V minuli sezoni si je klub s Kodeljevega šele nekaj krogov pred koncem zagotovil obstanek v prvi ligi, v prihajajoči pa naj bi odkrito napadel naslov državnega prvaka. Dosedanjega trenerja Borisa Denića, ki je ekipo prevzel oktobra 2022, je po štirih letih vodenja Trima iz Trebnjega, s katerim je bil v minuli sezoni slovenski podprvak, zamenjal reprezentančni selektor Uroš Zorman. »Po štiriletni lepi in uspešni zgodbi v Trebnjem, med katero smo osvojili tudi pokal Slovenije, prvo lovoriko v klubski zgodovini, odločitev o odhodu v Ljubljano ni bila lahka. A tu je moj klub, moj dom. Ko pride klic Slovana, je skoraj nemogoče reči ne,« je pojasnil 44-letni Uroš Zorman, otrok Slovana, ki je podpisal štiriletno pogodbo do konca sezone 2027/28. V Trebnjem ga je zamenjal Makedonec Radoslav Stojanovik, ki je bil nekoč igralec dolenjskega kluba, Gold Cluba iz Hrpelj in Gorenja.

Zaradi nastopa reprezentance na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu je Zorman zamudil polovico klubskih priprav, a vseeno verjame, da se to ne bo preveč poznalo. »Če ne bi verjel v Slovanovo zgodbo, se ne bi vrnil. Rokomet se je v Ljubljani vedno igral in zdaj se mora igrati tudi na najvišji ravni. Zastavili smo si štiriletni projekt, in če lahko že zdaj vsaj malce sanjarim, vidim na koncu projekta klub v evropski ligi prvakov v polnih Stožicah. Zavedam se, da ni mogoče ničesar narediti kar čez noč, zato se bomo zaprli v dvorano in garali. Nisem prišel v Ljubljano, da bi bil četrti, peti ali šesti, vedno želim največ, a se zavedam, da ne bo lahko.«

1,4 mio. € naj bi neuradno znašal klubski proračun Slovana za sezono 2024/25.

Nova vratarska trojica

Mestna občina Ljubljana in župan Zoran Janković sta s podjetji in sponzorji poskrbela, da bo imel Slovan v svoji 75-letni zgodovini verjetno rekorden proračun. Po neuradnih informacijah naj bi znašal kar 1,4 milijona evrov (v minuli sezoni okoli 500.000), zato si je lahko klub privoščil kar 12 igralskih okrepitev iz štirih držav: pet Slovencev, štiri Hrvate, dva iz Bosne in Hercegovine ter enega iz Grčije. Vratarska trojica je povsem nova, tvorijo pa jo 32-letni nekdanji reprezentant Aljaž Panjtar, ki v Ljubljano prihaja iz Zagreba (slovenski prvak je bil tako s Celjem Pivovarno Laško kot z Gorenjem), 27-letni Nebojša Bojić iz Bosne in Hercegovine (v preteklosti je že bil član Slovana, v Sloveniji tudi Ribnice in Celja, nazadnje je branil za izraelski Hasharon) ter leto mlajši Vladimir Gošić, ki je prav tako nekoč že nosil dres ljubljanskega kluba.

Zorman je s sabo iz Trebnjega pripeljal 23-letnega levokrilnega reprezentanta Staša Slatineka Jovičića, ki je igral tudi na nedavnih olimpijskih igrah v Franciji. Staš je bil med letoma 2018 in 2020 že na Kodeljevem, nato se je vrnil v matični Koper in leta 2021 odšel v Trebnje. Na levem krilu mu bo družbo delal leto mlajši Adi Mehmedćehajić iz BiH, ki je bil zadnja štiri leta in pol kot reprezentant član Gračanice, Slovenija pa je njegova prva destinacija v tujini. Enako velja tudi za njegovega vrstnika na desnem krilu, Grka Nikolaosa Corcinisa, ki je v Ljubljano prišel iz solunskega Paoka.

Uroš Zorman, trener Slovana: »V kratkem času nam je uspelo sestaviti vrhunski igralski kader. Upam, da se bo reprezentančna evforija z olimpijskih iger prenesla tudi na klub in vso Ljubljano. Prepričan sem, da bomo spisali čudovito in uspešno zgodbo tudi v moškem rokometu v Ljubljani.«

 

Orjaka na šestmetrski črti

Na položaju desnega zunanjega igralca sta v Zormanovo ekipo prišla 31-letni Gašper Hrastnik (194 centimetrov visoki in 97 kilogramov težki Škofjeločan je bil nazadnje član Ribnice, v tujini pa je igral v Romuniji, Franciji, na Hrvaškem in v Avstriji) in tri leta mlajši Hrvat Bruno Vili Zobec iz madžarskega kluba Csurgoi. Slovan se je verjetno najbolj okrepil z dvema orjakoma na položaju krožnega napadalca. Stefan Žabić, 25-letni slovenski reprezentant, 203 centimetre visok in 120 kilogramov težak otrok Celja, je po 14 letih zapustil matični klub in se odločil vsaj za dve leti preseliti v Ljubljano. Osem let starejši (197 cm, 115 kg) Hrvat in občasni reprezentant Ilija Brozović je po devetih letih igranja v Nemčiji za Hamburg, Kiel in Hannover podpisal triletno sodelovanje s Slovanom.

Med organizatorji igre se je Slovanovo klubsko vodstvo s predsednikom Krištofom Mlakarjem in športnim direktorjem Boštjanom Fickom na čelu odločilo za Slovenca. Nekdanji reprezentant Jaka Malus je po igranju za matični klub Celje naslednjih pet sezon preživel v Belorusiji, Španiji in Nemčiji (zadnji dve je bil član Göppingena), pri 28 letih pa se je vrnil v domovino. Poleg Hrastnika se iz Ribnice v prestolnico seli tudi 23-letni levi zunanji igralec Leon Ljevar, v minuli sezoni s 141 goli na 23 tekmah deveti strelec slovenske lige.

Rokometaši Slovana so trenutno na pripravah v Kranjski Gori, z majhno zamudo pa se jim bo pridružil tudi Zorman. »V kratkem času nam je uspelo sestaviti vrhunski igralski kader, zato sem seveda zelo zadovoljen. Upam, da se bo reprezentančna evforija z olimpijskih iger prenesla tudi na klub in vso Ljubljano. Prepričan sem, da bomo spisali čudovito in uspešno zgodbo tudi v moškem rokometu v Ljubljani,« pravi Zorman, ki bo v klubu – poleg Mlakarja in Ficka – med drugim sodeloval še z Borisom Denićem (koordinator vseh selekcij v klubu in njegov svetovalec), Bojanom Čotarjem (trener mladinske ekipe), Benom Lapajnetom (zadolžen za finance), Primožem Porijem (kondicijski trener) in Dancem Mortenom Seierjem Larsnom (trener vratarjev). 

Priporočamo