Velenjčani, aktualni državni prvaki iz minule sezone, so letošnjo v prvi slovenski ligi začeli pod pričakovanji. Po šestih krogih so na petem mestu v 12-članski ligi, osvojili pa so zgolj sedem točk in zaostajajo za vodilnim Celjem Pivovarno Laško že za štiri, za drugouvrščenim Slovanom pa za tri. Izkupiček slovenskih prvakov na šestih dvobojih med domačo elito so tri zmage (Slovan, Krka, Krško), dva poraza (Trimo Trebnje, Celje Pivovarna Laško) in neodločen izid (Urbanscape Loka).

Že pred nadaljevanjem domače sezone, ko jih čaka gostovanje pri Kopru, bodo velenjski rokometaši začeli z nastopi v evropski ligi, drugem najmočnejšem klubskem tekmovanju za ligo prvakov. Gorenje se je uvrstilo neposredno v skupinski del (Trimo je v kvalifikacijah izpadel proti francoskemu Limogesu), v katerem je bilo 32 klubov razdeljenih v osem skupin s po štirimi. Ekipa trenerja Zorana Jovičića je za nasprotnike dobila danski GOG Gudme, španski Ademar Leon in švicarski Kriens-Luzern, po dvokrožnem igralskem sistemu – vsak z vsakim doma in v gosteh – pa bosta v glavni del tekmovanja napredovali po dve najboljši ekipi.

Zoran Jovičić, trener Gorenja: »Danski GOG Gudme je razred zase, vsaj eno stopnico pred nami in z naskokom favorit številka ena. Ademar Leon in Kriens-Luzern sta kakovostna, morebiti vsaj na papirju boljša od nas. A gre za tri enakovredne ekipe, zato lahko presenetimo v boju za drugo mesto, ki še kot zadnje pelje v drugi del tekmovanja.«

 

Po mnenju Jovičića, ki je trener Gorenja postal pred sezono 2018/19 in z njim doslej osvojil že pet lovorik (po dvakrat je bil državni in pokalni prvak Slovenije ter enkrat superpokalni), je glavni favorit za prvo mesto v skupini A GOG Gudme, devetkratni prvak Danske, ki je v minuli sezoni igral v ligi prvakov in se prebil v izločilne boje. »Danski klub je brez dvoma razred zase, vsaj eno stopnico pred nami in z naskokom favorit številka ena. Ademar Leon in Kriens-Luzern (zanj brani 47-letni Gorazd Škof, ki je v klubu tudi trener vratarjev, op. p.) sta kakovostna, morebiti vsaj na papirju boljša od nas. A gre za tri enakovredne ekipe, zato lahko presenetimo v boju za drugo mesto, ki še kot zadnje pelje v drugi del tekmovanja,« napoveduje 48-letni Zoran Jovičić.

A bolj kot tekmeci v Evropi nekdanjega vrhunskega rokometaša in reprezentanta Slovenije (140 tekem, 394 golov), ki je osvojil srebro na domačem EP 2004 in dvakrat nastopil tudi na OI (Sydney 2000, Atene 2004), skrbita majhno število igralcev (le 17) in naporen tekmovalen ritem na treh frontah (državno prvenstvo in pokal, evropska liga). »Upam, da morebitno daljše igranje v Evropi ne bo negativno vplivalo na naše predstave v domačem prvenstvu in pokalu. A moji igralci živijo za tekme v Evropi. Zanje je to nagrada za prvo mesto v ligi, za njihov razvoj, promocijo in napredek. Ne samo igralski, ampak tudi finančni, da se lahko potem prodajo v večje in bogatejše klube,« se dobro zaveda Jovičić.

Toda po drugi strani je Evropa dodaten napor za igralce in večja možnost za morebitne poškodbe. »Zaradi tega bi si želel za igralce več počitka in časa za regeneracijo, kajti sezona bo zelo dolga in zelo naporna. Jasno mi je, da bom z zgolj 17 igralci težko zdržal peklenski ritem težkih tekem in potovanj na treh frontah s po dvema ali tremi obračuni tedensko. Seveda si želim čim manj poškodb v ekipi, kajti morebitne zdravstvene težave bi nam vse skupaj še dodatno otežile,« opozarja Jovičić. V slovenski ligi je Gorenje v manj kot mesecu dni odigralo šest tekem, prav toliko jih bo v naslednjem mesecu in pol tudi v evropski ligi, do konca tega meseca pa še tri v slovenski ligi. 

Priporočamo