Tekmovalni sistem tudi v sezoni 2024/25 ostaja nespremenjen. Šestnajst klubov (po trije danski in romunski, po dva norveška, madžarska in francoska, po en slovenski, hrvaški, črnogorski in nemški) bo v prvem delu igralo v dveh skupinah A in B s po osmimi. Najboljši dve ekipi iz vsake skupine bosta neposredno napredovali v četrtfinale, ekipe od tretjega do šestega mesta čaka najprej še osmina finala, za dve najslabši v vsaki skupini pa bo to pomenilo konec nastopov v ligi prvakinj. Sklepni turnir najboljše četverice bo 31. maja in 1. junija 2025 znova gostila dvorana MVM Dome v Budimpešti z zmogljivostjo več kot 20.000 gledalcev.

Potem ko je bil Györ trikrat zapored prvak Evrope (2017, 2018, 2019), leta 2020 pa je sklepni turnir odpadel zaradi koronavirusa, je madžarski uspeh ponovil norveški Kristiansand, najboljši v letih 2021, 2022 in 2023. V minuli sezoni je Györ že v četrtfinalu izločil Norvežanke in jim preprečil uvrstitev na sklepni turnir, na katerem so Madžarke v polfinalu izločile danski Esbjerg (24:23), v finalu pa nemški Bietigheim (30:24). Györ je lani osvojil že šesti naslov prvaka Evrope in je tretji na večni lestvici, pred njim sta le Spartak Kijev iz nekdanje Sovjetske zveze s 13 lovorikami in avstrijski Hypo (8). Prav madžarski klub naj bi bil glavni favorit za nov naslov, čeprav so ga zapustile Ana Gros (Krim) ter Norvežanka Stine Oftedal in Nizozemka Yvette Broch, ki sta končali kariero.

Negativen izkupiček v Evropi

Trinajst zmag, en remi in kar 18 porazov – to je izkupiček Krimovega trenerja Dragana Adžića na dosedanjih 32 tekmah v ligi prvakinj, odkar je leta 2022 prevzel funkcijo v ljubljanskem klubu. Ob inavguraciji je napovedal, da bo Krim v dveh letih popeljal na »final four« v Budimpešto, a od tega na koncu ni bilo nič. Krimovke so se v obeh sezonah stežka uvrstile že v osmino finala (obakrat so bile v skupini šele pete), obakrat pa je bil nato usoden klub iz glavnega mesta Romunije: v sezoni 2022/23 CSM Bukarešta, leto kasneje pa Rapid.

Krim se je pred novo sezono spet bogato okrepil, saj je prišlo kar devet igralk: Slovenke Ana Gros, Amra Pandžić in Ana Abina, Francozinji Tamara Horaček in Grace Zadi Deuna, Španka Jennifer Gutierrez, Senegalka Hawa N'Diaye, Srbkinja Milica Ignjatović in Avstrijka Philomena Egger. Odšle so Rusinja Darja Dmitrijeva (Ferencvaroš), Francozinja Allison Pineau (Metz), Poljakinja Aleksandra Rosiak (Lublin) in Slovenka Valentina Klemenčič (Ludwigsburg), Barbara Lazović je končala kariero, Nina Spreitzer si je vzela premor, se je pa po porodu vrnila Nina Zulić. Adžić ima na razpolago kar 24 igralk, od tega 11 tujk iz sedmih držav, novo evropsko sezono pa bodo Ljubljančanke začele v soboto z gostovanjem pri Podravki v Koprivnici, kjer so seveda absolutne favoritinje.

Ponoviti uspeh z Györom

Pri žrebu skupin so imele krimovke srečo, saj so pristale v – vsaj na papirju – lažji, prav tako pa je letošnja skupina lažja od obeh v zadnjih dveh sezonah. »Zaradi olimpijskih iger smo imeli precej manj časa za skupne klubske priprave, a smo ga maksimalno izkoristili. Seveda pa bodo novinke potrebovale še kar nekaj časa, da se dobro uigrajo z ekipo,« se zaveda trener Dragan Adžić. A 53-letni Črnogorec se prav tako dobro zaveda tudi dejstva, da po dveh neuspešnih sezonah v Evropi nima več možnosti za iskanje izgovorov za morebiten neuspeh. Glede na vrhunski igralski kader in polno klubsko blagajno si mora Krim ob 40-letnici delovanja pač na lep ali grd način priigrati vozovnico za Budimpešto.

»Naš glavni cilj je preboj na sklepni turnir, za takšen dosežek pa imamo dovolj kakovostno ekipo. Če nam to ne bo uspelo, se glede odgovornosti obrnite name, kajti klub ni odgovoren za dogajanje na igrišču, ampak trener in igralke,« priznava Adžić, ki je ob prihodu v Slovenijo sprva napovedal, da bo klub na grbu dobil še tretjo zvezdnico za naslov prvaka Evrope po letih 2001 in 2003, po dveh neuspešnih sezonah pa ima zdaj priložnost za popravni izpit. Igralka Ana Gros je v minuli sezoni z Györom končno osvojila svoj prvi naslov evropske prvakinje v karieri, zdaj pa želi »ponoviti vajo« tudi v Krimu, v katerem je od Lazovićeve prevzela tudi kapetanski trak: »Seveda forma še ni prava, saj je v ekipi veliko novink in se moramo še uigrati med seboj, a bo skozi sezono zagotovo rasla. Z vsakim dnem so tako forma kot ostale stvari na igrišču in ob njem boljše, vendar nimamo čarobne paličice, s katero bi le zamahnili in bi vse takoj vrhunsko delovalo. Vendsrmo na dobri poti in imamo dovolj časa, da dosežemo vrhunec. Podravka? Cilj je jasen – v poštev pride le zmaga.« 

Skupini v ligi prvakinj 2024/25

Skupina A:

Ferencvaroš (Madžarska), Metz (Francija), CSM Bukarešta (Romunija), Krim Mercator (Slovenija), Storhamar (Norveška), Nyköbing (Danska), Podravka Vegeta (Hrvaška), Gloria Bistrita (Romunija)

Skupina B:

Kristiansand (Norveška), Esbjerg (Danska), Ludwigsburg (Nemčija), Budućnost (Črna gora), Györ (Madžarska), Brest (Framcija), Rapid Bukarešta (Romunija), Odense (Danska)

Priporočamo