Sosedski derbi za Madžarsko ni imel nobenega tekmovalnega naboja. Po eni zmagi (Švica, 33:28) in dveh porazih (Hrvaška, 18:21; Norveška, 22:32) je v prvem delu v skupini A v Ljubljani osvojila tretje mesto in brez točk napredovala v drugega, v katerem je na uvodnih dveh tekmah klonila proti Danski (27:29) in Švedski (25:30). Pred obračunom s Slovenijo je bila na zadnjem (šestem) mestu v skupini I brez točk in se ga ni mogla znebiti niti v primeru zmage proti gostiteljicam, saj je bila petouvrščena Hrvaška boljša na medsebojni tekmi. Tekma z vzhodnimi sosedami pa je bila zelo pomembna za Slovenke, ki jim je le madžarski skalp podaljševal vsaj teoretično upanje na drugo ali tretje mesto v skupini in napredovanje v sklepne boje.

A ekipi selektorja Dragana Adžića ni bilo potrebno čakati na razplete dvobojev Švedska – Hrvaška in Norveška – Danska, kajti v Stožicah so se pokopale kar same. Kljub slabemu vremenu, (pre)visokim cenam vstopnic (od 25 do 50 evrov) in neprimernega termina tekme (ob 15.30, ko je večina starejših še v službi, mnogi mlajši pa v šoli), se je v dvorani zbralo 4.263 gledalcev, tudi po zaslugi številnih gostujočih. Tekma se je začela z minuto molka v spomin na tragično preminulo Ulo Kos, komaj 17-letno igralko državnega podprvaka Celja, ki se je poškodovala med vožnjo motokrosa. A po začetnem vodstvu Slovenk s 4:2 se je začel tudi njihov molk na igrišču, igrale so v krču in nezbrano ter prepustile pobudo Madžarkam, a vseeno po sedmih izenačenjih odšle na odmor s 14:14. Pri gostjah, ki so na velikih tekmovanjih osvojile 16 kolajn (9 na SP, 4 na EP, 3 na OI), a je od zadnje – bron na Euru 2012 v Srbiji – minilo že deset let, je v tem delu igre blestela komaj 23-letna Katrin Gitta Klujber, levoroka ostrostrelka Ferencvaroša, ki je dosegla kar šest golov oziroma skoraj polovico za gostje.

Zdaj v reprezentančni pokoj

Izbranke Vladimirja Golovina, v Odesi v nekdanji Sovjetski zvezi rojenega bivšega rokometaša in trenerja, ki je na Madžarsko prišel leta 1992, dobil državljanstvo in lani postal selektor ženske reprezentance (že deveti v zadnjih enajstih letih), je s pomlajeno in dokaj neizkušeno zasedbo v drugem polčasu uničil gostiteljice. Te so sicer v 39. minuti povedle z 20:19, nato pa so nasprotnice v manj kot sedmih minutah in po devetminutnem strelskem postu domače ekipe naredile delni izid 5:0 za vodstvo s 24:20. Čeprav je Madžarska enajst minut pred koncem vodila za rekordnih pet (26:21), je tudi ona padla v prav tako devetminutno strelsko krizo. Slovenkam se je uspelo približati na minus dva (25:27), a namesto morebitnega preobrata so prejele še dva gola in tudi na peti tekmi z Madžarkami na velikih tekmovanjih niso okusile slasti zmage – trije porazi na EP ter poraz in remi na SP.

Naše vzhodne sosede so danes odigrale jubilejno, 100. tekmo v zgodovini EP in so na večni lestvici tretje za Norveško (112) in Dansko (104), Slovenija pa je na 33. tekmi – ob le devetih zmagah – doživela že 24. poraz. Branka Zec, 36-letna vratarka nemškega Waiblingena, je že pred Eurom napovedala, da bo po njem končala reprezentančno kariero, med katero je zbrala 91 nastopov. »Prav zato poraz proti Madžarski še toliko bolj boli. Zelo sem ponosna, da sem lahko 18 let nosila reprezentančni dres v dobrih in slabih časih. A leta so pač naredila svoje, stara sem in čas je za mlajše. Danes sem zelo čustvena in tudi če bi zmagale, bi jokala,« je s solzami v očeh dejala Branka Zec.

Lazovićeva se še ni odločila

Tudi Barbara Lazović je po tekmi v joku prišla k novinarjem, za poraz pa je obtožila predvsem sodnici iz Nemčije. »To je za vse nas veliko razočaranje, ne morem verjeti, da se je zgodilo kaj takšnega. Če bi igrale tri dni z Madžarsko, je ne bi mogle premagati ob takšnem sodniškem kriteriju na domačem igrišču. In to je sramota. Mogoče smo tudi igralke same krive, ker nismo pokazale prave energije v igri, a sodniške odločitve niso bile na naši strani. Zakaj? Tega raje ne bom povedala...No, če že vztrajate: ker vsi želijo videti Dansko v polfinalu, ne pa nas,« je ocenila Barbara Lazović. Na vprašanje, ali je bila to njena zadnja tekma za reprezentanco, je odgovorila: »Nisem se še dokončno odločila. Moram še dobro premisliti.«

Za Ano Gros (35 golov) in Natašo Ljepoja (22) je bila levokrilna Tamara Mavsar z 19 goli tretja strelka Slovenije na prvenstvu, ki so ga gostiteljice končale s polovičnim izkupičkom – s po tremi zmagami (Danska, Srbija, Hrvaška) in porazi (Švedska, Norveška, Madžarska). »Proti Norvežankam smo se telesno, čustveno in energijsko izpraznile, a smo proti Madžarski vseeno želele zmagati. Toda očitno je bila ta želja premajhna oziroma smo razmišljale, da bo zmaga prišla kar sama od sebe. Vedele smo, da Madžarke, kadar ne igrajo za nič, igrajo najbolje, kar so znova pokazale. Nismo imele agresivne obrambe, s katero bi pomagale tudi našim vratarkam, napad ni stekel, izgubile smo preveč žog in bile smo premalo kreativne. Bi se pa zahvalila našim navijačem in sočasno opravičila zaradi predstave proti Madžarski,« je poudarila Tamara Mavsar. Vseeno je Slovenija dosegla najboljši rezultat v zgodovini svojih osmih nastopov na EP – doslej je bilo to deveto mesto na Madžarskem 2004: »Ko bomo prespale tekmo proti Madžarski in ko se bodo naše glave ohladile, bomo ugotovile, da smo poskrbele za zgodovinski dosežek. Nanj moramo biti vsi ponosni.«

Švedska ostala brez polfinala

Slovenija je s porazom proti Madžarski ni zagodla le sebi, ampak tudi Švedski, ki je bila v prvem delu v Celju boljša od gostiteljic za enajst golov (33:22) in je računala na krog z njimi in Dankami, v katerem bi bila najboljša in bi se uvrstila v polfinale. Danes je premagala Hrvaško, a ker je bila v Zlatorogu slabša od Danske (23:25), Slovenija pa je izpadla iz načrtovanega kroga, so v polfinale napredovale Danke, Švedinje pa bodo igrale za peto mesto. Danska je nato na zadnji tekmi poskrbela še za eno presenečenje, ko je ugnala Norveška, osvojila prvo mesto in se v polfinalu izognila Franciji. V skupini II v Skopju sta bila oba polfinalista znana že pred zadnjim krogom (prva Francija, druga Črna gora), zato je bilo odprto le tretje mesto, ki ga je osvojila Nizozemska.

Izidi 3. kroga drugega dela, skupina I: Slovenija – Madžarska 25:29 (14:14), Švedska – Hrvaška 31:27 (17:11), Norveška – Danska 29:31 (13:12), skupina II: Romunija – Nemčija 28:32 (14:17), Nizozemska – Črna gora 42:25 (21:15), Francija – Španija 36:23 (17:9). 

 

Priporočamo