Dragan Adžić je 2. aprila 2021 na selektorskem položaju nasledil Uroša Bregarja, ki je slovenske rokometašice zelo uspešno vodil več kot pet let in pol. Črnogorec se je s Slovenkami vsako leto uvrstil na veliko tekmovanje (SP 2021, EP 2022, SP 2023, uspešne kvalifikacije za EP 2024 in OI 2024), vrhunec pa je bil seveda zgodovinski prvi nastop ženske izbrane vrste na olimpijskih igrah 2024 v Parizu, ki se je končal z 11. mestom. Ko je že kazalo, da bo reprezentanca nadaljevala nastope na vrhunski ravni na velikih tekmovanjih, pa se je Adžiću rokometna zgodba v trenutku sesula kot hišica iz kart. (Ne)pričakovano je namreč svojo reprezentančno »upokojitev« napovedalo kar šest nosilk igre, vse iz Krima Mercatorja, v katerem je Adžić tudi trener od leta 2022: 33-letne Ana Gros, Tamara Mavsar in Alja Varagić, 34-letna Amra Pandžić, 36-letna Barbara Lazović in 26-letna Nina Spreitzer.

Že pred olimpijskimi igrami je Barbara Lazović sporočila, da bo po Parizu zanesljivo končala tako klubsko (v minuli sezoni je bila članica Krima) kot reprezentančno kariero, Nina Spreitzer pa se je odločila za enoletni rokometni premor. »Ana, Tamara, Alja in Amra so mi dejale, da so se odločile, da so na olimpijskih igrah v Parizu odigrale svojo zadnjo tekmo v reprezentančnem dresu (3. avgusta proti Švedski v zadnjem krogu skupinskega dela, op. p.). To je njihova odločitev, ki jo kot človek in selektor seveda razumem in spoštujem. Tako zaradi njihovih let kot tudi želje, da se ob koncu svoje kariere posvetijo klubskemu rokometu. A ker igrajo vrhunski rokomet v vrhunskem klubu, niti slučajno ne vidim razloga, da ne bi pomagale reprezentanci kdaj v prihodnje. Če se bodo seveda počutile pripravljene in sposobne za to,« še vedno optimistično (utopistično) upa 54-letni selektor Dragan Adžić.

Ana, Tamara, Alja in Amra so mi dejale, da so se odločile, da so na olimpijskih igrah v Parizu odigrale zadnjo tekmo v reprezentančnem dresu. To je njihova odločitev, ki jo kot človek in selektor seveda razumem in spoštujem.

Dragan Adžić, selektor

 

Kadrovske rošade tudi v strokovnem štabu

Slovenke prva reprezentančna akcija po OI čaka že v ponedeljek, ko se bodo zbrale na pripravah v Ljubljani. V Stožicah bodo trenirale do petka, ko bodo odpotovale v Prelog na Hrvaškem. Z domačo reprezentanco bodo isti dan opravile skupni trening, v soboto pa bosta Slovenija in Hrvaška odigrali tudi tekmo za zaprtimi vrati. Nadaljnje priprave jih čakajo oktobra in novembra, nato pa od 28. novembra do 15. decembra nastop na Euru, ki ga bodo gostile Avstrija, Madžarska in Švica. Adžićeva četa bo v prvem delu igrala v skupini E v Innsbrucku, njene nasprotnice bodo Norvežanke, Avstrijke in Slovakinje, v drugi del pa napredujeta le najboljši dve reprezentanci. Na tokratnih pripravah v Ljubljani bosta manjkali tudi Elizabeth Omoregie (CSM Bukarešta), ki ima kronične težave s kolenom, in Nina Spreitzer.

Adžić je od prihoda v Slovenijo preveril znanje in sposobnosti kar 58 rokometašic. V nov olimpijski ciklus se podaja z dejstvom, da ne bo mogel računati na veliko najizkušenejših igralk. »Kar se tiče Omoregijeve, bomo pred naslednjo reprezentančno akcijo v oktobru videli, ali bo sploh še del reprezentance v novem olimpijskem ciklusu. Za Spreitzerjevo verjamem, da bo ob koncu olimpijskega ciklusa znova z nami. Po porodu vrnitev na igrišče Nine Zulić poteka v začrtani smeri in videli bomo, ali nam bo lahko pomagala že na evropskem prvenstvu. Jasno je, da bi tako velik kadrovski izpad, kot se nam je zgodil zdaj, močno oslabil tudi svetovno velesilo Norveško, kaj šele Slovenijo.« Največji luknji v slovenski reprezentanci bosta tako nastali na položaju organizatorice igre (brez Elizabeth ​ Omoregie, Nine Spreitzer, Tamare Mavsar) in desne zunanje igralke (brez levorokih ostrostrelk Ane Gros, Barbare Lazović, Alje Varagić).

Do kadrovskih rošad pa ni prišlo le v igralskem kadru, ampak tudi v strokovnem štabu. Dosedanjo Adžićevo pomočnico Branko Mijatović bo zamenjal Jan Žbogar, trener ajdovskega Mlinotesta, ki za Krimom daje največ slovenskih reprezentantk. Po olimpijskih igrah so se na lastno željo od reprezentance poslovili trener za telesno pripravo Marko Mrak (nasledil ga je Marko Felja), terapevtka Daša Tomat (nadomestila jo bo Lara Omerzu) in tehnična vodja Mateja Kavčič. Trener vratarjev ostaja Aljaž Pavlič, reprezentančni zdravnik pa Urban Brulc. 

Adžićevih 22 izbrank

Na seznamu slovenskega selektorja Dragana Adžića za začetek ponedeljkovih priprav v Ljubljani je 22 igralk – 17 iz domačih klubov in pet iz tujih. To so – vratarke: Dijana Đajić, Maja Vojnović, Luna Mija Zupan (vse Krim Mercator), krilne igralke: Ema Abina, Elena Erceg (obe Krim Mercator), Nena Černigoj, Živa Čopi (obe Mlinotest Ajdovščina), Tinkara Kogovšek (Litija), Ema Markovič (Velenje), Maja Svetik (BT Füchse, Avstrija), zunanje igralke: Tjaša Stanko, Ana Abina, Teja Pogorelc, Tinkara Rakovec (vse Krim Mercator), Špela Bajc (Litija), Nuša Fegic (Mlinotest Ajdovščina), Ema Hrvatin (Saint Amand, Francija), Erin Novak (Kisvardi, Madžarska), krožne napadalke: Tina Klemenčič (Ludwigsburg, Nemčija), Nataša Ljepoja (Ramnicu Valcea, Romunija), Lana Puncer (Velenje), Urška Zelnik (Mlinotest Ajdovščina).

 

Priporočamo