»Ne znam opisati, kako zelo sem razočaran. Skozi celotno tekmovanje smo kazali vrhunski rokomet in zaslužili bi si kolajno. Na zadnjih dveh odločilnih tekmah proti Danski in Španiji nam je obakrat zmanjkala mišja dlaka za uspeh. Škoda, bili smo na pragu raja, a na koncu ostali praznih rok,« je po porazu proti Španiji ocenil eden od stebrov slovenske obrambe in desnoroki ostrostrelec v napadu Borut Mačkovšek.

Slovenija, ki je OI 2024 začela in končala s porazoma proti Špancem, je s četrtim mestom izenačila najboljšo uvrstitev v kolektivnih športih na tovrstnih tekmovanjih (pred tem moška košarkarska reprezentanca na OI 2020 v Tokiu), a 31-letni član madžarskega Picka iz Szegeda je dodal: »Četrto mesto na koncu ne pomeni nič, če si ostal brez kolajne. Mene še toliko bolj boli, ker je bila to moja zadnja tekma v reprezentančnem dresu.«

Obračun za bron je bil po kar 16 izenačenjih (zadnje pri 21:21, nobena ekipa si v 60 minutah ni priigrala več kot dva gola prednosti) odločen v dramatični končnici. Manj kot dve minuti pred koncem je Jure Dolenec brez napake izkoristil že šesto sedemmetrovko in zaostanek zmanjšal le na gol (22:23). Po tem, ko sta češka sodnika Vaclav Horaček in Jiri Novotny v polfinalu okradla Slovence proti Dancem, sta njihova rojaka Mads Hansen in Jesper Madsen ekipi selektorja Uroša Zormana naredila nekaj manjših uslug. Najprej nista piskala očitnega prekrška slovenske obrambe za izključitev in sedemmetrovko nad Alexom Dušebajevim, nato pa še pogledala skozi prste Aleksu Vlahu, ki je ob skoku s krila Aleixa Gomeza stal v šestmetrskem prostoru, in žogo dosodila Zormanovi četi. Ob stiku z Vlahom se je Gomez huje poškodoval (koleno), zato so ga z igrišča odnesli soigralci.

Španci petič bronasti

Po Zormanovi minuti odmora je Slovencem za zadnji napad za izenačenje in podaljške ostalo še 19 sekund, selektor pa je iz igre potegnil vratarja in ga zamenjal s sedmim igralcem v polju. Čeprav je Tilen Kodrin ob tem, ko je dobil žogo na levo krilo, krepko stal izven igrišča, sodnika tega nista sankcionirala. Vseeno slovenski rokometaši niso uspešno končali napada, saj so se bolj ali manj »zaštrikali«, stvari pa je s prisilnim strelom od daleč neuspešno reševal Borut Mačkovšek, ki mu je vratar Gonzalo Perez de Vargas zlahka ubranil strel in Španiji na peti tekmi za končno tretje mesto v zgodovini OI (prej Atlanta 1996, Sydney 2000, Peking 2008 in Tokio 2020) v Parizu 2024 prinesel že peti bron.

Nekateri slovenski rokometaši so od žalosti popadali na tla ali na rezervno klop, manjkalo pa ni niti solz. »Zelo sem razočaran. Želeli smo si kolajno in jo imeli dvakrat skoraj na pladnju, a očitno smo pregoreli v preveliki želji. V odločilnih trenutkih smo potonili. Vseeno smo lahko ponosni nase, saj nas na osmih tekmah ni nihče nadigral, pokazali pa smo veliko kakovost, borbenost, srčnost, željo, motiv... A vprašanje je, ali bo za nekatere od nas še kdaj prišla takšna priložnost za kolajno,« se zaveda 32-letni Miha Zarabec. Članu poljskega kluba Wisla Plock ni bilo jasno, kako so lahko izgubili dvoboj za bron: »Španci so se v končnici srečno izvlekli. Ne vem, kako je to mogoče, saj naj bi bili mi boljši v vseh elementih igre, a tega žal nismo pokazali na igrišču. Krivi smo si sami, premagali smo sami sebe, kar se nam je tudi v preteklosti že večkrat zgodilo.« V finalu, ki sta ga sodila Bojan Lah in David Sok, so Danci povozili Nemce z 39:26 (21:12) in po Riu 2016 drugič postali olimpijski prvaki. 

Janc med idealnih 7

Slovenec Blaž Janc (desno krilo) je bil izbran v idealno sedmerico tekmovanja, v njej pa so še vratar Niklas Landin (Danska), desni zunanji Renars Uščins, srednji zunanji Juri Knorr (oba Nemčija), levi zunanji Simon Pytlick (Danska), levo krilo Daniel Fernandez (Španija) in krožni napadalec Lukas Jörgensen (Danska). Naziv najkoristnejšega igralca (MVP) je pripadel Dancu Mathiasu Gidslu, ki je bil tudi prvi strelec turnirja (62 golov), drugi pa Aleks Vlah (56).

Slovenija – Španija 22:23 (12:12)

Stadion Pierre Mauroy, gledalcev: 17.242, sodnika: Hansen in Madsen (oba Danska).

Slovenija: Ferlin (11 obramb), Lesjak (0 obramb), Blagotinšek, Janc 5, Dolenec 6 (6), Slatinek Jovičić, Kodrin 3, Gaber, Zarabec, Horžen, Bombač 2, Mačkovšek 2, Novak 1, Vlah 3.

Španija: Perez de Vargas (9 obramb), Corrales (0 obramb), Maqueda 2, A. Dušebajev 2, Garciandia, Serdio 3, Casado 4, Gomez 5 (3), Tarrafeta, Sanchez Migallon 2, D. Dušebajev 1, Odriozola 2, Fernandez 2, Rodriguez.

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (6), Španija 3 (3). Izključitve: Slovenija 6 minut, Španija 4 minute.

Igralec tekme: Aleix Gomez (Španija).

Priporočamo