Medtem ko se je Slovenija s fantastično predstavo proti Norveški zlahka prebila med elitno četverico (33:28), je imela Danska, ki je v skupinskem delu na petih tekmah petkrat zmagala, v skandinavskem derbiju s Švedsko velikanske težave. Po 15 izenačenjih so Danci na začetku zadnje minute vodili z 32:31, nato je Mikkel Hansen zgrešil sedemmetrovko, Švedi pa so imeli devet sekund pred koncem priložnost za izenačenje. A kljub igralcu več – namesto vratarja so v igro poslali sedmega igralca v polju – žoga po strelu Oscarja Bergendahla ni našla poti v mrežo za podaljške. Po tekmah Španija – Egipt (29:28) in Nemčija – Francija (35:34) bi bili to na sredinih četrtfinalnih tekmah že tretji zaporedni podaljški, Slovenci pa so bili edini, ki so svojo nalogo suvereno opravili že v rednem delu igre.

Uroš Zorman, selektor Slovenije: Za nas je vsaka tekma finale in zdaj nas v Franciji čaka že sedmi finale. To je naš turnir, igramo vrhunsko. Gremo naprej, na zmago proti Danski.

»Fantje so odigrali fantastično tekmo. Zato jim lahko rečem le: kapo dol, vsa čast in čestitke. Smo v polfinalu in spet pišemo zgodovino,« je svoje igralce upravičeno hvalil selektor Uroš Zorman. Po koncu dvoboja z Norvežani so se slovenski rokometaši zbrali v krogu na sredini igrišča, on pa je stopil v sredino in jih – kot je to navada ob pomembnih zmagah – z navidezno brzostrelko postrelil, da so padali na tla od veselja. Zdaj čaka njegove izbrance obračun z velesilo Dansko. »Za nas je vsaka tekma finale in zdaj nas v Franciji čaka že sedmi finale. To je naš turnir, igramo vrhunsko. Gremo naprej, na zmago proti Danski, potem pa...« napoveduje Zorman, ki je bil kot igralec šesti na OI 2016 v Riu, kot selektor pa bo že z uvrstitvijo v polfinale v najslabšem primeru četrti.

Janc: Želimo še dve zmagi

Aleks Vlah je še z eno sanjsko predstavo (11 golov ob le enem zgrešenem strelu) na lestvici strelcev zdaj sam na drugem mestu s 46 goli in »v sendviču« dveh Dancev, s katerima se bo pomeril v polfinalu: vodilni Mathias Gidsel je dosegel 47 golov, Simon Pytlick pa 44. »Želim si, da se te igre ne bi nikoli končale. Želimo še naprej navduševati sebe in vse okoli nas. Mogoče smo mnoge presenetili, a mi smo v to verjeli že od začetka,« opisuje Aleks Vlah, ki igra v življenjski formi in ki si rokometni kruh služi na Danskem pri Aalborgu. V danski izbrani vrsti so trije njegovi klubski soigralci (Niklas Landin, Henrik Möllgaard, Thomas Arnoldsen), Koprčan pa jim sporoča: »Že doslej smo spisali čudovito zgodovino, a je še ni konec. Zakaj ne bi še nekaj dodali? Čaka nas tekma proti favorizirani Danski, toda vanjo ne gremo z belo zastavo. Imamo svojo računico in lahko pripravimo še eno senzacijo.«

17 kolajn so na velikih tekmovanjih osvojili rokometaši Danske: osem na EP (po dve zlati in srebrni, 4 bronaste), sedem na SP (3-3-1) in dve na OI (1-1-0).

Z devetimi goli proti Norveški je Blaž Janc (skupno 34) ostal na drugem mestu na lestvici slovenskih strelcev in napredoval na skupno sedmo na olimpijskem turnirju. »Po uspešnem skupinskem delu sem rekel, da nismo še ničesar naredili. To lahko rečem tudi po uvrstitvi v polfinale. Zdaj nas čakata še dve tekmi. Mnogi pravijo, da moramo dobiti vsaj eno, da pridemo do kolajne, jaz in soigralci pa želimo zmagati na obeh,« je optimistično razpoložen Blaž Janc. Igralec Barcelone verjame v ponovitev odlične predstave celotne ekipe s tekme z Norveško tudi proti Danski: »Ko igramo tako, kot smo proti Norvežanom, nas tudi najboljše in največje reprezentance ne morejo ustaviti. V športu ne zmagujejo posamezniki, ampak tisti z ekipnim duhom, ki je pri nas na vrhunski ravni. Odličnim Dancem bomo skušali čim bolj zagreniti življenje. Verjemite, v Lillu še zdaleč nismo rekli zadnje besede.«

Dolenec: Zakaj jih ne bi zrušili?

Z dvema goloma proti Norveški je kapetan Jure Dolenec zdaj s številko 704 prvi strelec Slovenije vseh časov, po SP 2013 in 2017 ter EP 2020 pa je to že Škofjeločanov četrti polfinale na velikih tekmovanjih. »A ta je nekaj posebnega, saj gre za olimpijske igre. Čeprav smo prišli med štiri, ne smemo pozabiti, da bo na koncu eden ostal brez kolajne. Prepričan sem, da to ne bomo mi,« meni Jure Dolenec, ki bo po Parizu končal svojo reprezentančno kariero, posloviti pa se hoče z olimpijskim odličjem. »Proti Danski nas čaka tekma, ki nam lahko prinese velike stvari. Le malo rokometašev ima priložnost igrati v polfinalu olimpijskih iger, to je velika čast in privilegij. Danska je verjetno favorit številka ena, a tudi ona je ranljiva. Tudi Danci so samo ljudje in zakaj ne bi bili prav mi tisti, ki bi jih zrušili? Smo v naletu, igramo super in smo zelo težko premagljivi. Do konca sta še dve tekmi in obe moramo dobiti.«

Danska je na letošnjih OI zmagala na vseh šestih tekmah (Slovenija ima štiri zmage in dva poraza), a v taboru Skandinavcev se dobro zavedajo kakovosti in moči tekmecev. »Igrajo na vrhunski ravni in iz tekme v tekmo bolje. To, kar so prikazali proti Norvežanom, je skoraj rokometna poezija. Vem, da vsi mislijo, da smo proti njim favoriti, a vsaka tekma je zgodba zase. Čeprav smo favoriti, nas to obremenjuje, kajti moji igralci so na vsakem tekmovanju pod takšnim pritiskom, z njim pa se znajo dobro spopadati. Možnosti za zmago? V odstotkih 50:50,« diplomatsko računa 52-letni danski selektor Nikolaj Jacobsen, ki je šef reprezentance že od leta 2017, v tem času pa je na velikih tekmovanjih osvojil šest kolajn (tri zlate, dve srebrni, eno bronasto). 

Priporočamo