Slovenija je tekmo s favorizirano Švedsko odigrala tako, kot je načrtovala, saj je nadgradila predstavo, ki jo je pokazala proti Hrvaški. »Naša obramba na čelu z vratarji deluje fenomenalno. Imamo še ogromno rezerv. To ni bila popolna tekma, je bilo pa manj tehničnih napak in zgrešenih velikih priložnosti. Vseh 60 minut ne moremo igrati na najvišji ravni, a na koncu vedno zmaga ekipa. Ni še čas za evforijo, pred nami je še dolga pot,« je bil vidno zadovoljen slovenski selektor Uroš Zorman.

18

golov od 29 slovenskih sta dosegala Blaž Janc (10) in Aleks Vlah (8).

Švedi zmogli le izenačenje na 1:1 in 2:2

Slovenija je v tekmo šla odločno, sproščeno in zbrano, zato je imela dogajanje pod kontrolo vseh 60 minut dvoboja, ki so si ga ogledali tudi člani slovenske odbojkarske reprezentance. Prvih 20 minut je bilo izjemnih. Švedom je dovolila le izenačenje na 1:1 in 2:2, nato pa je Jure Dolenec s tremi goli začel slovenski pohod proti zmagi in po 20 minutah je Slovenija vodila že s petimi zadetki (11:6). Nato je Slovencem malo popustila zbranost, kar so tekmeci kaznovali s tremi goli zapored in na odmor so odšli z zadetkom prednosti. Ko je vratar Klemen Ferlin na začetku drugega polčasa z ubranjeno sedemmetrovko Švedom preprečil izenačenje, so Slovenci dobili krila in znova začeli večati prednost. Švedska se je znašla v dodatnih težavah že v uvodnih minutah drugega polčasa, ko je bil izključen najboljši švedski igralec Jim Gottfridsson​, saj je zaradi udarca v vrat Deana Bombača prejel rdeči in modri karton, kar pomeni, da ne bo smel igrati na naslednji tekmi proti Hrvaški. Le dve minuti kasneje je rdeči karton zaradi udarca v obraz prejel tudi steber slovenske obrambe Blaž Blagotinšek, a se njegova odsotnost ni poznala, saj so bili soigralci izjemno razigrani.

V golu je blestel Klemen Ferlin, ki je zbral 9 obramb (49 odstotna uspešnost) v ključnih trenutkih dvoboja, medtem ko je Urban Lesjak dodal štiri. »Točki proti Hrvaški sta pomenili veliko, dve proti Švedski še veliko več. Ponosni smo, da smo tako dobro vstopili v tekmo proti tako velikemu favoritu za kolajno. Tekmeca se nismo ustrašili. Naš cilj je, da se reprezentanca na vsaki tekmi predstavi v najboljši podobi. Smo na pravi poti in v dobri formi, a moramo ostati z obema nogama na tleh. Skupina je zelo zahtevna, tudi Japonska, naš naslednji tekmec, bo zelo težek, če bomo razmišljali, da imamo že dve točki. Zdaj je čas, da se uro ali dve poveselimo, nato pa bo treba začeti razmišljati o Japoncih,« je povedal vratar Urban Lesjak.

Igrali smo tako dobro, da bi premagali vsako ekipo, ki bi stala na nasprotni strani. Borili smo se, ni bilo popuščanja, pomagali smo si v obrambi, v napadu pa nismo izgubljali žog, da bi tekmec prišel do lahkega gola

Klemen Ferlin, vratar Slovenije

Blaž Janc je nerešljiva uganka za tekmece

V napadu je naveza Aleks Vlah in Blaž Janc rešetala švedsko mrežo. Ko je Slovenija v 50. minuti povedla s šestimi goli prednosti (26:20), je bila tekma odločena. Blaž Janc (10 golov) je bil znova nerešljiva uganka za tekmece, saj je na račun svoje izjemen rokometne inteligence in motorike dosegal zadetke z različnih položajev in Švedom kradel žoge. »Že ves turnir igramo vrhunsko. Nova tekma, ki smo jo odigrali z nasmeškom. Verjetno ni veliko ljudi pričakovalo našo zmago. Bili smo odlični v obrambi in napadu, nismo izgubljali žog, vratarja sta bila izjemna. Želja in energija sta neverjetni. Če bosta še naprej takšni, nas bo težko ustaviti,« je povedal najboljši igralec tekme Blaž Janc. »Odigrali smo fantastično tekmo. Pohvale vsem soigralcem, da smo bilo osredotočeni na naloge, ki smo si jih zadali, ni bilo padca zbranosti in zasluženo slavimo z veliko razliko. Boljše skoraj ni možno. Od prve sekunde tekme smo čutili, da lahko zmagamo. V drugem polčasu je vratar Ferlin naredil takšno razliko, da smo se od tekmeca odlepili z lahkoto in prednost zadržali. Uspeli smo ustaviti švedsko igro ena na ena, ki je adut vseh skandinavskih ekip,« je bil vesel Aleks Vlah (8 golov).

Slovenija bo igrala v petek z Japonsko, ki je še brez točke, in v nedeljo z Nemčijo, ki vodi v skupini A. V četrtfinale, ki bo v Lillu, vodijo prva štiri mesta v skupini. Izidi 3. kroga, skupina A: Hrvaška – Nemčija 31:26 (15:13), Španija – Japonska 37:33 (20:18), Slovenija – Švedska 29:24 (15:14), pari 4. kroga (petek, 2. avgust): Hrvaška – Švedska (14.00), Nemčija – Španija (16.00), Japonska – Slovenija (19.00). 

Slovenija – Švedska 29:24 (15:14)

Arena Sud 6, sodnika: Brunner in Salah (oba Švica).

Slovenija: Ferlin (9 obramb), Lesjak (4 obrambe), Blagotinšek 1, Janc 10, Dolenec 4 (2), Cehte, Slatinek-Jovičić, Kodrin 2, Gaber, Zarabec, Bombač, Mačkovšek 3, Novak 1, Vlah 8 (2), selektor: Zorman.

Švedska: Palicka (8 obramb), Thulin (4 obrambe), Carlsbogaard 2, Moeller 2, Petterson 2, Karlsson, Wanne 6 (2), Claar 2, Pellas 2 (1), Lagergren 1, Gottfridsson 2, Bergendahl 2, Sandell 2, Wallinius 1, selektor: Solberg.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Švedska 4 (3). Izključitve: Slovenija 10 minut, Švedska 8 minut. Rdeča kartona: Gottfridsson (37), Blagotinšek (40).

Igralec tekme: Blaž Janc (Slovenija).

Priporočamo