Jamajški orjak Roje Stona, ki v višino meri dva metra in ima dobrih 120 kilogramov, je na slavnem atletskem stadionu Stade de France pripravil enega največjih presenečenj na dosedanjih tekmovanjih v atletiki na letošnjih olimpijskih igrah. Pred torkovim finalom so za velike favorite tekmovanja veljali Litvnec Mykolas Alekna, Šved Daniel Sthal, Avstralec Matthew Denny in Slovenec Kristjan Čeh. Jamajčan je z izjemnim metov v četrti seriji tekmovanja poskrbel, da sta švedski in slovenski as ostala brez odličja, sam pa je presenetljivo osvojil kar najžlahtnejšega.

»Na to sem se pripravljal. O tem sem sanjal. Da mi je uspelo to opraviti, je eden najboljših občutkov v mojem življenju. To je najlepši dan mojega življenja,« je bil razumljivo presrečen Roje Stona, ki pa tudi po velikem uspehu ne ve, če bo ostal v atletiki, saj se pri petindvajsetih letih spogleduje z novo kariero – igranjem ameriškega nogometa.

Več kot očitno so mu ravno ti treningi pripomogli, da je prišel do olimpijskega zlata. Še lani je Stona na svetovnem prvenstvu v atletiki v Budimpešti zasedel šele 19. mesto, disk pa vrgel komaj preko 60 metrov. Od tedaj dalje, predvsem v letošnji sezoni je svoje najboljše dosežke stopnjeval iz meta v met. Pred tekmovanjem v Parizu je najdlje letos vrgel aprila na mitingu v Oklahomi, ko je postavil osebni rekord in izpolnil olimpijsko normo z daljavo 69,05 m. Kljub temu, da je kasneje na jamajškem državnem prvenstvu osvojil drugo mesto, saj ga je premagal Traves Smikle, je bil junija tudi uradno uvrščen v olimpijsko jamajško reprezentanco, to pa izkoristil na način, da je postal prvi Jamajčan v zgodovini z naslovom olimpijskega prvaka v metalni disciplini.

19. mesto je še lani osvojil Roje Stona na na svetovnem prvenstvu v Budimpešti.

7,33 m  dlje je Jamajčan vrgel disk na olimpijskih igrah v Parizu kot na svetovnem prvenstvu v Budimpešti lani. Na Madžarskem je zmogel le 62,67 m, tokrat pa natanko 70 m.

Čeprav je verjel v svoj uspeh, se je že pred nastopom v Parizu spogledoval z menjavo športa, saj se je še pred nekaj tednih meril na preizkusih treningih ekip ameriškega nogometa. Prisoten je bil na treningih ekip Green Bay Packers in New Orleans Saints. »"Ideja o igranju ameriškega nogometa je nova. Vedel sem, da me čakajo olimpijske igre. Zdaj pa me čaka velik razmislek in pomembna odločitev. Želim si vse skupaj prespati, nato bom videl, kako se bom odločil,« Roje Stona zagotavlja, da bo odločitev sprejel po tehtnem razmisleku.

Veliko vlogo pri tem bi lahko imelo dejstvo, da metanje diska po njegovem mnenju na atletskih tekmovanjih ne prejema dovolj pozornosti. Tako bo tudi atletsko tekmovanje pod okriljem nekdanjega ameriškega sprinterja Michaela Johnsona, ki naj bi se začelo leta 2025 in ponujalo bogate nagrade, gostilo zgolj tekaške discipline. »To je nekaj, kar nam odvzame kar precej volje. Trdo treniramo, morda celo bolj kot atleti na stezi. Ni lahko, veliko je ponovitev, veliko poškodb,« je svoje videnje predstavil Stona. »Vsi trdo delamo, a mi tekmujemo izven stez. Ali ostati metalec diska ali igrati ameriški nogomet? To je zdaj veliko vprašanje,« je še enkrat poudaril, da ga čaka zahtevna odločitev, kaj bo počel v nadaljevanju svoje kariere. 

Priporočamo