»Zdelo se je, kot da smo igrali z Realom Madridom. Nihče od igralcev ne more verjeti, kaj se jim je zgodilo,« je trener Rijeke Radomir Đalović povzel četrtkovo večerno dogajanje v Stožicah na kvalifikacijski tekmi za konferenčno ligo, potem ko je Olimpija s sanjsko predstavo poskrbela, da je v mreži njegove ekipe počila petarda. Hrvaški novinarski kolegi niso mogli verjeti, da je Rijeko povsem ponižala Olimpija, v kateri so vidne vloge odigrali nogometaši, ki so igrali v nižjeligaških hrvaških klubih. To so Brazilec Charles Thalisson (petoligaš Varaždin pred prestopom v Rogaško), Avstrijec Raul Florucz (Lokomotiva Zagreb ga je posojala po drugoligaših), Nigerijec Peter Agba (drugoligaš Dubrava) in Hrvat Ivan Durdov (drugoligaš Orijent), medtem ko je Argentinec Agustin Doffo prišel iz bosansko-hercegovskega ligaša Tuzla City. Kadrovniki hrvaških klubov jih niso prepoznali, jih je pa športni direktor Olimpije, Hrvat Goran Boromisa, in klub je za vse skupaj plačal zgolj 200.000 evrov odškodnine.

​Sanchez s postavitvijo kot slovenska reprezentanca

Olimpija je na tekmi leta uprizorila šov, kakršnih je bilo v zgodovini slovenskega nogometa zelo malo. To je bil fantastičen zaključek pohoda proti evropski jeseni, v katerem je dosegla pet zmag in remi z razliko v golih 15:2. Dosedanji zaslužek iz blagajne Uefa je 3.695.000 evrov, v skupinskem delu bo zmaga vredna 400.000 evrov in remi 133.000 evrov, kar velja tudi za Celje, ki je letos bogatejše za 3.870.000 evrov. Olimpija je v letošnji sezoni raznovrstna, saj se prilagaja razmeram na igrišču, enkrat je pragmatična, drugič razigrana in spektakularna. Proti Rijeki je bila še učinkovita, ko je z agresivno igro osvajala žoge ter nato z globinskimi podajami in privlačnimi potezami po najkrajši poti drvela proti golu Rijeke, ki je bila v popolnem šoku.

Trener Olimpije Victor Sanchez je tekmecu nastavil past, saj je postavitev v sistemu 4-2-3-1 spremenil v 4-4-2 (v takšni postavitvi igra tudi slovenska reprezentanca), v katerem so ključno vlogo odigrali trije defenzivni vezisti Agba, Doffo in Thalisson, pri tem pa so jim nesebično pomagali napadalci Kojić, Pedro Lucas in Florucz. »Ocenili smo, da lahko tekmeca presenetimo z nekoliko drugačno postavitvijo. Sistem 4-4-2 smo uporabljali v obrambi, medtem ko smo imeli v napadu kakšnega igralca več. Odigrali smo skoraj popolno tekmo, a vedno smo lahko še boljši. Ekipa mora spreminjati stvari, saj nas tekmeci analizirajo – in če bi vedno igrali enako, bi nas lahko premagali. Zato pred igralce postavljam nove izzive,« je bil po tekmi navdušen 48-letni Madridčan Victor Sanchez, ki si želi še več takšnih večerov, da bo užival skupaj z navijači. Hitro jih je pridobil na svojo stran. Ni se obremenjeval s tem, da je imela Olimpija, ki je lani potrošila 8,5 milijona evrov, nižji proračun od Šerifa Tiraspol in Rijeke, ampak je igralce pripravil in prepričal, da so odigrali dobre tekme. »Če si na igrišču v dobri podobi in imaš borbeni duh, bodo navijači ponosni na ekipo in ji bodo sledili tudi takrat, ko rezultatsko morda ne bo uspešna. Navijači cenijo pravi pristop,« je dodal Sanchez.

12 tekem je dolg niz neporaženosti Olimpije v letošnji sezoni: osem zmag in štirje remiji, razlika v golih 22:5.

​Riera od novinarjev zahteva več spoštovanja

Celjani so imeli do konferenčne lige avtocesto, a so naredili toliko napak, da so do konca trepetali pred izpadom, ki bi bil velika blamaža. Ko je Pjunik v drugem polčasu izid znižal na 1:2 in je bil skupni izid 2:2, je celjske vrste zajela panika, a jih je rešil litovski rezervist Armandas Kučys z dvema atraktivnima goloma. Čeprav so se Celjani veselili napredovanja, je bilo burno na novinarski konferenci, kjer je trener Albert Riera ob povišanih tonih izrekel nekaj ostrih besed, saj ni zadovoljen s poročanjem medijev. »Danes nisem boljši trener, sem popolnoma enak. Ne spreminjam se z zmagami in porazi. Osvojil sem veliko in izgubil prav tako. Malo več spoštovanja. Ko sem odšel, sem za seboj pustil fantastično ekipo in vzdušje. Pripeljali so me iz enega samega razloga, da ekipa znova postane zmagovalna. Ob vrnitvi je bila zmešnjava,« je vrelo iz Alberta Riere. Najbolj ga moti govorjenje o igralcih, ki jih ni več v klubu, ker niso dajali sto odstotkov. Dodal je, da bo imel le 15 igralcev, če bo treba.

Mariborčani, ki so letos z evropskimi nastopi zaslužili 1.450.000 evrov, že sedem let čakajo na preboj v skupinski del, a na tekmah z Djurgardnom je bilo očitno, da jim manjka kakovosti, potem ko so imeli nekaj športne sreče ob napredovanju prek Craiove in Vojvodine. »Djurgarden si je zaslužil napredovanje, saj je na dveh tekmah zadel, mi pa niti enkrat. Izpolnili smo cilj o osmih evropskih tekmah, glavni cilj pa je državno prvenstvo,« je bil odločen trener Maribora Ante Šimundža, ki ima prednost pred Olimpijo in Celjem. Maribor sta zapustila Arnel Jakupović, ki je včeraj postal član Osijeka, in na lastno željo Francoz Redwan Bourles. 

Celje dvakrat na Pirenejski polotok

Žreb za konferenčno ligo je odločil, da bo Olimpija doma igrala z LASK (Avstrija), Cercle Bruggeom (Belgija) in Larnejem (Severna Irska), v gosteh pa s Heidenheimom (Nemčija), HJK Helsinki (Finska) in Jagiellonio (Poljska). Tekmeci Celja bodo doma Basaksehir (Turčija), The New Saints (Wales) in Jagiellonia (Poljska), v gosteh pa Betis (Španija), Guimares (Portugalska) in Pafos (Ciper). Spored skupinskega dela tekmovanja, ki se bo začelo 3. oktobra in trajalo do 19. decembra, bo znan danes.

Priporočamo