Sklepno dejanje Davisovega pokala 2024, ki ga bo od 19. do 24. novembra gostila španska Malaga, bo tudi zadnje dejanje v profesionalni karieri 38-letnega Nadala. Kar 22-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam (14-krat Roland Garros, štirikrat US Open, po dvakrat Wimbledon in Melbourne) se bo poslovil pred domačimi gledalci, Špance pa v četrtfinalu čaka obračun z Nizozemsko.

Majorčan je že celotno letošnjo sezono napovedoval, da je ta zadnja v njegovi profesionalni karieri. Čeprav so mnogi menili, da si bo premislil, se to ni zgodilo. »Obveščam vas, da se umikam iz profesionalnega tenisa. Nekaj zadnjih let je bilo težko, še posebej pa zadnji dve. Zdaj je napočil čas za moje teniško slovo,« je pojasnil Rafael Nadal, ki se ga je zaradi številnih uspehov na peščenih igriščih prijel vzdevek kralj peska.

»Za mano je zelo težka življenjska odločitev. Verjemite, kar nekaj časa sem potreboval, da sem jo dokončno sprejel. Toda vsaka stvar v življenju ima začetek in konec. Pravi trenutek je, da končam dolgo kariero, ki je bila precej uspešnejša, kot sem si lahko kadar koli lahko predstavljal. Srečen sem, da sem izkusil vse, kar sem. Zahvala vsem v teniškem svetu. Skupaj smo preživeli veliko čudovitih stvari, ki si jih bom zapomnil za vedno,« je v videu na družbenih omrežjih v solzah sporočil Nadal.

Španec velja za enega najboljših igralcev v celotni teniški zgodovini. Med posamezniki je zmagal na kar 92 turnirjih ATP, od tega na 63 na peščeni podlagi. Je tudi svetovni rekorder po številu zaporednih zmag na pesku (81), njegovo razmerje zmag in porazov pa je 1080:227. Od skupno devetih turnirjev serije masters (ATP 1000) jih je osvojil sedem, brez končne zmage je klub petim nastopom v finalu vedno ostal le v Miamiju in Parizu. Tako edina zmaga poleg Miamija in Pariza, ki mu še manjka v karieri, ostaja lovorika na sklepnem turnirju najboljše osmerice.

Z nagradami zaslužil več kot 120 milijonov evrov

Je tudi olimpijski prvak med posamezniki (Peking 2008) in v dvojicah (Rio de Janeiro 2016)Na svetovni računalniški lestvici ATP je bil na prvem mestu skupno kar 209 tednov (petkrat pa je leto končal kot številka ena na svetu) v različnih obdobjih med letoma 2008 in 2020, kar je šesti dosežek v teniški zgodovini. Na Majorki rojeni igralec s polnim imenom in priimkom Rafael Nadal Parera je profesionalec postal leta 2001, zgolj s turnirskimi nagradami pa je doslej zaslužil več kot 120 milijonov evrov.

Skupaj s Srbom Novakom Đokovićem in Švicarjem Rogerjem Federerjem je sestavljal »Veliko trojico«, ki je več kot desetletje prevladovala v teniškem svetu. Toda njegove številne uspehe so zasenčile tudi številne poškodbe, največje težave pa je imel s kolenoma in zapestjema. Toda pokazal je svojo vztrajnost in nepopustljivost ter se po poškodbah skoraj vedno vrnil na vrhunsko raven.

Priporočamo