Pričakovanja slovenske reprezentance, da bi kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer posegel v boj za kolajne v slalomu, so se razblinila že v polfinalu v osmih vratih, saj so sodniki odločili, da jih je izpustil, in mu dosodili 50 kazenskih sekund. Hrastničan je tekmovanje končal na 18. mestu med 20 polfinalisti. Štiridesetletni Kauzer, ki je nastopil na svojih petih olimpijskih igrah, je bil dovolj hiter za uvrstitev v finale, saj je imel sedmi dosežek med polfinalisti. Šele ko je bil že v cilju, je sledil pribitek za izpuščena vrata, kar je sprejel z začudenjem in z mahanjem s prstom pokazal, da ni naredil napake.

Hrastničan doživel največje razočaranje v karieri

»Ne vem, kaj mi očitajo. Sodniki se nočejo pogovarjati, nočejo pokazati, kaj sem naredil narobe. Prepričan sem, da je bilo vse po pravilih,« so bile prve besede razočaranega Petra Kauzerja. Na nekaterih prejšnjih olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih je doživel razočaranja, a tako velikega še nikoli. Ob neuspehih je po tekmovanjih kazal svojo jezo, tako čustvenega, kot je bil tokrat, pa se še nismo videli. »Sramota je, da sem del takega športa v takih položajih. Če iskreno in na glas poveš, da je sojenje včasih nepravično in da se stvari lahko izboljšajo, te to na koncu tepe po glavi,« je Kauzer videl razlog, zakaj je v nemilosti in zakaj je dobil kazen. »Ni bilo prvič, zato sem še bolj ogorčen. Če sodijo, naj sodijo vsem enako, ne pa da enim nekaj sodijo, drugim pa ne. Če si preglasen, te očitno na tak način kaznujejo. Držijo roko nad tabo,« je prepričan Kauzer. Ima srebrno olimpijsko kolajno iz Ria de Janiera 2016, v Pekingu 2008 je bil 13., v Londonu 2012 šesti, v Tokiu 2021 pa 12. »Res je velika škoda. Smo profesionalci, za delo žrtvujemo svoj čas, trud, družino. Ne vem, kaj naj rečem, o čem drugem kot o tem ne moremo govoriti. Res nima nobenega smisla,« je po svojem zadnjem olimpijskem nastopu dodal Kauzer, preden so ga oblile solze, in nakazal, da je bil to morda tudi zadnji nastop v njegovi karieri.

»Menim, da Peter v nobenem primeru ni bil v položaju, da bi lahko dobil 50 sekund pribitka. Ocenjujem, da je odločitev, da je iz napačne linije sekal protitočna vratca, sporna. Ne vem, da bi se to že kdaj zgodilo. A zagotovo to ni bilo za 50 kazenskih sekund. Mislim pa, da nimajo nič proti njemu, le sojenje je človeška odločitev, in kriterij ni bil enak za vse. Verjetno bi lahko še kakšen tekmovalec dobil takšno kazen, če bi sodili tako strogo vsem, kot so Petru. Razočaran sem nad sodniško ekipo pri odločitvah. Iščejo napake, da se kaznuje, morali pa bi pustiti, da tekma teče, in soditi očitne dotike ter tako tudi zgrešena vratca,« je povedal direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc.

Hiter konec za judoistko Metko Lobnik

Judoistka Metka Lobnik je nastope v kategoriji do 78 kilogramov končala že v prvem krogu. Od 23-letne Slovenke je bila boljša Loriana Kuka s Kosova, ki je zmagala z iponom 11 sekund pred koncem dvoboja. Na jadralnem polju v Marseillu je Lina Eržen olimpijske nastope na deski sklenila na 21. mestu med 24 tekmovalkami in se ni uvrstila v zaključne boje za kolajne. Žan Luka Zelko je imel prvi dan svojih nastopov v razredu ilca 7 dva plova, po katerih je 19., medtem ko je Lin Pletikos po edinem plovu v razredu ilca šest 31. med 41 tekmovalci. Lokostrelec Žiga Ravnikar je nastope med posamezniki v disciplini ukrivljeni lok končal v prvem krogu izločilnih bojev. Z izidom 6:4 je bil boljši Italijan Federico Musolesi.

Izidi 4. kroga na rokometnem turnirju za ženske, skupina A: Južna Koreja – Švedska 21:27 (11:16), Nemčija – Danska 27:28 (12:15), Slovenija – Norveška 22:29 (10:15), vrstni red: Danska, Švedska in Norveška po 6, Nemčija, Južna Koreja in Slovenija po 2. 

Priporočamo