V ponedeljek, se je v Slovenijo vrnila večina slovenske delegacije, tudi bronasta Dejan Fabčič in Živa Lavrinc. Nekaj dni pred njima tudi zlati Franček Gorazd Tiršek. Prav oba lokostrelca sta bila pomemben del zaključne prireditve, ki je v Parizu potekala pod geslom Paris est une fete (Pariz je zabava), dogajanje pa je popestrilo kar 24 najboljših francoskih DJ-jev, ki so jim prisluhnili zbrani parašportniki.

Zlati Franček Gorazd Tiršek. Foto: Drago Perko

Zlati Franček Gorazd Tiršek. Foto: Drago Perko

V Ljubljani na Toplarniški ulici, so danes popoldne paralipijcem tudi pripravili dobrodošlico, dogodka pa so se udeležili tudi visoki politični predstavniki. Pariške paralimpijce je med drugim nagovorila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je vsem dobitnikom medalj, zlatemu Frančku Gorazdu Tiršku ter bronastima lokostrelcema Živi Lavrinc in Dejanu Fabčiču predala tudi posebna darila (personalizirane džezve za kavo in kavo z imeni), podobna darila je namenila tudi že dobitnikom medalj na olimpijskih igrah in kolesarju Tadeju Pogačarju. Pprisotni na dogodku so bili tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac ter ministra Luka Mesec in Asta Vrečko.

Vedno je prostor za izboljšave

»Pomirjen sem, vesel v svoji duši, ker vem, da je s tem tudi poplačan ves trud in odrekanje. Nikoli nismo obupali, šli smo do konca,« je o tem, kaj pomeni zlato, dejal Tiršek ob enem pa tudi dodal, da je verjel vase in da nikoli ni podvomiv v uspeh »Vedel sem, da če energijo usmerim v pravo smer, uspeh ne more izostati,« je še dodal Nani, kot zlatega Tirška kličejo v strelskih krogih. Na vprašanje o Los Angelesu 2028 pa je dodal, da nikoli ni povsem zadovoljen z rezultati in da je bilo tudi pri zlati medalji še nekaj prostora za izboljšave. In če je bila za Tirška to že peta medalja se je prve veselila Živa Lavrinc, ki sicer z družino od nesreče živi v Švici. Simpatična mlada mamica ni skrivala veselja in v smehu priznala, da jo še vedno malenkost skrbi, če niso bile samo sanje. »Še vedno se včasih sprašujem, kaj pa če so bile samo sanje in bom morala spet na tekmo. A toliko ljudi je verjelo v naju. Verjeli so, da zmoreva,« je dejala Lavrinc, Fabčič pa se je pošalil, da je stari pregovor o tem, da gre v tretje rado, pri njem treba spremeniti - »v četrto gre rado«. Letošnje igre so bil namreč njegove četrte v karieri in prve, na katerih je dobil medaljo. »Zelo lepo je, ko te pričaka množica ljudi, tudi v domačem kraju. Vidiš, da si očitno dosegel nekaj velikega,« pa se uspeha zaveda izkušeni parašportnik Fabčič.

Sprejem paralimpijcev v Ljubljani. Foto: Drago Perko

Sprejem paralimpijcev v Ljubljani. Foto: Drago Perko

Naslednje igre so v Los Angelesu 2028, a odštevalnik sta danes predsednik krovne zveze Damijan Lazar in italijanski veleposlanik Giuseppe Cavagna nastavila na naslednji velik projekt - zimske igre v Cortini in Milanu 2026, danes je do njih še 542 dni. » Že gledamo v prednosti, čaka nas olimpijada gluhih, v nadaljevanju zimske paraolimpijske igre. Že gremo novim dogodivščinam naproti. Pariz 2024 se je odvijal nad pričakovanji, tudi podpora Parižanov je bila dobra, naši rezultati odlični. Imeli smo štiri panoge, dve sta dobili medaljo. S temi igrami smo zelo zadovoljni,« je Lazar ocenil Pariz 2024. 

Ljubljana, Toplarniska ulica.Sprejem slovenske paralimpijske reprezentance po udelezbi na paralimpijskih igrah v Parizu.

Sprejem slovenske paralimpijske reprezentance po udeležbi na paralimpijskih igrah v Parizu. Foto: STA

 

Priporočamo