Pred reprezentančnim premorom, v katerem bo slovenska nogometna reprezentanca v ligi narodov v četrtek v Oslu igrala z Norveško, nato pa tri dni pozneje v Almatyju še s Kazahstanom, so Ljubljančani po dobri igri v Haidenheimu in prvem porazu v letošnji sezoni v Stožicah gostili Koprčane. V dvoboju dveh najboljših obramb v ligi, v prvih desetih krogih sta obe ekipi morali le po štirikrat v svojo mrežo, so bili boljši gostje, ki so še osmič v letošnji sezoni tekmo brez prejetega gola.

Koprčani so domačo ekipo, ki je tekmo začela z le štirimi igralci (Matevž Vidovšek, Marcel Ratnik, Austin Doffo in Dino Kojić), ki so v četrtek začeli tekmo v Nemčiji, nekoliko presenetili z začetno postavo. Prvič v letošnji sezoni so igrali s tremi napadalci, kar se jim je obrestovalo v 16. minuti z golom Francoza Omarja El Manssourija. Na slabo pripravljenem igrišču, ki nujno čaka na obnovo, so ne prav številni gledalci v prvem polčasu videli dober nogomet, bolj nevarni so bili Koprčani, medtem ko Metod Jurhar ni imel prav veliko dela.

V drugem polčasu so zeleno-beli dvignili raven svoje igre, že v 50. minuti pa bi lahko tudi izenačili, ko je po podaji Govee v kazenski prostor Veljka Mijajlovića žoga zadela v roko. Glavni sodnik David Šmajc je brez razmišljanja pokazal na belo točko, vendar je Juhart brez težav ubranil slab strel Dioga Pinta. V nadaljevanju je Victor Sanchez poslal v igro Raula Florucza, Pedra Lucasa, Davida Sualeheja, Jorgeja Silvo in Thallisona, vendar se izid ni več menjal, čeprav so Ljubljančani močno pritisnili proti koprskim vratom. Očitno se kalkulacije španskega trenerja na klopi Olimpije niso izšle, zanj pa je bil to prvi poraz v slovenskem državnem prvenstvu.

Dejstvo je, da nam je rdeči karton v domači ekipi nekoliko olajšal delo, na sredini igrišča smo lažje kontrolirali žogo, več prostora je bilo tudi v domači zadnji liniji, kar smo izkoristili.

Armandas Kučys, napadalec Celja

Celjani spet boljši od Maribora

Pred dobrimi tremi tedni so Celjani doma premagali Mariborčane z 2:1. Odločilni gol je v zadnji minuti rednega dela tekme dosegel Svit Sešlar, zelo podoben pa je bil razplet v Ljudskem vrtu, le da je bil za domače nogometaše usoden Edmilson v drugi minuti sodnikovega podaljška. Toda prvih 15 minut je bilo popolnoma v znamenju mariborske ekipe, ki se je ž ve tretji minuti veselila gola Luke Kranjca, ki je bil uspešen z glavo. Eden od krivcev za prejeti gol je bil gostujoči vratar Matjaž Rozman, ki je žogo že imel v svojih rokah. Izkušeni Rozman se je za napako odkupil z dvema odličnima obrambama po strelih Györgija Koromanija in nato še Josipa Iličića.

Po začetnem šoku so nato varovanci Alberta Riere le uredili svoje vrste in bili do odhoda na odmor celo nekoliko nevarnejši tekmec. Svojo premoč so unovčili v 61. minuti, ko je podajo Ivana Brnića izkoristil litovski napadalec Armandas Kučys, toda odločilni trenutek tekme se je zgodil dve minuti prej. Na sredini igrišča si je Jan Repas po nepotrebnem prekršku nad Kučysom prislužil še drugi rumeni karton. Prvega je dobil v prvem polčasu, zaradi prigovarjanja glavnemu sodniku Radetu Obrenoviću.

Tudi po izenačenju so celjski nogometaši oblegali mariborska vrata in samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo še drugič zadeli v polno. Njihova vztrajnost je bila poplačana v sodnikovem podaljšku, zasluge za gol pa sta imela Španec Ingo Eguaras z odlično podajo in Aljoša Matko, ki mu je Aleš Jug strel sicer ubranil, odbito žogo pa je Edmilson iz neposredne bližine potisnil v mrežo. Tako Matko kot Edmilson sta v igro vstopila šele v 84. minuti.

»Za gol Maribora sem delno kriv tudi sam, ker sem bil premalo odločen v skoku. Dejstvo je, da nam je rdeči karton v domači ekipi nekoliko olajšal delo, na sredini igrišča smo lažje kontrolirali žogo, več prostora je bilo tudi v domači zadnji liniji, kar smo izkoristili,« je tekmo komentiral Armandas Kučys, ki je z Amelom Jakupovićem, ki že nekaj časa ne igra za Maribor, s petimi goli zdaj najboljši strelec slovenske lige.

»Dva različna polčasa, v prvem smo prevladovali in imeli veliko priložnosti, da bi šli na odmor z višjo prednostjo, v drugem pa nas je presekal prejeti rdeči karton. Poznalo se nam je, da smo večji del drugega polčasa imeli igralca manj,« pa je tekmo videl domači vezni igralec Žan Repas, ki je v 53. minuti poškodoval Tamarja Svetlina. Za oster start je prejel rumeni karton. »Do prekrška je prišlo nenamerno, saj mi je spodrsnilo na žogi. Upam, da bo s Svetlinom vse v redu.«

Domžalčani do prve zmage v letošnji sezoni

Na prvi včerajšnji tekmi so Ajdovci doma premagali Bravo. Odločilni gol je v začetku drugega polčasa dosegel rezervist Semir Smajlagić, po 21. juliju pa je bil to šele drugi poraz Šiškarjev v sezoni. V soboto so v prvi minuti sodnikovega podaljška do prve letošnje zmage prišle Domžale, strelec je bil Marcel Lorber, že v petek pa so do pomembne zmage v boju za obstanek v ligi prišli Radomljani, ki so v vsakem polčasu zadeli po enkrat. V prvem je bil uspešen Rok Štorman, v drugem pa je usodo Lendavčanov zapečatil Halif Kujabi.

Izidi 11. kroga 1. SNL: Olimpija – Koper 0:1 (0:1, El Manssouri 16), Maribor – Celje 1:2 (1:0, Kranjc 3; Kučys 61, Edmilson 92), Primorje – Bravo 1:0 (0:0, Smajlagić 49), Mura – Domžale 0:1 (0:0, Lorber 91), Kalcer Radomlje – Nafta 1903 2:0 (1:0, Štorman 40, Kujabi 76), vrstni red: Olimpija 22, Maribor 21, Celje 20, Koper 20, Bravo 19, Mura 17, Primorje 12 (-1), Kalcer Radomlje 9 (-1), Nafta 1903 7, Domžale 5. Pari 12. kroga, sobota, 19. oktober, ob 15. uri: Celje – Mura, ob 17.30: Nafta 1903 – Olimpia, ob 20.15: Koper – Primorje, nedelja, 20. oktober, ob 15. uri: Bravo – Maribor, ob 17.30: Domžale – Kalcer Radomlje. x

Priporočamo