Že po prvi kvalifikacijski tekmi so si slovenske odbojkarice na stežaj odprle vrata na drugo zaporedno, sicer pa četrto evropsko prvenstvo. Pred desetimi dnevi so namreč Izraelke v gosteh premagale četrtkove slovenske nasprotnice Estonke s 3:1, ki so jih v prvem delu letošnje reprezentančne sezone Slovenke doma premagale s 3:0. Na evropsko prvenstvo, kamor je že uvrščenih dvanajst reprezentanc, se ob zmagovalkah sedmih kvalifikacijskih skupin uvrsti še pet najboljših drugouvrščenih ekip.

Čeprav so se slovenske odbojkarice z izraelskimi zadnjič pomerile pred tremi leti v srebrni ligi v mariborski dvorani Lukna, so bile njihove zadnje torkove nasprotnice vseeno velika neznanka. Lahko bi rekli, da tudi obratno, kajti v zdajšnji slovenski ekipi so pred tremi leti igrale le štiri igralke, v izraelski pa pet. Prav tako sta nova oba selektorja, oba sta Italijana in oba sta ekipi prevzela pred letošnjo sezono, Alessandro Orefice slovensko, Luca Secchi pa izraelsko.

Da so slovenske odbojkarice v dobri formi, so nakazovale že njihove pripravljalne tekme z Madžarsko, Belgijo in Romunijo, saj so pet tekem dobile, druga tekma z Belgijkami pa se je končala neodločeno. Na teh tekmah se je tudi izoblikovala postava, ki ji je Orefice najbolj zaupal, z njo pa je tudi začel tekmo z Izraelkami. Na podaji je bila Eva Pavlović Mori, na sprejemu Lorena Lorber Fijok, v bloku Nika Milošič in kapetanka Saša Planinšec, na korektorskem položaju Eva Zatković in na mestu proste igralke Anja Mazej. V tej zasedbi so Slovenke igrale večji del tekme, v tretjem nizu pa je Orefice ob koncu v igro poslal še Seleno Leban in Žano Ivano Halužan Sagadin.

O premoči slovenskih odbojkaric dovolj zgovorno govori že podatek, da so gostje v vseh treh nizih vodile le trikrat, z 1:0 v uvodnem nizu ter s 4:3 in 5:4 v tretjem, ki je bil do sredine tudi najbolj izenačen. Izraelke so se s točko Elle Saada Slovenkam še približale na dve točki zaostanka (12:14), toda na servis Pavlović-Morijeve so domače odbojkarice dosegle štiri zaporedne točke in tudi ta niz zanesljivo dobile.

»Lahko smo zadovoljne z igro, ki smo jo prikazale. Na tekmi je bilo v ekipi dobro vzdušje, ves čas smo se borile, predvsem pa smo morale biti zbrane, kajti proti takšnim ekipam je običajno zelo težko igrati. Svoj cilj smo dosegle in upam, da bomo podobno predstavo ponovile tudi proti Estoniji,« je po tekmi dejala Eva Zatković, ki je dosegla deset točk. Več od nje, 14, jih je k zmagi prispevala Planinščeva ter Lorber-Fijokova in Šiftarjeva po enajst, manj pa Pavlović-Morijeva, pet, in eno Lebanova.

Že v četrket ob 19. uri se bodo slovenske odbojkarice pomerile z Estonijo. Drugi del kvalifikacij bo med 2. in 10. avgustom prihodnje leto, ko se bodo znova pomerile z Izraelkami in Estonkami.

Priporočamo