Mednarodni olimpijski komite (Mok) se je spretno izognil neprijetnemu opravilu postavljanja starostne meje športnikom za nastop na največjem tekmovanju na svetu. Mok je to storil na način, da imajo tovrstno nalogo mednarodne panožne zveze, ki pa imajo vsaka svoj pristop. V nekaterih športih omejitev ni, pri drugih je omejitev postavljena na mladost, pri spet tretjih pa na starost. Vse skupaj vodi v to, da tokrat v Parizu in tudi na vseh preteklih igrah lahko spremljamo široko paleto starosti športnikov. Nekateri med njimi so komaj postali najstniki, spet drugi so že zdavnaj praznovali Abrahama.

58 let razlike je v Parizu starostna razlika med najmlajšo športnico, kitajsko rolkarko Haohao Zheng, in najstarejšo prijavljeno tekmovalko, avstralsko jahačico Mary Hanna, ki pa ni dobila priložnosti za nastop.

Najmlajši bodo tekmovali v rolkanju

Hiter pregled športov pokaže na dva izstopajoča trenda. Rolkanje, ki je na olimpijske igre uvrščeno drugič, predstavlja raj za mlade športnike, saj bo v tem športu nastopilo kar šest do desetih najmlajših športnikov v Parizu – vse so še deklice. Najmlajša med vsemi bo v današnjih kvalifikacijah rolkanja v parku Kitajka Haohao Zheng. »Takšno tekmovanje je le odlična priložnost, da se družim z ostalimi prijatelji, ki tekmujejo v tem športu,« pri enajstih letih mlada Kitajka še ne daje velikega pomena svojemu prvemu nastopu na olimpijskih igrah. »Poznam približno deset od dvajset najboljših rolkark na svetu. Vse te športnice me delajo boljše, na olimpijskih igrah pa bo vse skupaj le kot ena zabavna igra – vsaka bo morala pokazati največ kar zna.«

12 let bo dopolnila Haohao Zheng, najmlajša udeleženka iger v Parizu, zadnji dan olimpijskih iger.

Zhengova se bo merila proti številnim vrstnicam, saj so njene konkurentke Vareeraya Sukasemm (12) – nosilka tajvanske zastave na otvoritveni slovesnosti, Heili Sirviö (13) – najmlajša finska športnica v zgodovini iger, Fay DeFazio Ebert iz Kanade (14), Hiraki Kokona in Sky Brown. Kokona iz Japonske in Brwon iz Velike Britanije nastopata že na svojih drugih igrah in sta obe branilki kolajn. Japonska zvezdnica je bila na domačih igrah srebrna, Brownova pa brani bron. V Parizu je je tudi branilka naslova, Japonka Yosozumi Sakura, ki je stara 22 let. Če v ženskem rolkanju prevladujejo večinoma izjemno mlade tekmovalke, Andy Macdonald v moški konkurenci dokazuje, da je šport primeren za vse starosti. V Ameriki rojen rolkar bo jutri v kvalifikacijah parka zastopal barve Velike Britanije, pri dopolnjenih 50 letih pa bo nastopil na sovjih prvih igrah v karieri. Najmlajši moški tekmovalec v Parizu je ameriški atlet Quincy Wilson, ki bo v petek član moške štafete v teku na 400 m.

10 let in 218 dni je bil star grški telovadec Dimitrios Lundras, najmlajši prejemnik olimpijske kolajne. Na prvih igrah moderne dobe leta 1896 v Atenah je bil bronast.

Najstarejši so se predstavili v jahanju

Pravo nasprotje rolkanju predstavlja jahalni šport, kjer je že nastopalo šest najstarejših udeležencev iger v Parizu. Kot najstarejši tekmovalec iger v mestu loči se lahko pohvali 65-letni Španec v dresurnem jahanju Juan Antonio Jimenez Cobo. Cobo je nastopil na svojih tretjih olimpijskih igrah, na tekmovanje pod petimi krogi pa se je vrnil po dvajsetih letih, saj je nazadnje sodeloval v Atenah leta 2004, že pred tem je tekmoval tudi v Sydneyu. V Atenah je osvojil tudi srebrno kolajno v ekipnem dresurnem jahanju, tokrat pa je zasedel zadnje mesto v svoji kvalifikacijski skupini med posamezniki. Španski jahač sicer ni bil najstarejši prijavljeni športnik v Franciji, saj je še štiri leta starejša od njega Avstralka Mary Hanna, ki pa v avstralski jahalni ekipi na koncu ni dobila priložnosti za nastop in je bila zgolj gledalka.

Najstarejša dobitnica kolajne je Američanka Laura Kraut, ki je bila z 58 leti članica ameriške ekipe, ki je osvojila srebro v preskakovanju ovir. Na koncu najstarejša športnica iger v Parizu ni nastopila v jahanju, ampak je ta čast pripadla 61-letni luksemburški igralki namiznega tenisa Ni Xia Lian, ki je v prvem krogu olimpijskega turnirja morala priznati premoč prvi igralki sveta, Kitajki Sun Yingsha. »Vem, da nisem najmlajša, ampak danes sem mlajša kot jutri. Dokler imam cilje, starost ni ovira,« je na koncu dejala uradno najstarejša tekmovalka Ni Xia Lian. Starostna razlika v slovenski pariški odpravi razumljivo ni tako velika, kot je ta med vsemi športniki, vseeno pa ni nezavidljiva. Najmlajša potnica je bila tokrat komaj 19-letna jadralka Lina Eržen, s 40 leti pa je bil najizkušenejši kajakaš Peter Kauzer, ki je nastopal na svojih petih igrah v karieri. 

»Poznam približno deset od dvajset najboljših rolkark na svetu. Vse te športnice me delajo boljše, na olimpijskih igrah pa bo vse skupaj le kot ena zabavna igra – vsaka bo morala pokazati največ kar zna.«

Haohao Zheng, najmlajša udeleženka iger v Parizu

Priporočamo