V Parizu se je boksarska polemika začela, ko je Italijanka Angela Carini v kategoriji do 66 kilogramov dvoboj z Alžirko Imane Khelif predala že po 46 sekundah. Potem ko je prejela dva močna udarca v obraz, po katerih je začutila bolečine v nosu, iz katerega je začela teči kri, je trenerju v kotu rekla, naj dogajanje ustavi. Po dvoboju se ni hotela rokovati s tekmico. »Treniram z bratom. Pogosto se borim z moškimi, a danes je preveč bolelo, saj še nikoli nisem občutila tako močnega udarca. Poskušala sem se boriti in zmagati, a ko sem dobila dva udarca v nos, nisem več mogla dihati, bolečine so bile zelo hude,« je italijanskim medijem povedala 25-letna Angela Carini in dodala, da polemike o spolu Khelifove niso vplivale na njeno odločitev, saj ni tukaj, da bi sodila o drugih.

3 kolajne, vse v letu 2022, je v dosedanji karieri osvojila Imane Khelif: zlati na sredozemskih igrah in afriškem prvenstvu ter srebrno na svetovnem prvenstvu.

Diskvalifikacija nekaj ur pred finalom svetovnega prvenstva

»Tukaj sem, da osvojim zlato kolajno. Borila se bom proti vsem in vsakomur,« je za BBC povedala 25-letna Imane Khelif, ki se je rodila kot deklica in ni transspolna oseba. Najprej se je ukvarjala z nogometom, boksa namreč ni smela trenirati, ker ji oče ni dovolil, saj je menil, da se to za deklice ne spodobi. V svetu boksa jo poznajo od leta 2018, ko je na svetovnem prvenstvu izgubila v prvem krogu. Na olimpijskih igrah 2021 v Tokiu je prišla do četrtfinala, največje uspehe pa je dosegla leta 2022, ko je osvojila zlati kolajni na sredozemskih igrah in afriškem prvenstvu ter srebrno na svetovnem prvenstvu.

Razplet dvoboja je bil povod, da se je vnela javna razprava, ali bi smeli Khelifova in Lin Yutingova nastopiti na olimpijskih igrah v ženski konkurenci. Povod za dvome o Khelifovi in Yutingovi je lansko svetovno prvenstvo v New Delhiju, ko sta bili diskvalificirani (Khelifova le nekaj ur pred finalnim dvobojem), potem ko po trditvah IBA nista prestali testov na moški spolni hormon testosteron in ustreznost spola. »Dokazali smo, da imata v telesu moške spolne kromosome,« so pri IBA zapisali ob lanski izključitvi.

Pred tem je Khelifova brez težav nastopala na tekmovanjih, tudi na svetovnem prvenstvu 2022 v Carigradu in olimpijskih igrah v Tokiu 2021. Ob tem je pomembno, da o primernosti tekmovalk za nastop na svetovnem prvenstvu odloča IBA, na olimpijskih igrah pa MOK. MOK in IBA sta v sporu že nekaj let, nakar je MOK lani IBA dokončno odvzel status krovne organizacije za boks v svetu, potem ko je bil izid glasovanja 69:1 (10 vzdržanih) in je obstajala celo možnost, da bi ga izločili iz olimpijskega sporeda. Razlog za ta korak so bile številne obtožbe o korupciji in drugih nepravilnostih v boksarski zvezi.

Tiskovni predstavnik MOK Mark Adams je dejal, da posameznih primerov športnikov ne bo komentiral, da pa vse boksarke na olimpijskih igrah v Parizu izpolnjujejo pogoje za nastop. Ob tem je poudaril, da je določanje primernosti spola »neverjetno zapleteno«, da bi si vsi želeli, da bi bil odgovor zgolj en, da ali ne. »Sedanji napadi na športnici temeljijo na arbitrarni odločitvi, ki je bila sprejeta brez ustreznih postopkov, še posebej ob dejstvu, da obe že dolga leta tekmujeta na najvišji ravni,« je v izjavi zapisal MOK, ki organizira olimpijski turnir, in dodal, da gre pri informacijah o Khelifovi in Linovi za mnogo netočnosti. »Pri tem primeru ne gre za vprašanje transspolnosti. Vsi športniki, ki nastopajo v boksu na olimpijskih igrah, izpolnjujejo kriterije za nastop in vsa ostala pravila, tudi medicinska,« so dodali pri MOK.

Pri tem primeru ne gre za vprašanje transspolnosti. Vsi športniki, ki nastopajo v boksu na olimpijskih igrah, izpolnjujejo kriterije za nastop in vsa ostala pravila, tudi medicinska.

Mednarodni olimpijski komite

Irka Amy Broadhurst stopila v bran Imane Khelif

Pojasnilo ni prepričalo italijanske premierke Giorgie Meloni, ki je ob obisku italijanskih športnikov v Parizu dejala, da dvoboj ni bil enakopraven, in dodala, da se v teh stvareh ne strinja s politiko MOK. »Športnicam z moškimi genetskimi značilnostmi bi morali prepovedati nastope v ženskih kategorijah,« je dejala Giorgia Meloni.

V bran Alžirki je stopila irska boksarka Amy Broadhurst. »Veliko ljudi mi je v teh dneh poslalo sporočila o Imane Khelif. Ne verjamem, da je storila karkoli z namenom, da bi goljufala. Taka se je rodila in to ni v njenih rokah. Podatek, da je doslej devet boksark premagalo Khelifovo, mi pove vse,« je na omrežju X zapisala 27-letna Amy Broadhurst, ki je Khelifovo premagala v finalu svetovnega prvenstva maja 2022 v Carigradu. »Ostro zavračamo zlonamerne in neetične napade nekaterih tujih medijev na našo ugledno športnico Imane Khelif. Gre za laži,« pa pravijo pri olimpijskem komiteju Alžirije. 

Priporočamo