Medtem ko so evropske nogometne reprezentance igrale tekme v Ligi narodov, so na Zeleni celini odigrali 7. in 8. krog kvalifikacij za uvrstitev na svetovno nogometno prvenstvo 2026, ki bo sicer potekalo v Severni Ameriki. Zadnji, 8. krog je prinesel tudi derbi obeh vodilnih ekip v teh kvalifikacijah, svetovnih prvakov Argentine in pa Kolumbije, kar je bila tudi svojevrstna ponovitev finala letošnjega južnoameriškega prvenstva (Copa America), ki so ga s tesno zmago dobili Gavči. Zato pa so jim kolumbijski »Kofetarji« danes vrnili z zmago 2:1 v tekmi v Barranquilli, ki je bila prav zato, da Argentincem vnaprej povzročijo čim več težav, odigrana sredi dneva v največji vročini in na trdi igralni podlagi, oboje pa je šlo v prid Kolumbijcem (strelca Mosquera in James Rodriguez z 11 metrov ter Nico Gonzales za goste). V skupnem vrstnem redu teh kvalifikacij na vrhu razpredelnice kljub temu ni prišlo do sprememb, saj Argentina po osmih krogih vodi z 18 točkami (6 zmag in dva poraza), Kolumbijci pa so drugi z dvema točkama manj.

Sta pa bili tekmi Argentine v tem kvalifikacijskem oknu – poleg Kolumbijcev so bili v 7. krogu njihovi nasprotniki večni rivali iz Čila – zanimivi bolj zato, ker so Gavči prvič po desetih letih uradno tekmo igrali brez Lea Messija in Angela di Marie v prvi postavi; Messi se še zdravi po poškodbi v finalu Cope Americe, di Maria pa se je od reprezentance po zmagi na Copi poslovil. Argentinski selektor Scaloni je na to odreagiral pragmatično, saj se je na takšno možnost že nekaj časa pripravljal: di Mario je nadomestil njegova klasična zamenjava Nico Gonzales, medtem ko je Messijev položaj v ekipi prevzel prvi strelec milanskega Interja Lautaro Martinez, ki si je to prislužil, ker je bil prvi strelec Argentine na omenjeni Copi, kjer je z golom odločil tudi finale s Kolumbijo v podaljških. Je pa Scaloni to menjavo izkoristil tudi, da je spremenil sistem igre tako, da je v zadnjo linijo postavil tri osrednje branilce (Li. Martinez, Otamendi in Romero), kar mu omogoča več opcij spredaj, pri čemer temeljev ekipe, ki je v zadnjih dveh letih postala svetovni in južnoameriški prvak, ni preveč spreminjal. Argentina je v 7. kolu sicer na Monumentalu v Buenos Airesu gladko in zelo suvereno premagala Čile s 3:0 (Mac Allister, Alvarez in Dybala), danes pa se proti Kolumbiji v Barranquilli niso najbolje znašli. Oziroma kot je po tekmi rekel Rodrigo de Paul: »V zadnjih petih letih smo izgubili tri tekme, se kdaj tudi to zgodi.« Tako da je za resnejšo sodbo, kaj zares pomeni manko dveh ključnih igralcev Argentine zadnjega desetletja, ki sta običajno odločala tudi najbolj pomembne (finalne) tekme, še prezgodaj.

Ni pa posebnega dvoma, da bo potreben resnejši poseg v brazilski nogomet. V tem oknu so Brazilci sicer najprej zmagali doma v Coritibi proti Ekvadorju (1:0), ampak so danes spet izgubili na gostovanju proti Paragvaju v Asuncionu (0:1). Brazilci so sicer imeli popolno premoč v posesti žoge, ampak z njo nikakor ne najdejo poti do gola; v okvir vrat so kljub tej premoči streljali vsega trikrat. Tokrat je selektor Dorival v napad postavil vse tri igralce madridskega Reala (Vinicius, Enrick in Rodrygo), a se mu to ni izplačalo, ker sta zlasti prva dva odigrala obupno tekmo. A kot smo enkrat že zapisali: večji problem kot v napadu ima Brazilija na sredini igrišča, kjer trojica Guimaraes-Andre-Paqueta ni dorasla nalogi; odsotnost dolgo poškodovanega prvega zvezdnika Brazilije Neymarja je tu najbolj usodna. Dodajmo, da je Brazilija v teh kvalifikacijah v zadnjih petih tekmah kar štirikrat izgubila (!), kar se ni zgodilo še nikoli; na lestvici kvalifikacij je trenutno na petem mestu z osmimi točkami zaostanka za Argentinci in v gneči skupaj z ekipami kot Ekvador, Venezuela, Paragvaj in Bolivija. Ker je do konca kvalifikacij še deset krogov, verjetno ni bojazni, da se Brazilija ne bi uvrstila med šest najboljših ekip, ki gredo neposredno na SP v Ameriko, ni pa to več gotovo; v naslednjem oktobrskem oknu Carioce gostujejo pri Čilu, kar lahko krizo najboljše reprezentance vseh časov v primeru poraza še krepko poglobi.

Omenimo še, da je Urugvaj trenerja Marcela Bielse v tokratnem kvalifikacijskem oknu zapravil izjemno priložnost, da na prvem mestu lestvice dohiti Argentince; obe tekmi, tako s Paragvajem doma – ko se je od reprezentance uradno poslovil eden njenih najboljših igralcev in strelcev v zgodovini Luis Suarez – kot danes z Venezuelo v gosteh je odigral brez zadetkov in je po dveh zaporednih remijih na 3. mestu razpredelnice, s točko manj od Kolumbije. Zagotovo se je poznalo, da za Urugvaj ni igral prvi strelec ekipe Darwin Nunez, danes proti Venezueli (ko je bil Urugvaj na igrišču v povsem podrejenem položaju) pa tudi ne kapetan Fede Valverde.

V naslednjem krogu Urugvaj igra s Perujem v gosteh, Argentina gostuje v Venezueli, Kolumbija pa pri Boliviji. 

Priporočamo