Štirikratna svetovna prvakinja Nemčija, ki je bila najboljša reprezentanca v evropskih kvalifikacijah, si je privoščila spodrsljaj proti avtsajderju Japonski. Več kot uro je kazalo na rutinsko zmago Nemčije, ki je vodila z 1:0 in imela popolno premoč (25 strelov), nato pa sta z goloma v osmih minutah šokirala japonska rezervista, ki igrata v nemški bundesligi. Vezist Freiburga Ritsu Doan je izid izenačil, napadalec Takuma Asano pa je zabil zmagoviti gol iz mrtvega kota. Zaradi poškodbe ni igral od sredine septembra za Bochum, kamor je prišel lani iz beograjskega Partizana, ki ga je zapustil predčasno, ker so Beograjčani zelo zamujali z izplačevanjem plač. Nemci so celo pomagali narediti močno japonsko reprezentanco, saj je bilo v prvi enajsterici pet igralcev, ki igrajo v prvi nemški ligi (Itakura, Jošida, Endo Tanaka, Kamada), dva pa sta prišla s klopi. To je bila velika zmaga 54-letnega selektorja Japonske Hadžimeja Morijasuja, ki je zadel z menjavami: »Želeli smo prevladovati, a smo se morali zaradi moči Nemčije braniti in izkoristiti svoje priložnosti.« V desetem poskusu je Japonska prišla do prve zmage na SP, potem ko je prva prejela gol. Nemčija je končala 44 let in 21 tekem dolgo tradicijo, da na SP zmaga, če vodi ob polčasu. »To je brutalno razočaranje. Takšne individualne napake se ne smejo dogajati na takšnem tekmovanju,« je povedal selektor Nemčije Hansi Flick, ki je bil ves bled v obraz.

Hrvaška se je že znašla na udaru upravičenih kritik, potem ko je v tekmi z malo priložnostmi in brez ritma remizirala z Marokom 0:0. Žogo je imela več v posesti, vendar je bila v napadu brez pravih rešitev proti taktično vrhunsko organiziranemu Maroko. »Po pričakovanjih težka tekma proti čvrstemu tekmecu, ki je čakal na priložnost, mi pa smo igrali z ročno zavoro, ker smo se bali, da bomo žogo izgubili. Imeli smo posest, manjkala pa sta pogum in neposrednost proti golu. Položaj je povsem drugačen kot pred štirimi leti v Rusiji, zdaj smo mi tarča, ki jo vsi napadajo. Za napredovanje moramo osvojiti štiri ali pet točk,« je po tekmi ostal miren hrvaški selektor Zlatko Dalić. Neverjetno nervozni Luka Modrić je s 37 leti in 75 dnevi postal najstarejši Hrvat, ki je zaigral na SP, obenem pa prvi igralec v zgodovini, ki je na svetovnih in evropskih prvenstvih nastopil v treh različnih desetletjih.

Jutri bosta v skupini G tekmi prvega kroga Švica – Kamerun (ob 11. uri) in Brazilija – Srbija (ob 20. uri), v skupini H pa Urugvaj – Južna Koreja (ob 14. uri) in Portugalska – Gana (ob 17. uri). 

Priporočamo