Razstava z naslovom Diego Vive (v prevodu: Diego živi) bo naslednja dva meseca na ogled v Barceloni, kjer je Maradona preživel dve nesrečni, s poškodbami okrnjeni sezoni med letoma 1982 in 1984. Za reprezentanco Argentina je emd letoma 1977 in 1994 odigral 91 tekem in dosegel 34 golov.

Razstava Diego živi se je po gostovanjih v Neaplju in Tel Avivu ustavila v Barceloni, kjer je Maradona v osemdesetih letih prejšnjega stoletja odigral dve sezoni za katalonski klub. Obiskovalce na razstavi, ki se razprostira na kar 2000 kvadratnih metrih v središču mesta, pozdravi hologram mladega Maradone, oblečenega v dres kluba Boca Juniors, kluba, s katerim je osvojil svoj edini naslov prvaka Argentine.

Prav tako lahko obiskovalci izvedejo enajstmetrovko v slogu igralca ali pa se fotografirajo, ko poustvarijo njegov razvpiti gol med zmago Argentine z 2:1 nad Anglijo v četrtfinalu svetovnega prvenstva leta 1986 v Mehiki. Maradona je takrat z dvignjeno pestjo žogo spravil v gol, zadetek pa je sam pozneje označil za »božjo roko«.

»Ko si tukaj, spet čutiš, da je Diego poleg tebe, in to je glavna ideja razstave: da ga začutiš,« je povedal Avelino Tamargo, eden od ustvarjalcev potujoče razstave. Pri tem ga podpira družina nogometaša, ki je leta 2020 umrl v starosti 60 let med okrevanjem po operaciji možganov zaradi krvnega strdka. Pred tem se je desetletja boril z odvisnostjo od drog in alkohola.

Razstava vključuje tudi izbor fotografij, poglobljeno videopredstavo o njegovi življenjski zgodbi in rekonstrukcijo doma iz otroštva v barakarskem naselju Villa Fiorito na obrobju Buenos Airesa. Tam je odraščal kot peti od osmih otrok, Tamargo pa se je pokojnemu nogometašu poklonil z besedami: »Zame je bil Maradona junak mojega otroštva, junak moje celotne generacije.«

Sodišče v Argentini je prejšnji teden na zahtevo njegove hčerke dovolilo prenos Maradonovih posmrtnih ostankov s pokopališča v mavzolej, ki ga bodo nogometašu zgradili v središču Buenos Airesa.

Priporočamo