Ko je januarja sporočil, da so mu diagnosticirali raka trebušne slinavke, je dejal, da mu v najboljšem primeru ostaja samo še kakšno leto življenja. 

»Vsi vedo, da sem neozdravljivo bolan, in vsi mislijo, da gre za raka. In res je. Toda boriti se moram čim dlje. Najboljši scenarij je, da bo to približno eno leto, najslabši scenarij pa, da bo krajše. Mislim, da ne, tako da bodo zdravniki, ki skrbijo zame, lahko postavili jasno diagnozo,« je takrat dejal Eriksson na švedskem radiu.

»Po dolgi bolezni je zjutraj umrl doma, obkrožen z družino,« je danes sporočila njegova družina. Družina je ob tem zaprosila za spoštovanje zasebnosti v času žalovanja. 

Eriksson je angleško izbrano vrsto vodil na svetovnih prvenstvih v letih 2002 in 2006, v obeh primerih so Angleži izgubili v četrtfinalu.

Nogomet je igral na Švedskem na poziciji branilca.

Proslavil se je kot trener. Vodil je 12 klubov in osvojil 18 lovorik. Po igralski upokojitvi pri 27 letih je Eriksson svojo trenersko kariero začel pri Degerforsu leta 1977, nato pa se je pridružil švedskemu Göteborgu, s katerim je osvojil naslov švedskega prvaka, dva švedska pokala in pokal Uefa leta 1982.

V skoraj 40-letni trenerski karieri je sodeloval tudi z reprezentancami Mehike, Slonokoščene obale in Filipinov, bil pa je tudi vodja stroke v klubih, kot so Benfica, Roma, Lazio, Fiorentina, Sampdoria, Leicester in Manchester City. Kot trener je deloval tudi na Kitajskem.

Z Benfico je bil trikrat portugalski prvak, z Laziom je leta 2000 osvojil italijansko serie A, ko mu je pripadel tudi naziv trenerja sezone v prvi italijanski nogometni ligi. Leta 2001 je postal športna osebnost leta po izboru BBC.

Uresničena otroška želja

Pred pol leta se mu je uresničila otroška želja, namreč da bi kot velik oboževalec Liverpoola vsaj enkrat vodil angleškega velikana. Čeprav je vodil številne druge klube, je bil že od otroštva navijač Liverpoola. Marca so ga pri Liverpoolu povabili k sodelovanju in mu ponudili, da na eni od dobrodelnih prijateljskih tekem svoj ljubljeni klub vodi proti Ajaxu. Eriksson je ob prihodu na igrišče požel stoječe ovacije in zajokal od ganjenosti. Ekipa Liverpool Legends je na Anfieldu premagala Ajax Legends s 4:2.

»To bo izjemen spomin. Jokal sem, tako lepo je bilo. Sedeti na klopi za Liverpool so bile sanje vse moje življenje in zdaj so se uresničile,« je dejal po tekmi. 

Pred časom je dejal, da želi, da bi ga pomnili kot pozitivnega človeka, ki je poskušal narediti vse, kar je lahko. »Imel sem lepo življenje. Mislim, da se vsi bojimo dneva, ko bomo umrli, toda tudi smrt je del življenja,« je dejal. »Naj vam ne bo žal, nasmejte se. Hvala za vse, trenerji, igralci, občinstvo, bilo je fantastično. Pazite nase in poskrbite za svoje življenje. In živite ga,« je dejal ob koncu dokumentarnega filma, ki ga je o njemu posnel Amazon Prime.

Pokloni njegovemu spominu

Vesti o smrti priljubljenega Erikssona so na družbenih omrežji sledili številni zapisi, v katerih znani in slavni pokojnikovi družini izrekajo sožalje in obenem izražajo, kako se jih je Eriksson dotaknil. 

Oglasil se je britanski premier Keir Starmer, ki je zapisal, da je globoko užaloščen. »Spominjali se ga bomo po njegovem izjemnem prispevku k angleškemu nogometu. Naše misli so z njegovo družino.« 

Da je užaloščen ob smrti Sven-Gorana Erikssona, je na X zapisal tudi princ William. »Večkrat sem ga srečal kot selektorja Anglije in vedno me je presenetila njegova karizma in strast do igre. Moje misli so z njegovo družino in prijatelji. Bil je pravi gentleman igre,« je zapisal. 

»V imenu evropske nogometne skupnosti smo vsi pri UEFA globoko užaloščeni ob smrti Svena Görana Erikssona. Sven je bil ljubljena figura v igri in je bil kot trener IFK Göteborg leta 1982 zmagovalec pokala UEFA, preden je leta 1999 popeljal Lazio do pokala pokalnih zmagovalcev UEFA. Počivaj v miru Sven,« je na X zapisala UEFA.

V klubu Benfica, kjer je v dveh obdobjih osvojil tri naslove prvaka in je bil leta 1990 podprvak evropskega pokala (predhodnika današnje Lige prvakov), so na omrežju X zapisali: »Z globokim obžalovanjem žalujemo za smrtjo Svena-Görana Erikssona, starega 76 let. Počivaj v miru, gospod.«

Oglasila se je tudi predsednica italijanske vlade Georgia Meloni. Ericssonu se je poklonila z zapisom na omrežju X: »Sven Goran Eriksson je trener, ki je pustil neizbrisen pečat v svetu nogometa, saj je v svoji dolgoletni karieri vodil tudi ekipe Rome, Fiorentine, Sampdorie in Lazia, s katerim je osvojil zgodovinski scudetto. Januarja lani je sporočil, da ima raka trebušne slinavke v terminalni fazi. Počivaj v miru.«

Spominu nanj so se poklonili tudi v klubih, kjer je pustil pečat. 

Priporočamo