Vse od 14. julija, ko je Anglija izgubila svoj drugi zaporedni finale na evropskih prvenstvih v nogometu, so bili trije levi brez glavnega selektorja. Gareth Southgate je tradicionalno neuspešno reprezentanco na velikih tekmovanjih dvakrat zapored popeljal na prag raja, a je bil na domačem Wembleyu neuspešen proti Italiji in letos v Berlinu še proti Španiji, vmes je tudi na svetovnem prvenstvu poskrbel za odlično četrto mesto, a tudi izjemno priljubljeni strateg do lovorike ni uspel priti z vedno zelo ambiciozno nogometno nacijo. Southgate je po drugem zaporednem finalnem porazu sprejel odločitev, da se umakne. Vse od takrat pa je Anglijo začasno vodil Lee Carsley, ki je na štirih tekmah v skupini B lige narodov zabeležil tri zmage in en poraz.

Vodstvo angleške nogometne zveze je več kot tri mesece iskalo primernega naslednika Southgata, danes pa so uradno potrdili, da v velike čevlje vstopa nemški strateg Thomas Tuchel. »Ponosni smo, da smo zaposlili Thomasa Tuchla, enega najboljših trenerjev na svetu. Naš izbor je bil izjemno zahteven in naporen. Vse od odstopa Garetha Southgata smo iskali primernega kandidata, opravili številne pogovore z različnimi strategi. Na koncu smo se odločili za Thomasa Tuchla, ki je že večkrat pokazal svojo kakovost in z njim imamo najboljše možnosti, da postanemo svetovni prvaki,« je izbor novega selektorja komentiral izvršni direktor angleške nogometne zveze Mark Bullingham, ki je nemškega strokovnjaka takoj postavil tudi pod rezultatski pritisk.

»Ponosen sem, da sem bil izbran za trenerja Anglije. Že dlje časa čutim osebno povezanost z nogometom v Angliji, ki mi je v dosedanji karieri dal veliko lepih trenutkov. Sedaj bom storil vse, da enako dosežem še z reprezentanco,« je poln optimizma Thomas Tuchel, ki je v Angliji vodil Chelsea in z njim osvojil tudi prestižno ligo prvakov. Tuchel je sicer svojo trenersko pot začel v Augsburgu, nato pa v domovini vodil še Mainz in Borussio iz Dortmunda. Sledila je selitev v Pariz, kjer je s PSG neuspešno lovil ligo prvakov, kar pa mu je, kot že rečeno, v sezoni 2020/21 uspelo v Londonu. Lani je dokaj neuspešno vodil nemškega velikana Bayern iz Münchna, sedaj pa je prvič sedel na klop državne reprezentance. Z delom na klopi treh levov bo začel 1. januarja 2025, Anglijo pa pred tem v novembru čakata še dve tekmi v pokalu narodov, kjer Nemec še ne bo ob igrišču. Tuchel je po Švedu Svenu Goranu Erikssonu in Italijanu Fabiu Capellu šele tretji tuji selektor na čelu Angležev, njegov pomočnik pa bo mladi angleški trener Anthony Barry. 

Priporočamo