Osrednja tekma izmed današnjih šestih v prvem krogu prenovljene nogometne lige prvakov bo obračun Manchester City – Inter. V Angliji v središču zanimanja ni razplet drevišnje tekme, ampak dogajanje v mednarodnem centru za reševanje sporov v Londonu. Manchester City se brani pred kar 115 obtožbami angleške prve lige, da je kršil finančna pravila. Po štirih letih preiskave so obtožnico vložili februarja lani, v ponedeljek so se začela zaslišanja, trajala bodo deset tednov, sodba pa naj bi bila izrečena v začetku leta 2025. Vodilni možje Manchester Cityja naj bi med letoma 2009 in 2018 kršili pravila tako, da so podajali netočne podatke o prestopih igralcev, plačah trenerjev, niso upoštevali finančnega fair playa UEFA, kršili so pravilnik o maksimalni dovoljeni izgubi in niso predložili vseh zahtevanih dokumentov. Manchester City vse obtožbe zavrača in trdi, da izvirajo iz »nezakonitega vdora in objave klubske elektronske pošte, iztrgane iz konteksta«. Pravni stroški so že pred začetkom sojenja več deset milijonov evrov. Odvetnik Manchester Cityja naj bi za uro dela zaračunal 5000 evrov.

»Upam, da se bo kmalu končalo. Veselim se odločitve,« o dogajanju na sodišču pravi trener Manchester Cityja Pep Guardiola, ki je z ekipo že ujel zmagovalni ritem. Angleško prvenstvo je začel s štirimi zmagami z razliko v golih 11:2, Erling Haaland pa je dosegel že devet zadetkov. »Igral sem enajst let in zabil enajst golov. Ta fant jih je na štirih tekmah devet. S tem me je malo presenetil,« je bil komentar Guardiole. »Ne razmišljam veliko o prihodnosti. V modernem nogometu je pomemben le čas do naslednje tekme,« je dodal Katalonec in zatrdil, da si je posnetek finalne tekme lige prvakov Manchester City – Inter leta 2023 v Carigradu, kjer je njegova ekipa zmagala z 1:0, prvič ogledal v ponedeljek in skupaj z igralci ugotovil, da italijanski prvak ni veliko spreminjal sistema igre.

Inter je obrambo naslova italijanskega državnega prvaka začel z dvema zmaga in remijem ter za vodilnim Udinesejem slovenskih reprezentantov Jake Bijola in Sandija Lovrića zaostaja dve točki. Trener Simone Inzaghi, je bil v nedeljo razočaran po remiju na gostovanju pri Monzi, je skoval taktični načrt. »Haaland je v odlični formi, letos je dosegel že veliko golov, mi se bomo branili kot ekipa. Naredili bomo vse, da ga ustavimo, vendar Manchester City ni samo Haaland,« napoveduje poveljnik obrambe Interja Stefan de Vrij, ki ga po drevišnjem gostovanju na Etihadu v nedeljo čaka veliki mestni derbi z Milanom. 

Liga prvakov v številkah

Prvi krog nogometne lige prvakov: Juventus – Eindhoven 3:1 (2:0), Young Boys – Aston Villa 0:3 (0:2), ob 21. uri: Milan – Liverpool, Real Madrid – Stuttgart, Sporting – Lille, Bayern – Dinamo Zagreb, danes ob 18.45: Bologna – Šahtjar Doneck, Sparta Praga – Salzburg, ob 21. uri: Glasgow Celtic – Slovan Bratislava, Manchester City – Inter Milano, PSG – Girona, Brugge – Borussia Dortmund, četrtek ob 18.45: Feyenoord Rotterdam – Bayer Leverkusen, Crvena zvezda – Benfica, ob 21. uri: Monaco – Barcelona, Atalanta – Arsenal, Brest – Sturm, Atletico Madrid – Leipzig.

 

Priporočamo