Nogometni turnir na olimpijskih igrah ne velja za najbolj priznanega, niti ne poteka pod okriljem Svetovne nogometne zveze (Fifa), zato lahko na njem igrajo igralci do 23 let in trije starejši. Na koncu turnirja se pomembnost dogodka ne gleda več, naslov prvaka pa ekipi prinese ogromno veselja in vsakemu nogometašu zlato olimpijsko kolajno, kar so sanje vsakega športnika. Te so se na koncu izpolnile Špancem, ki so po številnih preobratih in kar osmih zadetkih po podaljšku premagali domačine Francoze.

Preobrat Špancev že v prvem polčasu

Tekma se je začela povsem po okusu Francozov. Varovanci nekoč vrhunskega zvezdnika Arsenala in francoske reprezentance Thierryja Henryja so povedli že v 11. minuti, ko je po hudi napaki španskega vratarja Tenasa zadel Millot. Špancev prejeti zadetek ni zmedel. Igrali so tudi po navdihu reprezentance A, ki je letos v Nemčiji osvojila naslov evropskega prvaka, in že v prvem polčasu uprizorili pravi preobrat ter na odmor odšli s prednostjo dveh golov (3:1). Junak prvega dela je bil mladi igralec Barcelone Fermin Lopez, ki je zadel dvakrat in bil na turnirju najboljši igralec Španije, ki je sicer v skupinskem delu tekmovanja doživela poraz proti Japonski na nepomembni tekmi za napredovanje.

Domači nogometaši se niso predali, a jih je nekajkrat v obup spravil vratar Tenas, ki se je že ob koncu prvega polčasa in predvsem v začetku drugega več kot oddolžil za storjeno napako. Špancem se je igra začela podirati po odhodu Lopeza iz igre, galske peteline pa je v 79. minuti v igro vrnil rezervist Akliouche. Sledilo je obleganje španskih vrat. V sodnikovem podaljšku je brazilski sodnik Abatti Abel po ogledu videoposnetka pokazal na najstrožjo kazen. Podaljške je z zanesljivo izvedeno enajstmetrovko izsilil Mateta.

​Camello utišal poln Park princev

Kljub temu, da je bila psihološka prednost močno na strani Francozov, ki so imeli v Parku princev za seboj poln stadion navijačev, se Španci niso predali. V dodatne pol ure tekme je dvakrat zadel rezervist Camello, ki je tako Španiji priboril drugi olimpijski naslov v zgodovini. Mladi nogometaši Španije so bili nazadnje najboljši leta 1992 v Barceloni, ob srebru v Tokiu so bili drugi še leta 2000 in 1920. Francoska reprezentanca se je morala sprijazniti s srebrom, svoj edini olimpijski naslov pa je dosegla leta 1984. Bron so si že v četrtkovi tekmi proti Egiptu s 6:0 zagotovili Maročani.

Priporočamo