Ob slavnostnem dogodku v čast Lukasu Podolskemu, ki je junija dopolnil 39 let, je pred tekmo prišlo do hudega incidenta. Blizu kölnske katedrale sta se sprli navijaški skupini, pri čemer so 32-letnega poljskega navijača zabodli, ranjenih pa je bilo tudi devet policistov.

Glede na prve ugotovitve policije naj bi se Poljaki iz še nepojasnjenih razlogov spopadli z drugo skupino mladeničev na območju za pešce v Kölnu. Iz te skupine je za zdaj še neznani storilec z ostrim predmetom v trebuh zabodel 32-letnika, ki so ga odpeljali v bolnišnico in operirali. Zabodeni je v kritičnem stanju, osumljeni pa je pridržan, so sporočili iz policije.

Podolski: Brez navijačev nogomet ni nič

Uro kasneje se je pred katedralo zgodil še en prepir, v katerega je bilo sprva vpletenih približno osem poljskih nogometnih navijačev in šest drugih ljudi. Ko so posredovali policisti, se je prepir stopnjeval. Po poročanju medijev naj bi nekaj sto nogometnih navijačev metalo kamenje in steklenice v policiste in turiste.

Podolski je svoj sloves kultnega igralca na zadnji tekmi upravičil ne le kot strelec, ampak tudi v poslovilnem govoru navijačem. »Vedno sem hotel biti iskren, fant z ulice. Navijači? Brez navijačev nogomet ni nič,« je dejal Lukas Podolski ob pogledu na mogočne tribune s 50.000 navijači v Kölnu.

Joachim Löw ga obožuje

V svoji 23-letni članski karieri, ki jo je začel v rojstnem Kölnu, zadnjo sezono pa igral za poljski klub Gornik Zabrze, je igral tudi za takšne velikane, kot so Bayern München, Arsenal, Inter in Galatasaray. Bil je član vseh mlajših nemških reprezentančnih selekcij, za člansko izbrano vrsto pa je med letoma 2004 in 2017 odigral 130 tekem in dosegel 49 golov. V reprezentančnem dresu elfa je bil na treh svetovnih prvenstvih enkrat zlat (Brazilija 2014) in dvakrat bronast (Nemčija 2006 in Južna Afrika 2010), na dveh evropskih pa po enkrat srebrn (Avstrija in Švica 2008) in bronast (Poljska in Ukrajina 2012).

Eden največjih simpatizerjev kölnskega zvezdnika je bil trener in selektor Joachim Löw. Na poslovilni tekmi, s katero se je Podolski želel zahvaliti za šest let v dresu tamkajšnjega prvoligaša, je nekdanji selektor elfa pohvalil Podolskega. »Vedno je imel dar prinašanja lahkotnosti. Pozitiven odnos do življenja. Bil je eden najboljših napadalcev, ki smo jih imeli v Nemčiji. In eden najbolj priljubljenih vseh časov,« pravi Joachim Löw, trener svetovnih prvakov iz leta 2014 v Braziliji.

Priporočamo