Slovenski selektor Matjaž Kek, ki ekipe ni smel voditi z roba igrišča zaradi izključitve na zadnji tekmi evropskega prvenstva s Portugalsko, je naredil tri menjave v primerjavi z udarno enajsterico s turnirja v Nemčiji. Jan Oblak je še čutil posledice viroze, zato je mesto v golu prepustil Matevžu Vidovšku, za katerega so Stožice domači stadion, a je bil slovenski kapetan na klopi in je pred tekmo opravil celotno ogrevanje. Namesto poškodovanega desnega bočnega branilca Žana Karničnika je zaigral David Brekalo, ki je po osnovi izobrazbi centralni branilec. Na levi strani zvezne vrste je dobil prednost v Avstriji rojeni Sandi Lovrić (za mlajše reprezentance Avstrije je odigral 54 tekem), saj je Jan Mlakar brez igralnih minut v italijanskem drugoligašu Pisi, za nameček mu je propadla vrnitev v Hajduk v vlogi posojenega igralca.

​Šeško z le tremi koraki zaleta

V polnih Stožicah, kjer je bilo tudi dobrih 1000 navijačev Avstrije, je bilo vzdušje kot na evropskem prvenstvu. Slovenski navijači so ekipi, ki jo je v vlogi kapetana vodil Jaka Bijol, z roba igrišča pa Boštjan Cesar, že pred začetkom tipičnega sosedskega derbija dali izdatno podporo. Slovenci so takoj zavzeli obrambno držo z nizkim blokom, ki je bila njihov zaščitni znak na evropskem prvenstvu. Avstrijci, ki so bili zelo oslabljeni v obrambi, so v skladu s svojim slogom igrali agresivno in z vztrajnim napadanjem poskrbeli, da so Slovenci na trenutke trpeli. Ko so gostitelji prvič pogledali proti golu Pentza, so povedli. V obrambi sicer raztreseni Stojanović je dolg samostojni prodor zaključil s strelom, ki pa ga je z roko v kot preusmeril Mwene, kar pa romunski sodnik Petrescu ni videl, a je napako popravil po posredovanju VAR. Vodja slovenskega napada Šeško je vzel le tri korake zaleta in žogo samozavestno s silovitim strelom poslal pod prečko za navdušenje v Stožicah. Avstrije prejeti zadetek ni zmedel, ampak je vztrajno mlela Slovence in izenačila v 29. minuti, ko je izigrala levo stran slovenske obrambe. Napad je s strelom ob prvi vratnici zaključil zvezdnik Bayerna Laimer, ki je na sredini igrišča v težave spravljal Elšnika. V drugem polčasu, ki je bil bolj umirjen, se razmerje moči ni spremenilo. Avstrijci so upravičevali vlogo favorita, Slovenci so se fanatično branili in prežali na protinapade, v katerih sta priložnosti zapravila rezervista Mlakar in Celar.

Cesar nepremagan v vlogi selektorja

Vidovšek je delo opravil korektno in z nekaj spektakularnimi posredovanji navdušil gledalce. Čeprav je centralni branilec, je Brekalo na desnem boku dobro nadomestil poškodovanega Karničnika in popravljal napake, ki jih je v obrambnih nalogah delal Stojanović. Osrednja branilca Bijol in Drkušić sta potrdila sloves, ki sta si ga priigrala na evropskem prvenstvu. Janža je bil znova pridna mravljica na levi strani. V zvezni vrsti sta dolžnika ostala Lovrić, ki je bil slabši v obrambnih nalogah, in Elšnik, ki je prikazal že boljše predstave. Stojanoviću pohvale za priigrano enajstmetrovko in graja za površnost v obrambi. Gnezda Čerin je bil bojevit, a je lahko precej boljši. V napadu je bilo očitno, da je Šporar zunaj forme, medtem ko je Šeško, ki je brezhibno realiziral kazenski strel, imel na hrbtu vseskozi »dva avstrijska policaja«. Cesar je tudi četrtič v vlogi selektorja ostal nepremagan.

Na drugi tekmi v skupini tri v ligi B sta Kazahstan in Norveška igrala 0:0 (streli 20:5 za Norveško, v okvir gola 2:0). V drugem krogu v ponedeljek bo Slovenija v Stožicah igrala s Kazahstanom, Norveška pa v Oslu z Avstrijo (obakrat začetek ob 20.45). 

Slovenija – Avstrija 1:1 (1:1)

Strelca: 1:0 Šeško (16/11 m), Laimer (28). Stadion Stožice, gledalcev 14.834, sodnik: Petrescu (Romunija) 7, rumeni kartoni: Gnezda Čerin, Janža; Sabitzer, Laimer, Prass, Mwene.

Slovenija: Vidovšek 7, Brekalo 7 (od 86. Balkovec –), Drkušić 7, Bijol 7, Jažna 6,5, Stojanović 6, Gnezda Čerin 6,5, Elšnik 6, Lovrić 6 (od 64. Mlakar 6), Šporar 6 (od 64. Celar 6), Šeško 7, selektor: Cesar 7.

Avstrija: Pentz 6,5, Mwene 7, Posch 6,5, Wober 6,5, Prass 7, Seiwald 7, Laimer 7, Schmid 6,5 (od 81. Stoeger –), Sabitzer 7,5, Wimmer 6,5 (od 46. Baumgartner 7), Arnautović 6,5 (od 81. Adamu –), selektor: Rangnick 7.

Igralec tekme: Marcel Sabitzer (Avstrija).

Streli v okvir gola: 1:4, streli mimo gola: 4:4, blokirani streli: 3:2, prosti streli: 20:10, koti: 5:7, prepovedani položaji: 0:1, obrambe vratarjev: 3:0, prekrški: 10:17, število podaj: 353:555, število natančnih podaj: 253:473, število napadov: 73:147, število nevarnih napadov: 29:76, posest žoge (v odstotkih): 38:62.

Priporočamo