»Lahko živimo z izidom 1:1, a cilj je bil zmaga. Zadovoljen sem, ker smo tekmecu dovolili malo priložnosti, a takšna predstava ne bo dovolj za svetovno prvenstvo. To je začetek pustolovščine Gremo v Ameriko. Prepričan sem, da bomo igrali v Ameriki, a ne dvomim, da bodo na tej poti težave. Nekatere so bile vidne že proti Avstriji, a napredek je narejen. V preteklosti smo takšne tekme izgubljali, proti Avstrijcem prepričljivo trikrat zapored. Treba bo še veliko trpeti, da bomo na dovolj visoki ravni,« je po uvodni tekmi lige narodov v polnih Stožicah in remiju z Avstrijo (1:1) razpredal selektor Slovenije Matjaž Kek, ki je trpel na tribuni, kjer je sedel za kazen zaradi izključitve na tekmi s Portugalsko.

»Za zmago proti Kazahstanu bo treba pokazati veliko več kot proti Avstriji. Želimo prikazati dobro energijo in jih prisiliti, da se prilagajajo naši igri.«

Petar Stojanović, slovenski reprezentant

 

Pred Slovenijo je novi izziv v ligi narodov, tekma s Kazahstanom, ki je bil zahteven tekmec v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Nemčiji in ga je po ogorčenem boju obakrat premagala z 2:1. V takšni vlogi favoritinje, kot je bila Avstrija v petek v Ljubljani, bo jutri zvečer Slovenija, zato vsi pričakujejo tri točke. Analiza tekme z Avstrijo je pokazala, da bo morala Slovenija za zmago izboljšati igro v zvezni vrsti z več agresivnosti, zbranosti in natančnosti pri podajah, da bo pot žoge do napadalcev in gola nasprotnika boljša ter hitrejša. »Kazahstan je z remijem proti Norveški potrdil svojo kakovost in izjemno discipliniranost. Tekmecu dovoli zelo malo priložnosti, težko jim je zabiti gol, saj selektor Čerčesov ničesar ne prepušča naključju,« opozarja Kek, ki bo danes praznoval 63. rojstni dan.

Tokrat bo Slovenija ekipa, ki bo imela žogo več v posesti. Izvedba načrta bo odvisna od tega, koga bo Kek poslal na igrišče, saj ni zadovoljen s telesno pripravljenostjo nekaterih posameznikov, ki so jo prinesli iz klubov. Je slabša, kot je bila na evropskem prvenstvu, zato bo posegel po rotacijah, da bo pridobil na hitrosti, čvrstosti in agresivnosti. Obenem bo potreboval več kreativnosti v napadu, kar odpira ugibanja, da bi priložnost lahko dobila Horvat in Iličić. Selektor je javno pohvalil Brekala in Drkušića, ki sta kljub skromni minutaži v minulih tednih v svojih klubih pokazala, kaj je možno narediti s pravim pristopom. Na udaru kritik je predvsem napad, ki že dolgo časa ni dosegel gola iz igre, nazadnje Šporar na začetku junija na pripravljalni tekmi z Bolgarijo (1:1).

6​ tekem je Slovenija že brez zmage, vse so se končale z remijem.

 

»Zgodilo se nam je, da je bil proti Avstriji naš najbolj nevaren igralec vezist Stojanović, ki ima dinamiko, kakršna pri nekaterih manjka. Vipotnik in Celar sta povsem menjala kulturo nogometa in druga angleška liga je zelo zahtevna. Šporar ni zadovoljen v minutažo v Panathinakosu, kjer ima hudo konkurenco in si bo moral izboriti mesto. Šeško je igral dobro, težava je bila, da so bili soigralec in vezisti predaleč od njega, a se je videlo prihaja iz enake lige kot Avstrijci,« je poudaril Kek. Mariborčan je namignil, da po težavah vratarja Oblaka s poškodbo in virozo morda ne bo tvegal, saj je šele začetek sezone. V Stožicah pričakujejo dobrih 10.000 gledalcev. 

Priporočamo