Slovenska nogometna reprezentanca je po dveh krogih vodilna v skupini B3 lige narodov s štirimi točkami, kolikor jih ima tudi Norveška, potem ko je na tekmah v Stožicah remizirala s prvo favoritinjo Avstrijo (1:1) in z navdušujočo predstavo premagala Kazahstan (3:0).

Vanja Drkušić (180 minut) – 7,5: Najboljši Slovenec proti Avstriji, saj je ukrotil Arnautovića. Na obeh tekmah boljši del štoperskega para, ko se je izkazal z zanesljivostjo, ključnimi posredovanji in odvzetimi žogami. Nadaljuje na ravni, na kakršni je bil na evropskem prvenstvu, čeprav je imel zaradi prestopne sage v letošnji sezoni v nogah le 45 minut v dresu novega kluba Crvena zvezda.

Jaka Bijol (180 minut) – 7: Poveljnik slovenske obrambe je bil po slabši predstavi proti Avstriji proti Kazahstanu spet v pravi podobi. Na težkem igrišču, ki ni dovolilo uživanja v igri, je bil zbran ob vsaki žogi, s katerimi je zalagal tudi napadalce.

​Elšnik je Avstrijcem dovolil
preveč sprehajanja

Erik Janža (180 minut) – 7: Proti Avstriji je bilo v prvem polčasu veliko prepiha na njegovi levi strani obrambe, proti Kazahstanu je imel veliko manj dela. V napadu se je izkazal s sprinti in napadanjem globine ter asistenco z levico za tretji gol Šeška.

Adam Gnezda Čerin (180 minut) – 7: Motor slovenske igre še lovi raven igre z evropskega prvenstva. Proti Avstriji je trpel v zvezni vrsti, pri Kazahstanu je narekoval ritem igre.

Timi Max Elšnik (180 minut) – 6,5: Potem ko so se Avstrijci z zvezdnikom Bayerna Laimerjem na čelu preveč sprehajali po sredini igrišča, ker je stal predaleč od njih in bil pasiven, je proti Kazahstanu izpolnil pričakovanja. Bil je pravi garač, tekel, pokrival prostor, tekmecu kradel žoge in zaposloval soigralce.

Benjamin Šeško (177 minut) – 8: Če ne gre drugače, Slovenija s čarovnikom Šeškom doseže gol iz nič. Kek ga je izzival in motiviral, ko ga je vsak dan pri zajtrku, kosilu in večerji spraševal, kdaj bo dosegel gol. Po petih tekmah posta mu je odgovoril štirikrat: z zadetkom proti Avstriji in hat-trickom proti Kazahstanu, proti kateremu ni uspelo zadeti niti norveškemu stroju za gole Erlingu Haalandu. Vsak gol je bil poseben. Proti severnim sosedom, kjer je bil v igri sicer preveč odrezan od soigralcev, je hladnokrvno realiziral kazenski strel s pravo bombo pod prečko po le treh korakih zaleta. Kazahstancem je zabil prvi gol po preigravanju v slogu Messija ali Maradone, drugega po preži na odbito žogo, kot je to počel kralj kazenskega prostora Inzaghi, tretjega po nebeškem skoku, kakršnega je sposoben le še Ronaldo, saj je bil z glavo na višini prečke gola, ki je na 2,44 metra. Čeprav je star šele 21 let, je s 15 goli šesti strelec v zgodovini reprezentance. Rekorder Zlatko Zahović (35 golov) je prvi zadetek dosegel, ko je bil star 23 let. Tudi pol ure po koncu tekme izpolnjuje želje navijačev za fotografiranje in avtograme.

David Brekalo (173 minut) – 7: Odkritje, saj je nova rešitev za kombinacije v obrambi. Glede na to, da je centralni branilec, je presenetil v vlogi desnega bočnega igralca. V obrambnih nalogah je z robustnostjo in agresivnostjo odlično zakrpal vrzel, ki je nastala zaradi odsotnosti poškodovanega Karničnika.

Petar Stojanović (168 minut) – 7: Proti Avstriji najnevarnejši slovenski igralec v napadu. Priigral je tudi enajstmetrovko, medtem ko je bil v obrambnih nalogah površen. Kazahstancev se je lotil s turbopogonom, kar je njegov zaščitni znak, zato ga je bilo polno vse igrišče. Ko bo ujel igralne minute v italijanskem drugoligašu Salernitani, bo še boljši.

Žan Celar (95 minut) – 6,5: Po prestopu v drugo angleško ligo še ni ujel strelske forme, poživil pa je igro v slovenski reprezentanci. Proti Avstriji je zapravil priložnost za zmagoviti gol, proti Kazahstanu, kjer je bil Šeškov partner v napadu, je z zadrževanjem in odlaganjem žoge inteligentno sodeloval pri prvih dveh golih.

Jan Mlakar (92 minut) – 6: Brez presežka, profesionalno je opravil nalogo. Pomanjkanje minut v Pisi je nadoknadil z veliko teka in garanjem v dobrobit kolektiva. Potem ko je proti Avstriji začel na klopi, je bil proti Kazahstanu znova prvokategornik.

Čeprav je Šeško star šele 21 let, je s 15 goli že šesti strelec v zgodovini reprezentance. Rekorder Zlatko Zahović (35 golov) je prvi zadetek dosegel, ko je bil star 23 let.

 

​Vidovšek je boljša številka dve, kot je bil Belec

Matevž Vidovšek (90 minut) – 7: Proti Avstriji je drugič v karieri uspešno stopil v čevlje Jana Oblaka. Na začetku je imel malo treme, nato pa je izvedel nekaj lepih in spektakularnih obramb. Slovenija ima boljšega vratarja števila dve, kot je bil Belec. Škoda, da se je zaradi slabe izkušnje iz Olimpije odločil za medijski molk.

Jan Oblak (90 minut) – 7: Proti Kazahstanu je imel malo resnega dela, ki ga je opravil rutinsko. Ko se pojavi v golu, ima to neverjeten psihološki učinek na soigralce in nasprotnika.

Sandi Lovrič (63 minut) – 6: Tekma z Avstrijo v začetni enajsterici je bil zanj zelo čustvena. Večino igralcev pozna, saj je z njimi delil slačilnici v mlajših avstrijskih selekcijah. Veliko je poskušal, malo mu je uspevalo. Površen v obrambnih nalogah.

Andraž Šporar (63 minut) – 6: Zaradi skromne minutaže v Panathinakosu povsem iz strelske forme, zato ga je Kek po tekmi z Avstrijo dvakrat javno kritiziral in posedel na klop. Tako kot na evropskem prvenstvu je garal za ekipo.

Jon Gorenc Stanković (25 minut) – 6: Proti Kazahstanu vstopil, ko je bil tekmec že razbit.

Žan Vipotnik (25 minut) – 6: Brez pravih priložnosti proti Kazahstanu.

Josip Iličić (12 minut), Jure Balkovec (7 minut), Jasmin Kurtić (3 minute): Igrali premalo za oceno.

Pomočnik selektorja Boštjan Cesar – 7: Nekateri igralci so čudno gledali, ko je vodil sestanek pred tekmo z Avstrijo, saj sploh niso vedeli, da je Kek kaznovan. Tudi na peti tekmi v vlogi začasnega selektorja je ostal neporažen: zmaga proti Portugalski, remiji z Norveško, Srbijo, Malto in Avstrijo. Na tekmi je izgubil več glasu kot Kek.

Selektor Matjaž Kek – 7: Energijo ekipe z EP je prenesel v ligo narodov. Poskrbel je, da je ekipa po EP pomagala Šešku, da znova uživa v nogometu. Kritike po Avstriji, da zna Slovenija (52. na lestvi Fifa) igrati le bunker in na protinapade, so ga motivirale, da je bila proti Kazahstanu (109. na lestvici Fife) napadalna, všečna in razigrana. Tekmeci bodo zdaj več razmišljali o Sloveniji. Izpit zrelosti bo oktobra paket gostovanj na Norveškem in v Kazahstanu. 

19 izmed 23 igralcev je zaigralo na prvih dveh tekmah lige narodov. Brez minut so ostali Bajrić, Horvat, Petrovič in tretji vratar Vekić.

Slovencev je doslej doseglo hat-trick na tekmi reprezentance: dva Novaković, po enega Udovič, Gliha, Osterc, Ačimović, Matavž, Vučkić in Šeško.

 

Dnevnik novice

Dnevnik novice

Priporočamo