Ko je vse kazalo, da se bo štajerski nogometni derbi med Celjem in Mariborom končal z remijem 1:1, ki bi bil najbolj pravičen glede na dogajanje na igrišču, je Svit Sešlar po protinapadu z mojstrovino v 90. minuti dosegel evrogol za zmago. »Znašel sem se v situaciji, iz katere sem skušal izvleči maksimum. Videl sem, da je vratar stopil malo naprej. Če žogo v položaju, v kakršnem sem bil, dobro zadeneš, gre vedno v gol,« je odločilni trenutek tekme opisal Svit Sešlar, ki za Celje igra kot posojeni igralec turškega Eyuspora. Nogometaš, ki se je uveljavil v Olimpiji in je po vrnitvi v Celje na dveh tekmah dosegel že dva gola in ima eno asistenco, je še dodal: »Zelo težka tekma. Bilo je veliko igre gor in dol, zato tudi veliko priložnosti na obeh straneh. Takšna igra ni bila po našem okusu, saj želimo kontrolirati tekmo in se ne spuščati v konjske dirke.«

14 rumenih kartonov (5 Celju in 9 Mariboru) je pokazal sodnik Matej Jug, od tega deset v prvem polčasu.

 

Rozman je Mariboru podaril izenačenje

Mariborčani so tekmo začeli podjetno in Celjane spravili v težave okrog desete minute, ko so zapored izvajali tri kote in so se gostitelji komaj ubranili. Nato je celjski trener Albert Riera uresničil taktični načrt z agresivno igro, s katero je Mariboru preprečil, da bi razvil svojo igro. Celjani so s prekrški in presingom Maribor spravili v podrejen položaj in zasluženo povedli v 27. minuti z matom v dveh potezah v režiji podajalca Sešlarja in strelca Kučysa, reprezentanta Litve. V drugem polčasu se je razmerje moči povsem spremenilo. Maribor je narekoval ritem igre. Celje je izgubilo prevlado na sredini igrišča, saj ni imelo odgovora na visok in agresiven presing tekmeca. Maribor je izenačil po darilu domačega vratarja Rozmana, saj je žogo, ki se je po strelu madžarskega rezervista Komaromija odbila v blatu, naivno spustil v gol. Komaromi, ki ima v načrtu, da se bo v Ljudskem vrtu zadržal le eno leto in nato preselil v Hull City, je potrdil, da je dodana vrednost za Maribor. Potem ko sta obe ekipi imeli svoje priložnost in je v zaključku vse kazalo, da sta zadovoljni z remijem, je Sešlar s prefinjenim in natančnim strelom matiral nemočnega Juga.

Če bi bilo igrišče boljše, bi gledalci videli več golov

»Zelo težko je biti miren po takšni tekmi, ko smo v prvem polčasu doživeli masaker s sedmimi rumenimi kartoni. V drugem smo se dvignili in bili veliko boljši, nato pa skozi osnovno šolo nogometa prejeli drugi zadetek. V prvem polčasu smo bili v obrambi preveč zadržani glede agresivnosti na žogo, zato smo ob prekinitvah tudi trpeli. Drugi polčas je bil izreden, lahko bi zmagali, a smo žal izgubili,« je bil nezadovoljen trener Maribora Ante Šimundža, ki je v slovenski ligi doživel prvi poraz po 21 tekmah. Njegov tekmec na klopi Celja Albert Riera je bil vidno zadovoljen: »Celje je bilo veliko boljše v prvem polčasu in bi dosegli več golov, če bi bila igralna površina boljša. Takšnega igralca, kot je Sešlar, smo potrebovali. Zdaj je Celje na pravi poti.«

Vrstni red po osmih krogih: Olimpija 18, Maribor, Bravo in Mura po 15, Celje 14, Koper 13, Primorje 9, Nafta 6, Radomlje 5, Domžale 2. 

Celje – Maribor 2:1 (1:0)

Strelci: 1:0 Kučys (27), 1:1 Komaromi (57), 2:1 Sešlar (90). Stadion Z'dežele, gledalcev 3480, sodnik: Jug (Tolmin) 6, rumeni kartoni: Dulca, Matko, Nieto, Nemanič, Kouter; Grlić, Iličić, Ž. Repas, Jug, Božič, Mbondo, Mbina, Beugre.

Celje: Rozman 5, Zec 6, Vuklišević 6, Nemanič 6, Nieto 6,5, Dulca 6 (od 69. Kouter 6,5), Matko 5,5 (od 82. Iosifov –), Sešlar 7,5, Svetlin 6 (od 69. Bobičanec 6), Kvesić 6,5, Kučys 7 (od 84. Edmilson –), trener: Riera 7.

Maribor: Jug 7, Širvys 6,5, Mbondo 6, Krajnc 5,5, Sikošek 6 (od 46. Sousa 6), Ž. Repas 6,5, J. Repas 5, Grlić 5,5 (od 46. Komaromi 6,5), Iličić 6,5 (od 92. Borys –), Božič 6 (od 75. Ojo –), Mbina 5,5 (od 70. Beugre 5,5), trener: Šimundža 6,5.

Igralec tekme: Svit Sešlar (Celje).

Streli v okvir gola: 7:6, streli mimo gola: 6:4, blokirani streli: 3:4, koti: 7:9, prepovedani položaji: 1:0, obrambe vratarjev: 5:5, prekrški: 11:27, posest žoge (v odstotkih): 61:39.

 

Priporočamo