Glede na izid je v najboljšem položaju Olimpija, ki je na prvi tekmi z Rijeko na Rujevici remizirala z 1:1. Ljubljančani stavijo na podporo s tribun, a je treba dodati, da bo med 14.000 gledalci veliko navijačev kluba s Kvarnerja. Rijeki sta za regionalni derbi po pravilih pripadli 802 vstopnici (pet odstotkov zmogljivosti Stožic), ki sta bili razgrabljeni v enem dnevu. Njeni navijači naj bi za preostale dele stadiona množično kupovali vstopnice po različnih kanalih, a so jih iz Olimpije opozorili, da bodo »pri personalizaciji vsi navijači s hrvaškim potnim listom ali osebnim dokumentom zavrnjeni na vhodu, saj jim pripada le tribuna D«.

​Florucz ni hotel pohvaliti nikogar iz ekipe Rijeke

Rijeka je po številkah veliko večji klub od Olimpije, saj ima dvakrat višji proračun in štirikrat vrednejši igralski kader (38,1 milijona evrov – 9,7 milijona evrov), a Ljubljančani vse stavijo na prednost domačega igrišča. »Pričakujem veliko in lepo tekmo, komaj čakamo začetek pred polnimi tribunami naših navijačev. Imamo uro in pol časa. Nogometaši vedno sanjamo o finalnih tekmah in zdaj je pred ekipama prav takšna. Pripravljeni smo do zadnje podrobnosti. Stanje moje ekipe je dobro, o tekmecu vemo vse,« je odločen trener Olimpije Victor Sanchez. Z ekipo je treniral tudi bočni branilec Sualehe, ki je imel težave s poškodbo.

Štiri leta je na Hrvaškem igral napadalec Olimpije Raul Florucz, ki je v nedeljo v Ljudskem vrtu zastreljal enajstmetrovko, a trdi, da je psihično tako trden, da ga dogodek, ki je sestavni del nogometa, ne bo vrgel iz tira. »Razmišljamo le o zmagi. Pripravljeni smo taktično, telesno in psihično. Mi razmišljamo le o sebi in vse bomo naredili, da zmagamo. Enako razmišlja Rijeka, kar pomeni, da se obeta prava tekma v dobrem vzdušju polnih Stožic. Pričakujem, da nam bodo navijači dali energijo,« je v hrvaščini razlagal Raul Florucz, ki ima avstrijski potni list in korenine v Romuniji. Posebej je poudaril, da je trener Sanchez v ekipo vnesel zmagovalno miselnost, a ekipa gre po zmage organizirano in z izdelanim načrtom, ne pa na račun sreče. »Rijeka je kakovostna ekipa, a je lani in letos nisem posebej spremljal. Nisem tip, ki bi pohvalil koga iz nasprotne ekipe, je pa normalno, da premore kakovost. Bomo videli, kaj se bo zgodilo,« je Florucz odgovarjal na vprašanja hrvaških novinarjev. Olimpijo je včeraj okrepil 25-letni levi bočni branilec Jordi Govea, otrok madridskega Reala, ki je v lanski sezoni igral v Bolgariji za Beroe, a drevi še ne bo imel pravice nastopa.

Rijeka je v Ljubljano dopotovala izjemno samozavestna, saj je očitno dvignila kakovost svoje igre. V nedeljo je v hrvaški ligi z 2:0 zmagala na težkem gostovanju v Osijeku, kjer vseh treh točk ni osvojila kar šest let. »Nekajkrat smo si ogledali posnetek prve tekme z Olimpijo in ne pričakujem večjih presenečenj. Mi bomo maksimalno pripravljeni in zbrani. Ta ekipa se ne boji gostovanj. Tekma veliko pomeni igralcem in klubu. Nogometaši premorejo kakovost, da se uvrstijo v konferenčno ligo,« je odločen trener Rijeke Radomir Đalović. V Stožicah bo verjetno zadnjo tekmo za Rijeko odigral 20-letni napadalec Franjo Ivanović, ki je dosegel zadetek na prvi tekmi, saj je tik pred prestopom v belgijsko ekipo Royale Union Saint-Gilloise.

Strokovni štab Rijeke je analiziral vsako podrobnost predstave Olimpije na derbiju z Mariborom. »Ljubljančani doma igrajo malo bolj agresivno in napadalno, a na to bomo pripravljeni. Tudi mi bomo malo drugačni. Pripravljeni smo tudi na streljanje enajstmetrovk,« je dodal Đalović. »Na prvi tekmi smo pokazali, da smo boljša ekipa. Prednost Olimpije je domače igrišče, a odločalo bo to, kar bomo igralci pokazali na igrišču. Nima smisla govoriti o motivaciji in želji, ampak bo o razpletu odločala kakovost. Če bomo sprejemali prave odločitve, ne bomo imeli težav,« je jasen vezist Rijeke Toni Fruk.

Maribor optimizem proti Djurgardnu gradi na minimalnem porazu 0:1 na Švedskem. Ekipa se je po derbiju z Olimpijo dobro regenerirala, v tekmo pa bo šla brez izključenega Svena Šoštariča Karića in poškodovanega Hilala Soudanija. Novi avstrijski reprezentant Arnel Jakupović je tik pred prestopom v Osijek in bo verjetno zadnjič igral za vijoličaste. »Morali bomo biti tekmovalni, na visoki evropski ravni. V napadalni tretjini moramo biti mirnejši. Vztrajati moramo pri našem načinu igre in ne smemo paničariti,« je poudaril trener Maribora Ante Šimundža, ki zaradi izključitve ekipe ne bo smel voditi s klopi.

V Celju na seznamu za odpust še Luka Menalo

Na papirju ima najlažjega tekmeca slovenski prvak Celje, a armenski Pjunik bo tekmo začel s prednostjo 1:0. Celjani so v očitni krizi in pod hudim pritiskom uspeha. Trener Albert Riera je prepričan, da bo rešil vse težave in spisal novo poglavje klubske zgodovine. Če se ne uvrsti v skupinski del, bo izpad iz Evrope katastrofa za klub. »Pozabite na nedeljsko tekmo s Primorjem. Čaka nas povsem drugačna tekma, najpomembnejša v zgodovini kluba. Imamo boljši načrt, kot smo ga imeli na prvi tekmi. Poznamo tekmeca, igralci so pripravljeni. Ne razmišljam o porazu. Verjamem, da bomo na pravi ravni. Če bomo dali vse od sebe, bomo blizu napredovanja,« je bil po tradiciji zgovoren Riera.

Temperamentni Majorčan je spregovoril tudi o svoji prihodnosti v Celju in odgovornost za neuspehe preložil na druge: »O svoji prihodnosti ne razmišljam. Z upravo imam odličen odnos. Ko bom ocenil, da ne morem več izboljšati te ekipe, bom sam rekel, da grem. Treba je upoštevati naslednje stvari. Mi le igramo in potujemo. Sami vidite, kakšno je naše igrišče. Te ekipe nisem sestavljal jaz, tudi je nisem pripravljal na sezono. Normalno je, da ljudje vidijo le rezultat, ki ga je v trenutnih razmerah težko doseči. Upam, da imam še nekaj kredita, saj sem v Slovenji že pokazal, da moj način dela deluje.« V golu bo Matjaž Rozman, ki zaradi izkušenj brani v Evropi, medtem ko je Lovro Štubljar določen za slovensko ligo. Luka Menalo je nov igralec, na katerega Riera menda ne računa več, naslednji bo morda Aljoša Matko. 

Priporočamo