Od treh slovenskih klubov je najugodnejši izid iztržila Olimpija, ki je na Rujevici remizirala z Rijeko 1:1. Gostitelji so bili podjetnejši (streli 13:7, v okvir gola 8:1), a Olimpija je imela v golu vratarja Matevža Vidovška (6 obramb) in je še na deseti uradni tekmi v sezoni ostala neporažena. Olimpija je tekmo začela z večjo posestjo žoge, Rijeka pa z dvema priložnostma (poskus Ivanovića je Vidovšek ubranil, Pašalić je iz kota zadel prečko), tretjo pa je izkoristila v 33. minuti, ko je Ivanović s preigravanjem in strelom v daljši kot dosegel izjemno lep zadetek. Olimpija je imela edino priložnost v prvem polčasu v 45. minuti, ko je Florucz streljal čez prazen gol. Rijeka je začela drugi polčas odločno, si priigrala dve lepi priložnosti (Janković, Ivanović), in ko je kazalo, da Ljubljančani nimajo prave rešitve v napadu, so izenačili v 76. minuti. Prodor Jorgeja Silve je Rukavina ustavil s prekrškom in španski sodnik Grado je pokazal na enajstmetrovko, ki jo je s strelom pod prečko suvereno realiziral Brazilec Pedro Lucas. Olimpija je nato umirila igro, Durdov pa je dosegel gol v 88. minuti, a je bil na žalost ljubljanskih navijačev v nedovoljenem položaju.

16:4 je bilo razmerje v strelih na tekmi med Djurgardnom in Mariborom, v okvir gola pa 5:0.

Maribor brez strela v okvir gola

Po treh evropskih gostovanjih na Balkanu (Bolgarija, Romunija, Srbija) je Maribor skandinavsko preizkušnjo z Djurgardnom v Stockholmu začel oslabljen. Doma je zaradi poškodbe stegenske mišice ostal napadalec Hilal Soudani, Josip Iličić in Martin Milec pa sta bila napol zaceljena. Trener Ante Šimundža ekipe ni smel voditi z roba igrišča, saj ga je Uefa zaradi izključitve na tekmi z Vojvodino v Bački Topoli kaznovala z dvema tekmama prepovedi. Vlogo trenerja je prevzel pomočnik Damjan Ošlaj, ki mu je Šimundža dajal navodila s tribune. Mariborčani so v Tele2 Areni, kjer so domači navijači poskrbeli za izjemno kuliso, naleteli na zahtevnega tekmeca, ki ima v svojih vrstah predvsem nogometaše iz Skandinavije. Na igrišču z umetno travo je bil načrt, da ekipa preživi uvodni nalet trenutno tretjeuvrščene ekipe švedskega prvenstva, kar jim je uspelo. Prvi polčas so preživeli brez prejetega zadetka, a so bili povsem nenevarni za gol gostiteljev (streli 4:0, koti 6:0). Maribor je drugi polčas začel bolj pogumno, a po poskusih Iličića, Barišića in Repasa je Djurgarden v 69. minuti z dvojno podajo izigral obrambo Maribora, gol pa je dosegel Nguen. V zaključku tekme, na kateri Maribor ni sprožil niti enega strela v okvir gola, je bil izključen Šoštarič Karić.

Celje je lahko srečno, da je doživelo poraz le 0:1

Celje je s posebnim letalom dopotovalo v Erevan z le 16 igralci, čeprav ima pogodbe podpisane s kar 50 nogometaši. Trener Albert Riera, ki ga ne zanima kvantiteta, ampak kvaliteta, je namreč oklestil seznam igralcev, za nameček pa so poškodovani Klemen Nemanič, Nejc Ajhmajer, Tamar Svetlin, Mark Zabukovnik, Aljaž Krefl, Marco Dulca in Armandas Kučys. Tekmo s 16-kratnim prvakom Armenije, ki ima v vitrinah 34 lovorik, so zdesetkani Celjani začeli z Matjažem Rozmanom v vratih, potem ko je bil na prejšnjih tekmah rezervist in je Lovro Štubljar delal velike napake predvsem na evropski tekmi v Dublinu. Obe ekipi sta tekmo pred 10.000 gledalci (vstop na stadion je bil brezplačen) vstopili previdno, saj sta predvsem pazili, da ne prejmeta gola. V igri z malo ritma je bilo veliko tehničnih napak, Armenci pa so imeli premalo kakovosti v napadu, da bi Celjane, ki so povsem iz forme, spravili v večje težave. Pjunik je povedel iz prve priložnosti na tekmi po uri tekme, ko je Nigerijec Buhari kaznoval serijo napak v obrambi Celja. Po prejetem golu so si Armenci priigrali še štiri lepe priložnosti, zato so Celjani lahko srečni, da so doživeli minimalni poraz. Njihova igra je bila slaba, bojazljiva in nepovezana, v napadu pa so bili zaradi neambicioznosti povsem nenevarni. Pjunik, ki težko prejme gol, a je v napadu neučinkovit, je le vzel ponujeno, medtem ko so Celjani nadaljevali razprodajo ugleda. Če se želijo uvrstitvi v konferenčno ligo, bodo morali na povratni tekmi prikazati veliko boljšo igro. »Že pred tekmo smo vedeli, da bo odločala povratna v Celju. Očitno moramo nižje postaviti letvico pričakovanj in se prilagoditi temu, kar imamo v tem trenutku. Nismo igrali slabo, a nismo izkoriščali prednosti, ko smo imeli posest žoge. Utrujenost ne sme biti izgovor,« je za Radio Slovenija povedal trener Celja Albert Riera.

Kvalifikacije za konferenčno ligo, prve tekme četrtega, zadnjega kroga: Pjunik – Celje 1:0 (0:0, Buhari 60), Djurgarden – Maribor 1:0 (0:0, Nguen 69), Rijeka – Olimpija 1:1 (1:0, Ivanović 33; Pedro Lucas 76/11). Povratne tekme bodo v četrtek, 29. avgusta, ob 19. uri v Ljubljani ter ob 20.15 v Celju in Mariboru.

Kvalifikacije za ligo prvakov, prve tekme četrtega, zadnjega kroga: Bodo/Glimt – Crvena zvezda 2:1 (0:0), Dinamo Zagreb – Qarabag 3:0 (1:0), Lille – Slavija Praga (0:0), Dinamo Kijev – Salzburg 0:2 (0:1), Malmo – Sparta Praga 0:2 (0:1), Midtylland – Slovan Bratislava 1:1 (0:0), Young Boys – Galatasaray 3:2 (2:0). 

Priporočamo