Kar trije slovenski klubi, Olimpija, Maribor in Celje, se bodo potegovali za uvrstitev v evropsko konferenčno ligo. Njihova pot do zadnjega, četrtega kroga kvalifikacij, je bila povsem različna. Olimpija jo je opravila brezhibno, saj je tudi na povratni tekmi v Tiraspolu premagala Šerifa z 1:0 z golom Nemanje Motike v 87. minuti iz enajstmetrovke, ki jo je tudi sam priigral. »Na obeh tekmah smo bili boljši, zlasti na prvi, zato smo zasluženo napredovali,« je povedal Nemanja Motika, ki je ob koncu prvega polčasa zamenjal poškodovanega vodjo napada Dina Kojića (stegenska mišica). Olimpija, ki je napredovala s skupnim izidom 4:0, je v tekmo vložila točno toliko energije, kot je bilo potrebno za obrambo prednosti 3:0 s prve tekme v Ljubljani. Moldavci so skušali tekmeca zmesti tako, da igrišča sploh niso zalili z vodo, kar je Olimpiji onemogočalo kombinatorno igro po tleh, a so se igralci razmeram hitro prilagodili. Izkupiček Olimpije v Evropi so štiri zmage (razlika v golih 8:1), s katerimi so si dvignili samozavest pred tekmama z Rijeko (prva bo v četrtek ob 20. uri na Rujevici), ki ni v najboljši formi. Vodstvo hrvaškega kluba je v začetku tedna odstavilo trenerja Željka Šopića, a je nato Rijeka pod taktirko začasnega trenerja Radomirja Đalovića ​ na Švedskem izgubila z Elfsborgom z 0:2.

Jug junak napredovanja Maribora

Maribor je na gostovanju pri Vojvodini trpel, a je napredoval po enajstmetrovkah, potem ko se je tekma po rednem delu in podaljšku v Bački Topoli končala z 1:0 za gostitelje (prva tekma 2:1 za Maribor). Vojvodino je v vodstvo popeljal nekdanji branilec Olimpije Đorđe Crnomarković, potem ko je VAR odločil, da ni bil v nedovoljenem položaju, kar je tako razburilo trenerja gostov Anteja Šimundžo, da je bil izključen, za nameček pa se je poškodoval še Josip Iličić (zvin gležnja). Maribor je kljub slabi igri prišel do enajstmetrovk, kjer se je z dvema ubranjenima izkazal vratar Ažbe Jug. »Odločal sem se po instinktu. Vmes sem menjal taktiko in bila je zelo uspešna. Ko so streljali moji soigralci Mbina, Soudani, Repas in Vrhovec, jih zaradi vraževerja nisem gledal,« je za Večer povedal Ažbe Jug. Med enajstmetrovkami je bil pripravljen na vzklike in izzivanje navijačev Vojvodine: »Po tekmi proti Fenerbahčeju v gosteh, ko mi je ves stadion žvižgal že ob prihodu na ogrevanje, mi nič več ne more do živega. Nasmejim se in se osredotočim na tekmo.« Tekmec Maribora bo Djurgarden, ki je s skupnim izidom 4:2 izločil finski Ilves Tampere, prva tekma v četrtek ob 19. uri pa na Švedskem.

Pravo blamažo si je privoščil slovenski prvak Celje, ki je v kvalifikacijah za evropsko ligo po podaljšku izgubil v Dublinu proti Shamrock Rovers z 1:3 in izpadel s skupnim izidom 2:3. Potem ko so Irci prvi polčas dobili z 2:0, je Celjanom podaljšek priigral poškodovani Žan Karničnik, ki je zaigral po sili razmer. Slab večer je imel 20-letni vratar Lovro Štubljar (izkušeni Matjaž Rozman greje klop), ki je zakrivil enajstmetrovko za vodstvo borbenih gostiteljev in v podaljšku prejel gol, ko je žoga pod njim zdrsela v mrežo. »Sramota. Igralci se moramo pogovoriti med seboj,« je bil jasen kapetan Celja David Zec. Celje je na dveh evropskih tekmah v gosteh v Bratislavi in Dublinu prejelo osem golov, trener Albert Riera pa je še vedno prepričan, da so boljša ekipa od Shamrock Rovers: »A tega nismo pokazali na igrišču. Izgubili smo, ker smo naredili več napak kot tekmec, zato si zmage nismo zaslužili. Vsi smo bili zelo slabi, igralci na zelenici in tudi jaz na klopi. Najhuje je, da tokrat nismo delovali kot ekipa. Moj ekipe so bile vedno znane po značaju, ki ga tokrat ni bilo.« Očitno je Riera, ki je med tekmo besen metal jakno, s čistko v ekipi, zadnja žrtev je kapetan Denis Popović, vnesel nemir v slačilnico. Celjani bodo skupinski del lovili v konferenčni ligi, kjer bo njihov tekmec armenski Pjunik, prva tekma pa v četrtek ob 18. uri v Erevanu.

​Riera posebej motiviran
proti Olimpiji

Osrednji dogodek petega kroga v slovenski ligi bo derbi med Olimpijo in Celjem, ki bo zaradi trenerjev Victorja Sancheza (Olimpija) in Alberta Riere (Celje) imel španski pridih. »Pripravljeni smo na velike obračune. Najprej Celje, nato Rijeka, ki prihaja z višje ravni,« napoveduje trener Olimpije Victor Sanchez, ki ima na osmih uradnih tekmah sedem zmag in en remi z razliko v golih 13:1. Riera bo še posebej motiviran, saj se z Olimpijo ni razšel prijateljsko, obenem mora ekipo potegniti iz hude krize, v katero jo je pahnil tudi sam s svojim taktičnim in igralskim cunamijem.

1. SNL, 5. krog: Primorje – Domžale 2:1 (1:1), sobota ob 17.30: Mura – Bravo, ob 20.15: Koper – Nafta, nedelja ob 17.30: Radomlje – Maribor (v Domžalah), ob 20.15: Olimpija – Celje.

2. SNL, 2. krog: Triglav – Gorica 2:3 (2:1), Krka – Tolmin 1:2 (0:1), sobota ob 17.30: Slovenska Bistrica – Ilirija, Drava – Aluminij, Bilje – Dekani, ob 20.15: Rudar – Beltinci, nedelja ob 17.30: Tabor – Dravinja, Slovan – Grosuplje. 

Priporočamo