Prvi vrhunec sezone je bil sinočnji derbi petega kroga v Stožicah, kjer je šlo za taktični obračun španskih trenerjev Victorja Sancheza (Olimpija) in Alberta Riere (Olimpija). Ljubljančani so tekmo začeli sanjsko, saj so povedli že v tretji minuti, ko je po podaji Florucza zadel Portugalec Diogo Pinto. Olimpija je nadaljevala z agresivno igro, Celje pa je izenačilo v 21. minuti, ko je prvič prišlo pred gol gostiteljev. Po podaji Kvesića iz kota je zadel brazilski rezervist Edmilson. Po izenačenju je Celje postalo nevarnejše, saj je počasi vzpostavilo ravnotežje v zvezni vrsti. Ko je Olimpija prihajala do strelov, se je izkazal vratar Štubljar (7 obramb) ali pa je žoga končala v vratnici. Priložnost prvega polčasa za goste je zapravil Kvesić. Olimpija je tudi drugi polčas začela odlično. Florucz je bil znova podajalec, tokrat iz kota, Brazilec Pedro Lucas pa je v naletu žogo z nogo silovito zabil v mrežo. Ljubljančani so nato branili prednost in v 78. minuti znova slabo reagirali ob prekinitvi, saj je Menalo med ljubljanskimi branilci žogo porinil v mrežo. Zmago Olimpije je preprečila vratnica po strelu Durdova.

10 golov je dosegel Bravo in je najučinkovitejša ekipa lige.

Dan pred derbijem v Stožicah se je z zapisom na instagramu oglasil 34-letni Denis Popović, ki je moral skupaj z Gregorjem Bajdetom, Maticem Vrbancem in Karlom Špeljakom zapustiti klub zaradi čistke, ki jo izvaja Riera. Celjani so ob slovesu zapisali, da je bila odločitev o zaključku sodelovanja skupna, Popović pa trdi drugače. »Čeprav sem si želel kariero zaključiti v domačem mestu, so določeni ljudje imeli drugačne načrte. Sprejemam to odločitev in z njo zapuščam klub, a vedno bom ponosen na vse, kar smo skupaj dosegli,« je zapisal 34-letni vezist, ki je maja dvignil lovoriko za naslov državnega prvaka. Za konec je dodal: »Zadnji Celjan zapustil celjsko barko.«

Ko je Maribor brez poškodovanih Iličića in Milca po prvem polčasu z golom Jakupovića na gostovanju pri Radomljah vodil z 1:0, je kazalo na rutinsko zmago. V drugem delu so Radomljani dvignili ritem in kakovost, junaka zasluženega remija pa sta postala 19-letni strelec izenačujočega gola Matej Malenšek in 18-letni vratar Jakob Kobal, ki je v 86. minuti ubranil enajstmetrovko Jakupoviću, potem ko je Dobrovoljc igral z roko. V finišu tekme je poraz Maribora preprečil vratar Jug.

Nafto je utrudila pet ur dolga vožnja v Koper

Čeprav je Koper pred tekmo ostal brez dveh nosilcev igre, saj se ganski vezist Ahmed Ankrah seli k Rigi v Latvijo, francoski napadalec Timothe Nkada pa v drugo francosko ligo, je s tremi goli v drugem polčasu povsem nadigral razglašeno Nafto, ki je imela dve priložnosti v prvem delu, a se je izkazal vratar Metod Jurhar. »Nafta se je na nas odlično pripravila. Mi smo bili igrivi, kreativni in učinkoviti,« je bil zadovoljen trener Kopra Oliver Bogatinov, ki je imel aduta s klopi. Hrvat Peter Petriško je dosegel zadetek za vodstvo z 2:0 zgolj po desetih sekundah na igrišču. Lendavčanom se je poznalo, da so na tekmo v Koper potovali pet ur, zato jim je po dobrem prvem polčasu v drugem zmanjkalo energije. »Nisem jezen, ampak ponosen na ekipo. Ekipa je nova, trdo delamo in napredujemo iz tekme v tekmo,« je bil jasen trener Nafte Jozsef Bozsik.

Hit začetka sezone je Bravo, ki je na gostovanju v hudi vročini v Murski Soboti zaostanek 0:1 iz 12. minute bliskovito spremenil v zmago s tremi goli v naslednjih 13 minutah. Z dvema zadetkoma je zablestel spretni in iznajdljivi Jakoslav Stanković. Ljubljančani so tekmeca spravili v podrejen položaj z agresivno igro in s taktično zrelo predstavo napovedali boj za vrh lestvice. »Izjemno sem ponosen na zrelost ekipe, ki se je prilagodila drugačnemu načinu igre. Nismo vajeni, da bi pogosto vodili z veliko prednostjo. Kontrolirali smo igro, si priigrali dovolj priložnosti in bili blizu četrtemu zadetku. Drugi gol Mure v sodnikovem dodatku je bil le lepotni popravek. Vesel sem zaradi zbranosti in discipline, ki so jo pokazali fantje, ter izvedbe načrta, ki je bil drugačen kot običajno,« je bil navdušen trener Brava Aleš Arnol. Mura je po treh zmagah doživela drugi poraz zapored. Trener Anton Žlogar se je uštel s taktiko, saj se je odločil za bolj ofenzivno postavitev, a so zlasti igralci v zvezni vrsti igrali premalo agresivno ter izgubljali dvoboje. Verjetno bi bil uspešnejši, če bi se odločil za bolj obrambno taktiko, s kakršno je premagal Celje. »Po hitrem vodstvu smo doživeli 'blackout'. V drugem polčasu smo šli v popolno tveganje in če bi prej zadeli, bi izid morda lahko spremenili v remi,« je povedal trener Mure Anton Žlogar.

Denis Popović, odpuščeni kapetan Celja: »Čeprav sem si želel kariero zaključiti v domačem mestu, so določeni ljudje imeli drugačne načrte. Zadnji Celjan zapustil celjsko barko.«

 

Primorje je poglobilo krizo Domžal

Potem ko je Primorje na prvih treh tekmah izgubilo brez doseženega zadetka, se je dvignilo z dvema zmagama proti neposrednima tekmecema v boju za obstanek, Nafti (3:0) in Domžalam (2:1). Ajdovcem je na težkem igrišču v Novi Gorici, kjer so imeli na tribunah glasno podporo, uspel preobrat po zaostanku 0:1. »Po prejetem golu smo stopnjevali pritisk in pobudo spremenili v dva gola. Pet golov v prvi ligi je doseglo pet različnih strelcev, kar je za nas dobro ter težava za tekmeca, saj ne vedo, koga naj pokrivajo,« je bil navdušen trener Primorja Milan Anđelković. Primorje je še poglobilo krizo Domžal, ki imajo po petih tekmah le eno točko iz lokalnega derbija proti vodilni Olimpiji, zato panično iščejo okrepitve. Trener Erik Merdanović naj bi še imel popolno podporo vodstva kluba.

Izidi 5. kroga: Primorje – Domžale 2:1 (1:1. Smajlagić 45+1, Gulić 63 11/m; Šturm 8), Mura – Bravo 2:3 (1:3, Maroša 12 11/m, Spiridonović 94; Stanković 13, 26, Ivanšek 22), Koper – Nafta 3:0 (0:0, Mijailović 51, Petriško 55, Omladič 77), Radomlje – Maribor 1:1 (0:1, Malenšek 61; Jakupović 29), Olimpija – Celje 2:2 (1:1, Diogo Pinto 3, Pedro Lucas 52; Edmilson 21, Menalo 78). 

V drugi ligi trije s polnim izkupičkom

Po dveh krogih tekmovanja v drugi slovenski nogometni ligi imajo poln izkupiček šestih točk Beltinci, Bilje in Aluminij. ​Izidi 2. kroga: Triglav – Gorica 2:3 (2:1), Krka – Tolmin 1:2 (0:1), Bilje – Dekani 2:0 (0:0), Drava – Aluminij 2:3 (1:1), Slovenska Bistrica – Ilirija 2:2 (0:2), Rudar – Beltinci 0:5 (0:3), Slovan – Grosuplje 1:2 (1:1), Tabor – Dravinja 4:1 (0:1), vrstni red: Beltinci, Bilje in Aluminij po 6, Gorica 4, Tabor, Dekani, Grosuplje in Tolmin po 3, Ilirija 2, Triglav, Bistrica, Drava, Krka, Slovan, Dravinja in Rudar po 1.

Priporočamo