Bravo na vrhu lestvice. Takšna je trenutna realnost slovenske nogometne lige. Šiškarji, ki so od letos gostitelji v Stožicah, kjer pa imajo najskromnejši obisk med vsemi prvoligaši (tri domače tekme si je skupaj ogledalo komaj 1000 gledalcev), so izkoristili priložnost, ko je velika trojica – Olimpija, Maribor, Celje – obremenjena z evropskimi nastopi. Bravo, ki je letos v Evropi odigral dva kroga (štiri tekme) je kombinacija kakovosti, sproščenosti in neobremenjenosti. Aleš Arnol, vzhajajoča slovenska trenerska zvezda, je iz ekipe, ki je bila znana po trdni obrambi, naredil preobrazbo v najbolj učinkovito zasedbo tekmovanja (12 golov).

Bravo kandidat za veliko četverico

Bravo je vložil kandidaturo, da postane del velike četverice. Visoke ambicije kažeta tudi Koper in Mura, ki skupaj z Olimpijo za vodilno ekipo zaostajata le točko. Koprčani zmagujejo, čeprav prodajajo najboljše igralce (Vešner Tičič, Nkada, Ankrah), ali ostanejo brez njih zaradi težkih poškodb, kot je nesrečni Sule, ki si je zlomil nogo tik pred prodajo v Belgijo, s katero bi na Bonifiki zaslužili vsaj 700.000 evrov. Trener Oliver Bogatinov ne joka, ampak trdo dela in je s taktično dovršenostjo poskrbel za red v igri, z zmagami pa dvignil pričakovanja vladarjev kluba Anteja in Ivice Guberca, ki včasih preveč podležeta čustvom in evforiji. Mura pod Tončijem Žlogarjem zmaguje z vztrajnostjo, redom v igri in borbenostjo. Za nameček postaja ekipa z značajem in s pomembno vlogo domačih fantov.

Večni slovenski derbi med Mariborom in Olimpijo je bil v senci evropskih nastopov. Kljub neugodnemu terminu ekipi nista varčevali z močmi, zato je bil derbi z veliko ostrine (25 prekrškov Maribora, 17 Olimpije) razburljiv, všečen, kakovosten in taktično raznovrsten. Remi, ki je pravičen, je obema kluboma prinesel mir pred tekmama leta v četrtek. Olimpija se bo za uvrstitev v skupinski del konferenčne lige ob 19. uri v polnih Stožicah (prodanih že več kot 10.000 vstopnic) pomerila z Rijeko (prva tekma 1:1), Maribor pa ob 20.15 v Ljudskem vrtu z Djurgardnom (prva tekma 1:0 za Švede).

Serija Olimpije 11 tekem brez poraza ima lepotno napako, saj je na zadnjih petih tekmah kar štirikrat remizirala in prejela gol na zadnjih treh. Če remi na Reki spada v kategorijo uspehov, je v slovenskem prvenstvu razprodala šest točk proti tekmecem, ki bi jih lahko premagala. Zadnjeuvrščene Domžale so edino točko v ligi osvojile proti Olimpiji. Povsem razglašeno Celje premaga vsak, ki ima pet minut časa. V Ljudskem vrtu je imel po darilu vratarja Ažbeta Juga Portugalec Diogo Pinto priložnost tekme, iz katere je bilo težje zgrešiti kot zadeti, s čimer je dokazal, da mu manjka kakovosti, zato igra v Sloveniji, ne pa vsaj v drugi portugalski ligi. »V nogometu si zaslužiš to, kar pokaže končni izid. Analiza remijev je pokazala, da smo bili vselej bliže zmagi kot porazu. Nesporno dejstvo je, da moramo biti boljši, učinkovitejši v zaključkih in natančnejši v zadnjih podajah. Tedaj se bodo takšne tekme končale z našo zmago in ne remijem,« pravi trener Olimpije Victor Sanchez, ki je ljubljanski klub v igri naredil tako pragmatičen, kot je bil Maribor v zlatih časih Darka Milaniča in Zlatka Zahovića. Ante Šimundža ima v Mariboru manj manevrskega prostora za rotacije kot ljubljanski tekmec Sanchez. Igra je povsem odvisna od Josipa Iličića, ki je moral pri 36 letih odigrati celotni tekmi z Djurgardnom in Olimpijo.

Serija Olimpije 11 tekem brez poraza ima lepotno napako, saj je na zadnjih petih tekmah kar štirikrat remizirala in prejela gol na zadnjih treh.

Riera se je sprl z navijači

Ko so v Celju vsi pričakovali, da bo Primorje idealen tekmec za dvigovanje samozavesti, so s porazom dosegli dno. Igralci so med tekmo dajali vtis, kot da bojkotirajo trenerja Alberta Riero, ki je naredil čistko med njimi. Temperamentni Španec se je besedno sprl še z navijači, a samozavestno napovedal, da ve, kako se lotiti evropske tekme s Pjunikom, ki bo usmerila nadaljevanje sezone.

Dnevnikov igralec kroga.

Dnevnikov igralec 6. kroga.

Priporočamo