Nogometaši Olimpije in Mure imajo po treh krogih državnega nogometnega prvenstva stoodstotni izkupiček devetih točk. Glede na poletno dogajanje v obeh klubih ju nihče ni pričakoval na vrhu. V Muri je prišlo do velikih sprememb, saj je večinski lastnik postal ameriški poslovnež George Juncaj, ki je pred tem pogorel v Novi Gorici. Trener je ostal Tonči Žlogar, ki je dal več priložnosti fantom iz lokalnega okolja, zmaga proti državnim prvakom iz Celja pa je v Prekmurju povzročila pravo evforijo.

Španski trener Victor Sanchez delo v Olimpiji začenja enako uspešno kot njegov slavnejši rojak Albert Riera pred dvema sezonama, saj ima ekipa stoodstotni izkupiček brez prejetega gola (5:0). Sanchez je napovedoval atraktiven španski slog, a trenutno zmaguje na tekmovalen način, saj je najprej utrdil obrambo, medtem ko v napadu učinkovitost še šepa. V igri še ni atraktivnosti in igrivosti, energije pa je vložene točno toliko, kot je treba za zmago. Olimpija je uspešna v lovu na zmage, ker poleti ni prišlo do velikih sprememb v zasedbi, saj je od prvokategornikov odšel le kapetan Timi Max Elšnik. Ker je bila vsa medijska pozornost na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je priprave opravila v miru. Sanchez spretno razporeja igralne minute med 16, 17 igralcev, saj ima eno enajsterico za slovensko ligo in drugo za Evropo. Za nameček daje priložnost mladim, izstopata napadalec Kojić in branilec Ristić, v ponedeljek proti Nafti pa je v članski konkurenci debitiral 16-letni Mateo Ačimović, sin nekdanjega slovenskega reprezentanta in selektorja reprezentance do 21 let Milenka Ačimovića.

zmag ima Olimpija na petih uradnih tekmah v letošnji sezoni (tri v 1. SNL in dve v kvalifikacijah za evropsko konferenčno ligo) z razliko v golih 9:1.

»So igralci, za katere že po treh dotikih vidiš, da imajo kakovost in razumejo nogomet. Ačimović je eden takšnih,« je dejal trener Victor Sanchez, ki noče govoriti o tem, da je Olimpija trenutno najboljša ekipa v državi. Iz posameznikov je izvlekel največ, kar so sposobni. Durdov je dosegel gol še na tretji tekmi zapored. Lani odpisani Boultam je postal prvokategornik. Motika vse bolj igra v dobrobit kolektiva, zato ima ob golu še dve asistenci. Z Agbo, Doffom in Thalissonom ima najboljše defenzivne veziste v ligi. Dvajsetletni kapetan in hladnokrvni poveljnik obrambe Ratnik je prerasel slovensko ligo.

Prva favorita za naslov prvaka Celje in Maribor imata tekmo manj, a že zaostajata za Ljubljančani, ker je v obeh klubih vse podrejeno evropskim nastopom. Celje po evropskem porazu v Bratislavi na gostovanju v Murski Soboti ni naredilo popravnega izpita, a poraz je povezan tudi s selekcijo, ki jo dela trener Riera. Temperamentni Španec bo igralski kader skrajšal za okrog deset igralcev in nekateri so se z igro v Fazaneriji odpisali kar sami. Bravo je s predstavo v Ljudskem vrtu nakazal, da bo za vse nasprotnike zahteven tekmec. Maribor za boljšo podobo potrebuje okrepitve, kar pa je povezano z milijoni evrov turškega investitorja Ancuna Ilicalija. 

Priporočamo