Svetovno prvenstvo v nogometu za ženske, ki ga gostita Avstralija in Nova Zelandija, zaznamujejo polne tribune stadionov. Že sredi tekem tekem osmine finala je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) sporočila, da si je dvoboje v živo ogledalo rekordno število gledalcev. Tekme skupinskega dela prvenstva in osmine finala si je na prizoriščih ogledalo že več kot milijon in pol gledalcev. Povprečno si tekmo na stadionu ogleda 26.000 navijačev. Polne tribune dajejo krila tudi domačinkam Avstralkam. Njihovo tekmo osmine finala proti Danski je na tribunah spremljalo kar 75.784 gledalcev. Matilde, kot je vzdevek Avstralk, niso razočarale. Poln stadion so dvakrat spravile v delirij in se z zmago z 2:0 prebile v četrtfinale, kar je izenačitev njihovega najboljšega rezultata v zgodovini prvenstev.

»Samozavest nam zagotovo raste, a ne gledamo preveč vnaprej. Ostajamo trdno na tleh. Že po predstavi, kakršno smo pokazale proti Kanadi, se hitro lahko zgodi, da ekipo ponese. Nas proti Danski ni. Odšle smo na igrišče, kot da je to naša zadnja tekma. Še enkrat več nismo prejela zadetka in sedaj gledamo le proti Brisbanu in četrtfinalu,« je po tekmi povedala ljubljenka domačega občinstva Sam Kerr, ki je v 80. minuti tekme prvič na prvenstvu vstopila v igro. Kapetanka ekipe si je na predvečer prvenstva poškodovala mečno mišico. Za zgodovinski preboj v polfinale bodo domačinke morale premagati Francozinje, ki so bile danes na zadnji tekmi osmine finala s 4:0 prepričljivo boljše od Maroka. Francozinje so tri zadetke dosegle že v prvem polčasu in nato tekmo mirno pripeljale do konca, prednost pa le še povečale.

Dvakrat enajstmetrovke

Na prvenstvu zelo slabo kaže nekdanjim svetovnim prvakinjam. Dvakratne zmagovalke mundiala Nemke so se poslovile že po skupinskem delu. Branilke naslova in štirikratne prvakinje Američanke so izpadle v dvoboju osmine finala proti Švedski. Po rednem delu se je srečanje končalo brez zadetka. Nobena od ekip ni zatresla mreže nasprotnic niti v podaljšku, zato so o potniku v četrtfinale odločale enajstmetrovke. Loterijo so dobile Skandinavke in prve favoritinje prvenstva poslale domov. Čast nekdanjih svetovnih prvakinj na južni polobli lahko ohranijo le še Japonke, ki so bile najboljše leta 2011. V osmini finala so se pomerile z Norvežankam, ki so bile najboljše na svetu leta 1995. Japonke so v medsebojnem dvoboju slavile s 3:1. V dresu nekdanjih svetovnih prvakinj blesti napadalka Hinata Mijazawam, ki je s petimi goli tudi najboljša strelka prvenstva.

Težje delo od pričakovanj so imele evropske prvakinje Angležinje. Nikakor niso uspele prebiti strnjene obrambe Nigerije, v četrtfinale pa so se uvrstile tako kot Švedinje – po streljanju enajstmetrovk. Zelo prepričljivi sta bili reprezentanci Španije in Nizozemske. Španke so na prvi tekmi izločilnih bojev s 5:1 premagale Švico, Nizozemke pa so bile z 2:0 boljše od Južne Afrike. V četrtfinalu bo igrala še Kolumbija, ki je danes premagala Jamajko. x

Priporočamo