Še nikoli niso trije slovenski klubi igrali v zadnjem krogu kvalifikacij za uvrstitev v eno izmed treh evropskih lig. Državni prvak Celje, Maribor in Olimpija imajo zgodovinsko priložnost, da si priigrajo nastop v skupinskem delu konferenčne lige, kamor sta se doslej kot državni prvakinji uvrstili Mura in Olimpija, neuspešen pa je bil Maribor. Glede na kakovost tekmeca bo imela najtežjo nalogo Olimpija, najlažjo Celje, Maribor pa je nekje vmes.

Olimpijo čaka sosedski obračun z Rijeko, ki bo veliko bolj kakovosten in zahteven tekmec od dosedanjih devetih, s katerimi so se Ljubljančani merili v sezoni. V Stožicah se zavedajo, da bodo morali za napredovanje v skupinski del odigrati popolni tekmi. V primerjavi z dosedanjimi tekmami bodo morali biti učinkovitejši v napadu in čvrstejši v obrambi. »O Rijeki sem začel razmišljati in jo analizirati takoj po tekmi s Celjem. Znova tekmec, ki je neznanka. Najprej je bila to Polisja iz Ukrajine, nato Šerif, ker je zamenjal trenerja, enako potezo so nedavno naredili tudi na Reki. Naredili smo temeljito analizo in na tekmo smo pripravljeni. Tako kot na vsaki bomo tudi na tej želeli zmagati,« je napoved trenerja Olimpije Victorja Sancheza. Na stadionu Rujevica, ki sprejme 8000 gledalcev, bo v kletki za golom prostora za 400 navijačev Olimpije.

Radomir Đalović, trener Rijeke:» Aktiven izid za nas pred povratno tekmo z Olimpijo v Ljubljani bi bila vsaka zmaga na Rujevici.«

Rijeka ni več tako močna kot v času trenerja Keka

Današnja Rijeka ni tako močna, kot je bila v časih Matjaža Keka na klopi kluba iz Kvarnerja, ko je prekinil vladavino Dinama Zagreb na Hrvaškem, a še vedno premore vrhunsko kakovost in je favoritinja. Začetek sezone za Rijeko je bil turbulenten, saj je vodstvo kluba čez noč odstavilo trenerja Željka Šopića, čeprav je bil v sezoni še brez poraza in je na prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo Evropa na Rujevici remiziral z Elfsborgom (1:1). Šokterapija z novim trenerjem Radomirjem Đalovićem, ki je bil Šopićev pomočnik, v Evropi ni delovala, saj je na povratni tekmi Elfsborg zmagal z 2:0. Vseeno ima Rijeka lepo popotnico pred tekmo z Olimpijo, saj je v hrvaškem prvenstvu v lokalnem derbiju na Rujevici premagala Istro iz Pulja s 4:0 in si zelo dvignila samozavest. »O Olimpiji vemo vse. To je resna in mlada ekipa, ki je dobro uigrana. Tujci v Olimpiji so kakovostni, imajo resnega trenerja. Tekmeca spoštujemo, a najbolj verjamem v svoje fante in pričakujem, da bodo vrhunski. Če bi nam pred zadnjim krogom ponudili za tekmeca Olimpijo, bi jo sprejeli. Mi smo pripravljeni, fantje, ki premorejo veliko kakovosti, so odlično trenirali. Naša največja moč je, da je ekipa med seboj izjemno povezana,« je napovedal Črnogorec na klopi Rijeke Radomir Đalović.

Celjani so upali, da si bodo že pred zadnjim krogom kvalifikacij zagotovili evropsko jesen, a jih je na poti do lige prvakov ustavil slovaški Slovan iz Bratislave, do evropske lige pa senzacionalno irski Shamrock Rovers. Po dveh evropskih spodrsljajih se je pod plazom kritik znašel španski trener Albert Riera, ki si je vidno oddahnil po remiju na derbiju slovenske lige z vodilno Olimpijo. Predstava v Ljubljani je bila boljša kot na prejšnjih tekmah, ekipa pa si je dvignila samozavest in dobila dodatno energijo pred tekmo v Erevanu, prestolnici Armenije. »Na tekmi z Olimpijo so se v igri že videle nekatere ideje, ki jih zahteva trener. Stvari gredo na boljše. Pjunik je glede na veliko število Brazilcev in Portugalcev dinamična ekipa, kar pomeni zanimivo tekmo. Če bomo na igrišču realizirali trenerjeve ideje, bomo zmagali,« pravi branilec Celja David Zec. Pjunik ima med kar 19 tujci šest Brazilcev in je s povprečno starostjo 28,8 leta zelo izkušena ekipa. Ker Armenci želijo čim večjo podporo s tribun, bo vstop na tekmo prost. Pjunik je v kvalifikacijah za ligo prvakov izgubil z Dinamom Minsk, nato pa v kvalifikacijah za konferenčno ligo izločil Strugo iz Severne Makedonije in Ordabasi iz Kazahstana. Armensko prvenstvo je začel z remijem v gosteh in porazom doma.

Maribor brez treninga v Stockholmu

Maribor si je z remijem (1:1) na gostovanju pri Radomljah, kjer je Jakupović zastreljal enajstmetrovko za zmago, priigral slabo popotnico pred gostovanjem v Stockholmu pri Djurgardnu, ki je v tekmovalnem ritmu, saj je švedsko prvenstvo v polnem teku. Razplet bo odvisen tudi od tega, kako se bo Maribor drevi znašel na igrišču z umetno travo na stadionu Tele2 Arena. »Pričakujem čvrstega in agresivnega tekmeca. Predvsem bomo morali preživeti prvih 20 minut, obenem pa izkoristiti njihove slabosti. Djurgarden je resna ekipa, njegovi prednosti pa so umetna trava, saj igrišče zalivajo in je zelo hitro, ter glasni navijači. Istočasno bomo morali biti razigrani, čvrsti, tekmovalni in pragmatični,« napoveduje trener Maribora Ante Šimundža, ki je zaradi poškodbe ostal brez Soudanija. Šimundža se je odločil, da ekipa na umetni travi v Stockholmu ne bo trenirala, ampak bo odigrala le tekmo. Zato je odšla na pot šele včeraj popoldne iz Gradca. Djurgarden iz Stockholma je po 19 krogih švedskega prvenstva s tekmo manj na tretjem mestu in ima devet točk zaostanka za vodilnim Malmöjem. V nedeljo je izgubil vroč mestni derbi z AIK (0:2) in avgusta ni v najboljši formi, saj je enkrat zmagal ter po dvakrat remiziral in izgubil. 

Priporočamo