Čas, ko so se v nogometu obračale vrtoglave številke za prestope igralcev, je v največjih evropskih ligah potekel. Poletni prestopni rok je znova poskrbel za nekaj odmevnih potez in veselje navijačev določenih klubov, medtem ko so bili nekateri drugi razočarani. Ocen nogometnih strokovnjakov, kdo je naredil najboljše poteze in kdo najslabše, je toliko, kot je mravelj v mravljišču, a smo vseeno poskušali izbrati zmagovalce in poražence poletne nogometne tržnice.

City s prodajo Alvareza
lepo zaslužil

Kar zadeva igralce, je zagotovo največji prestop leta izpeljal madridski Real, ki je v svoje vrste zvabil enega najboljših posameznikov na svetu Francoza Kyliana Mbappeja iz PSG, pri tem pa mu ni bilo treba plačati niti evra odškodnine, saj je napadalcu pogodba s PSG potekla. Pri 25 letih ima Mbappe že pošteno napolnjeno vitrino z lovorikami in individualnimi priznanji, pri kraljevem klubu pa bo lovil tisto, ki mu še manjka – ligo prvakov. Odličen posel je uspel Manchestru Cityju, ki je medse znova zvabil Ilkayja Gundogana, potem ko je leto dni pred tem odšel v Barcelono. Obakrat je prestopil brez odškodnine. Čeprav je Nemec s turškimi koreninami pri Barceloni igral odlično, se je moral katalonski velikan zaradi težke finančne situacije znebiti njegove visoke pogodbe, če je želel registrirati novinca Danija Olma. Roke si manejo tudi pri Liverpoolu, ki je za zgolj 15 milijonov evrov iz Juventusa pripeljal Federica Chieso. Novi trener pri stari dami Thiago Motta je italijanskega napadalnega vezista ob prihodu prečrtal. Čeprav je bil v zadnjih dveh sezonah pogosto poškodovan, pa pri angleškem klubu verjamejo, da jim lahko ena glavnih zvezd italijanske reprezentance ob pohodu na naslov evropskega prvaka leta 2021 pomaga pri uresničitvi ciljev.

Med zmagovalci poletnega prestopnega roka se med strokovnjaki najpogosteje omenjajo trije klubi. Manchester City sicer ni storil veliko, a skoraj popolno moštvo, ki redno osvaja lovorike, je težko nadgraditi. Trener Pep Guardiola v prihodnje ne bo več računal na Juliana Alvareza, ki je za 75 milijonov evrov odšel v Atletico Madrid, potem ko je City pred dvema letoma zanj River Platu odštel vsega 21 milijonov evrov. Argentinski napadalec ob Erlingu Haalandu ni dobival veliko priložnosti za igro, angleško moštvo, ki se je okrepilo z brazilskim reprezentantom Savinhom in že omenjenim Gundoganom, pa je lepo zaslužilo. Že omenjeni prestop Mbappeja v Real Madrid, kjer je v napadu združil moči z Viniciusom, Bellinghamom in Rodrygom, je bil prava mojstrovina kraljevega kluba, medtem ko je Arsenal s prihodi Riccarda Califiorija, Mikela Merina in Raheema Sterlinga nakazal, da bi lahko po dveh tesnih sezonah končno prehitel Manchester City na vrhu angleškega prvenstva.

Napoli posodil Osimhena v Galatasaray

Med tistimi, ki naj se ne bi izkazali s poletnim poslovanjem, najdemo pri vrhu italijanski Napoli. Po tretjem naslovu prvaka v klubski zgodovini je nekdanji klub Diega Maradone lani osvojil šele deseto mesto v domačem prvenstvu. V iskanju poti iz tunela so v Neaplju za trenerja imenovali Antonia Conteja, takoj pa prečrtali glavnega zvezdnika Victorja Osimhena. S prodajo Nigerijca so se nadejali močne finančne injekcije, a je ta po koncu prestopnega roka v najmočnejših ligah odšel le na posojo v turški Galatasaray. Lastnik Aurelio de Laurentiis je sicer razvezal mošnjiček in v mesto pod Vezuv med drugimi pripeljal Alessandra Buongiorna, Rafo Marina, Buillyja Gilmourja, Scotta McTominayja, Davida Neresa in Romeluja Lukakuja. Chelsea je znova zapravil največ od vseh, a naj večjega kakovostnega napredka ne bi naredil. Deset novincev pomeni, da ima novi trener Enzo Maresca na voljo kar 31 igralcev, v takšnih razmerah pa bi bilo vsakomur težko delati. »Če bomo kupovali igralce samo zato, da jih kupujemo, je bolje, da ne pripeljemo nikogar,« je na začetku poletja govoril Maresca, a nato se je zdelo, da je klub delal ravno tisto, česar si ni želel. x

Priporočamo