Manchester City je prvič v zgodovini kluba postal evropski klubski prvak, potem ko je v finalu lige prvakov v Carigradu premagal Inter iz Milana. Angleško moštvo je upravičilo vlogo favorita, a do lovorike je prišlo veliko težje, kot so vsi pričakovali. Inter se je sijajno boril, razlika je bila le v izkoriščanju priložnosti. Italijani so jih imeli celo več, vendar so bili neučinkoviti v zaključku tekme.

Manchester City ni bil na takšni ravni kot v izločilnih bojih, ko je ponižal Leipzig, Bayern in Real Madrid. Inter je imel premeten načrt, ki ga je uspešno izvajal, dokler je imel dovolj moči. Pred naleti Angležev se je branil daleč od svojega gola in zgostil prostor, s čimer je dušil igro tekmeca. Vezisti Manchester Cityja se nikakor niso mogli razigrati, da bi tekmeca spravili v podrejen položaj. Dodatne težave je prinesla poškodba motorja ekipe Kevina De Bruyna, Rodri je bil nemiren, zato je imel veliko netočnih podaj, igralci na bokih so bili odrezani od igre. Z agresivno igro je bil skoraj povsem izločen Haaland, ki se še na peti tekmi zapored ni vpisal med strelce. »Bil sem blizu zadetku. Če bi bil moj večer, bi dosegel dva, a zdaj je vse to nepomembno. V finalu je pomembno le, da zmagaš in lovoriko osvojiš kot ekipa. Zavedam se, da lahko še izboljšam svoje dosežke po številu golov,« je povedal presrečni stroj za gole Erling Haaland, ki ni mogel skriti solz in je že napovedal pohod na nov naslov evropskega prvaka.

​Rodri iz študentskega doma
do naslova lige prvakov

V igri sinje modrih je bilo očitno, da so pod hudim pritiskom uspeha, a so z vztrajnostjo prišli do zadetka po sijajnem strelu Rodrija s 14 metrov. »Nisem bil zadovoljen s svojo predstavo v prvem polčasu, odigral sem zanič, vendar sem prebrodil težave in celo dosegel zadetek. Neverjetno,« je povedal strelec edinega zadetka Rodrigo Hernandez Cascanate, ki ga vsi poznajo pod imenom Rodri in je pravo nasprotje današnjih nogometnih zvezdnikov. Na družbenih omrežjih nima svojega profila, nima tetovaž. Študiral je ekonomijo in diplomiral, ne da bi izpustil eno samo predavanje. Čeprav bi lahko živel v svojem stanovanju, je bival v študentskem domu, kjer se je družil s kolegi, igral namizni tenis in si sam pral svoja oblačila. Prevažal se je z rabljeno Oplovo corso, ki jo je kupil od starejše ženske.

Po zaostanku je imel Inter dovolj priložnosti za zadetek, a se je nekajkrat izkazal vratar Ederson. Manchester City je imel na finalni tekmi tudi kanček športne sreče, a glede na številne odlične predstave, ki jih je pokazal v letošnji sezoni, je zasluženo evropski prvak. Postal je 15. klub v 68-letni zgodovini tekmovanja, ki je lovoriko osvojil brez poraza. Pep Guardiola je naredil še en korak k slovesu najboljšega trenerja na svetu, ki ima sicer neomejene vire za nakupe igralcev, saj je v sedmih letih zanje zapravil milijardo in 220 milijonov evrov. Glede na vložke je to najdražji naslov evropskega prvaka.

»Resnično sem utrujen, pomirjen in zadovoljen. Zelo težko je bilo osvojiti to lovoriko, saj je Inter igral odlično. Igralcem sem med odmorom dejal, da morajo biti potrpežljivi, saj bodo prišli do priložnosti. Za osvojitev lige prvakov je treba imeti tudi srečo. Inter bi lahko izenačil, a je Ederson branil, tekmeci pa so zapravljali priložnosti. To tekmovanje je kot metanje kovanca. Osvojitev lovorike je bila zapisana v zvezdah,« je tekmo analiziral 52-letni Pep Guardiola, ki ga danes čaka parada v Manchestru, kjer bodo bučno proslavili trojno lovoriko (angleško prvenstvo, angleški pokal, liga prvakov).

Osmoljenec Interja je Romelu Lukaku

Trener Interja Simone Inzaghi je bil ponosen na svojo ekipo, ki se kazala odličen odpor favoriziranemu tekmecu. Italijani so imeli celo več priložnosti za zadetek, osmoljenec pa je bil Romelu Lukaku, ki je najprej preprečil gol svojemu soigralcu, nato pa s petih metrov zadel vratarja Edersona v nogo. »Ponosen sem, da smo odigrali sijajno tekmo. Prav vsakega igralca sem objel, saj so bil neverjetni, prav tako kot naši navijači. Po igri smo si zaslužili drugačen izid. Upam, da so bili navijači srečni, kako je igrala ekipa. V zadnjih 25 minutah žoga ni hotela v gol. To se dogaja v nogometu, nam se je žal to pripetilo v finalu lige prvakov. S takšnim duhom, organizacijo in zbranostjo se bomo še uvrstili v finale lige prvakov. Po igri smo si zaslužili več, vendar snamem kapo pred Cityjem, saj vsi vemo, koliko dela so vložili, da so prišli do tega trenutka,« je povedal 47-letni Simone Inzaghi. Italija je imela predstavnike v vseh treh finalih evropskih klubskih tekmovanj in prav vse je izgubila: Inter v ligi prvakov, Roma v ligi Evropa s Sevillo in Fiorentina v konferenčni ligi s West Hamom.

Priporočamo