Namesto da bi bil finale pokala praznik in promocija slovenskega nogometa, je bil kaotičen s slabo predstavo na zelenici, spornimi sodniškimi odločitvami in nešportnim obnašanjem navijačev na tribunah. Maribor je v 11. minuti sodnikovega dodatka rednega dela prek prepotentnega Marka Tolića zapravil enajstmetrovko za zmago. Olimpija je sporno dosojeni kazenski strel realizirala v zadnji sekundi podaljška in prišla do dvojne krone na tekmi, ki je bila po kakovosti ena najslabših v 32-letni zgodovini tekmovanja. Prav enajstmetrovka za Olimpijo, ki jo je sodnik Bojan Mertik iz Odrancev dosodil po prerivanju Guerrica in Bristrića ter dolgem ogledu posnetka VAR, je sprožila val ogorčenja pri Mariborčanih. »Utrip srca je bil minimalen, kot da spim. Sploh nisem bil živčen, saj sem v zadnjem času kar nekaj enajstmetrovk zanesljivo izvedel,« je odločilni trenutek opisal Timi Max Elšnik, ki je v slogu pravega kapetana nalogo opravil brezhibno. »Ta uspeh ni prišel z danes na jutri, ampak od prvega treninga z Riero. Ni naključje, da smo osvojili obe lovoriki. In to zasluženo. Ta ekipa je izjemna in še nikoli nisem bil v takšni slačilnici. Vsi so delavni, pridni, drug za drugega se žrtvujejo in ne gledajo na svojo statistiko,« je dodal Elšnik, ki je bil v finišu rednega dela na robu rdečega kartona, potem ko je s hrbta grobo odrinil Marina Laušića.

Maribor iz protesta ni prišel na podelitev kolajn

Na razmočenem igrišču je bilo malo kombinatorne igre. Olimpija je prevladovala s posestjo žoge, a v zahtevnih razmerah ni veliko tvegala, zato je več kot 9000 gledalcev videlo šahovsko partijo z malo priložnostmi in streli. Ko je desni bočni branilec Justas Lasickas z levico v 103. minuti dosegel svoj prvi gol za Olimpijo, je kazalo na zmago Ljubljančanov, a je izid v 114. minuti izenačil nekdanji igralec zeleno-belih Nemanja Mitrović takoj po vstopu v igro. Do sramote, kot 130. minuto imenuje Maribor, sploh ne bi prišlo, če bi izkoristil priložnost, ko je imel v zadnji minuti rednega dela zmago na pladnju. Potem ko sta Luka Uskoković in Marko Tolić ob prekinitvah vseskozi izzivala vratarja Matevža Vidovška, je vratar Ljubljančanov izgubil živce in po kotu naredil nepotreben prekršek nad hrvaškim zvezdnikom. Čeprav je Rok Kronaveter najboljši izvajalec odločilnih enajstmetrovk (Olimpiji je prinesel dva naslova državnega prvaka), mu je žogo samovoljno vzel Hrvat Tolić, ki se je skušal v slogu zvezdnika, da bi prišel na naslovnice v domovini, proslaviti s panenko, a se je osmešil. Vidovšek, ki je že krenil v desno stran, mu je žogo ujel z lahkoto. »Pri enajstmetrovki sem naredil domačo nalogo, saj sem dobro predvideval. Dokazali smo, da smo najboljši v Sloveniji, saj smo dobra ekipa z značajem,« je bil navdušen Matevž Vidovšek, ki je imel na tekmi dva izleta v prazno, a ga je rešil Sualehe.

Mariborčani, ki so pokazali bore malo igre, iz protesta niso prišli na podelitev kolajn. Potem ko je del navijačev Maribora zahteval odstop Marka Šulerja, je športni direktor že krepko čez polnoč stopil pred novinarje in imel deset minut dolg monolog, v katerem pa je bil le slab posnemovalec Zlatka Zahovića. »Čestitke tekmecu za fantastično sezono. Vidim stvari, ki jih nisem doživel v karieri. V zadnjem letu je bilo veliko spornih odločitev, trpimo pa samo eni. Pri tem ne mislim Maribora, ampak slovenski nogomet. To, kar smo gledali danes, je realnost slovenskega nogometa, mi pa ga želimo dvigniti in približati Evropi. Mečemo se na glavo, otroci me doma niso videli mesec dni, ko smo delali na tem, da pripeljemo Josipa Iličića v slovenski nogomet, nato pa se nekdo izživlja nad njim. Sram me je, v kakšno gnojnico sem ga pripeljal. Enako velja za Damirja Krznarja iz Dinama Zagreb. Je to nogomet? To ni prvič, dogaja se že dolgo, pa ne le Mariboru. To je posledica tega, kar gledamo že celo sezono. Nekdo bo moral prevzeti odgovornost, ker to ni prava pot. Ne opozarja le Maribor, ampak devet, deset ekip v ligi,« je kar vrelo iz Marka Šulerja, ki je tako pozornost mariborskih navijačev preusmeril v vrh NZS.

​Riera ni hotel odgovoriti Šulerju

Trener Olimpije Albert Riera je med slavjem pokazal obilo španskega temperamenta. »Najbolj sem vesel zaradi fantov. Izid je posledica tega, kar delaš od prve do zadnje minute. Zelo sem ponosen na opravljeno. Obožujem svoje igralce, brez njih nisem nič. Zelo sem vesel, kako napredujejo. Še enkrat smo pokazali, da se Olimpija počuti udobno, ko ima žogo v posesti,« je bil vesel 41-letni Albert Riera, ki je posebej izpostavil predstavo 19-letnega Marcela Ratnika, saj je igral kot izkušeni tridesetletnik. Besed Šulerja, ki je bil ogorčen nad sojenjem, Majorčan ni želel komentirati: »O tej osebi ne bom govoril. Najprej mi mora osebno čestitati. Lestvica pove vse. Znova smo premagali Maribor.« Tudi o sojenju ni želel govoriti z obrazložitvijo, da je plačan za delo trenerja, ne pa ocenjevanje sodnikov.

Priporočamo