Potem ko bo v četrtek znano, ali se bo kateri izmed trojice slovenskih klubov (Olimpija, Maribor, Celje) uvrstil v skupinski del konferenčne lige, bo selektor Matjaž Kek v petek objavil seznam igralcev za uvodni tekmi lige narodov v Stožicah z Avstrijo v petek, 6. septembra, in Kazahstanom v ponedeljek, 9. septembra. Forma igralcev na začetku sezone je zelo raznolika, enako velja za njihove statuse v klubih.

Dva Slovenca v Crveni zvezdi

Po sijajnih predstavah na evropskem prvenstvu so se reprezentantom obetali prestopi v velike klube, a jih je bilo manj od pričakovanj, lahko pa se zgodi še marsikaj, saj prestopni rok še ni končan. Izmed 26 igralcev, ki so bili v Nemčiji, imajo nove klube le štirje reprezentanti. Kapetana Olimpije Timi Max Elšnik in ruskega Sočija Vanja Drkušić sta prestopila v beograjsko Crveno zvezdo z načrtom, da zaigrata v ligi prvakov. Njuna prestopa sta bili pravi sagi. Elšnik, ki ima v Beogradu plačo pol milijona evrov in je Olimpija zanj prejela 1,5 milijona evrov odškodnine, je takoj po prihodu v Beograd postal član začetne enajsterice. Dosegel je že dva gola, klub pa ga zaradi bogatega besednega zaklada in odličnih nastopov v javnosti uporablja na novinarskih konferencah. Vanja Drkušić je v klub, za katerega navija od otroštva, prišel prek obvoda. Od Sočija ga je za 3,5 milijona evrov odkupil velikan Zenit iz Sankt Peterburga, ki ga je posodil Crveni zvezdi, kar je logično, saj imata oba kluba istega sponzorja, ruskega naftnega giganta Gazprom. Drkušić, ki ima v Beogradu menda plačo 1,2 milijona evrov, je še brez ene minute igranja v sezoni in mora še ujeti tekmovalni ritem. Angleška druga liga je novo domovanje napadalcev Žana Vipotnika (Swansea) in Žana Celarja (Queens Park Rangers). Oba se še borita za igralne minute, a sta dobila priložnost na vseh dosedanjih štirih tekmah prvenstva. Vipotnik, ki je v Anglijo prestopil brez odškodnine, ker je njegov Bordeaux zaradi bankrota nazadoval v tretjo francosko ligo, je dosegel tudi en zadetek, na katerega pa Celar še čaka.

Med vsemi reprezentanti največjo kalvarijo doživlja Žan Karničnik, ki je žrtev kaosa v državnem prvaku Celju, v katerem je kljub težavam s poškodbo z naskokom najboljši igralec.

Izmed vratarjev Jan Oblak zaradi poškodbe ni branil na nobeni pripravljalni tekmi Atletica Madrid, bil pa je v golu na uvodnih dveh tekmah španskega prvenstva. Lahko se zgodi, da kapetan Slovenije zaradi težav s poškodbo ne bo nared za vse tekme reprezentance. Igor Vekić je postal prvi vratar v Vejleju na Danskem, kjer pa mu gre slabo, saj je njegova ekipa na zadnjem mestu danskega prvenstva s porazi na vseh šestih tekmah, na katerih je prejel kar 16 zadetkov. Ker se je Vid Belec reprezentančno upokojil in bo branil le še za ciprskega prvaka Apoela Nikozija, se bo sprostilo eno vratarsko mesto, favorita zanj pa sta Matevž Vidovšek (Olimpija) in Ažbe Jug (Maribor), ki sta v odlični formi.

Celje krivo za kalvarijo Karničnika

Med branilci največjo kalvarijo doživlja Žan Karničnik, ki je žrtev kaosa v državnem prvaku Celju, v katerem je sicer z naskokom najboljši igralec. Potem ko po EP, na katerem je bil odkritje, zaradi brezglavega lova kluba na ligo prvakov ni imel nobenega počitka, se je še poškodoval in igra po sili razmer. Poveljnik obrambe Jaka Bijol, ki je bil med najboljšimi branilci EP, je še vedno v Udineseju, kjer je že v dobri formi, saj je bil med največkrat pohvaljenimi v uvodnih dveh krogih serie A. Jure Balkovec je podpisal novo pogodbo z Alanyasporom in je standardni član začetne enajsterice (tri tekme, en gol). Erik Janža je v poljskem prvoligašu Gornik Zabrze kapetan in nepogrešljiv član začetne enajsterice ter že v polnem tekmovalnem ritmu (pet tekem, dve asistenci). David Brekalo je po vrnitvi z EP izgubil mesto v udarni enajsterici Orlanda s Floride. Petar Stojanović je obsedel na klopi italijanskega prvoligaša Empolija, Miha Blažič pa je brez minut v Lechu Poznan.

minuto je Benjamin Verbič odigral za Panathinaikos.

Čeprav je Adam Gnezda Čerin prerasel grško ligo, je bojeviti vezist še vedno član Panathinaikosa. Je tudi edini iz slovenske trojice v atenskem velikanu, ki ima status prvokategornika. Benjamin Verbič je odigral le eno minuto za grški klub. Jon Gorenc Stanković v vlogi kapetana in Tomi Horvat (štiri tekme, en gol) sta člana udarne enajsterice Sturma iz Gradca, ki je kot avstrijski prvak neposredno uvrščen v skupinski del evropske lige prvakov. Adrian Zeljković je standardni član slovaškega prvoligaša Spartak Trnava, Sandi Lovrić (Udinese) pa se vrača v tekmovalni ritem. Nino Žugelj (Bodo/Glimt) se je po vrnitvi z EP poškodoval in je zunaj pogona. Jasmin Kurtić, ki igra za italijanskega drugoligaša Südtirol, je z EP verjetno končal reprezentančno kariero, medtem ko Josip Iličić dobro igra v Mariboru.

Izmed napadalcev je sezono najbolje začel Benjamin Šeško v Leipzigu (gol, dve podaji), ki je glede zadetkov dolžnik z EP. Andraž Šporar, ki je več na klopi in tribuni kot na igrišču, je bil v vlogi rezervista rešitelj Panathinaikosa z golom v 96. minuti za prvo zmago v grškem prvenstvu. V še slabšem položaju je v italijanskem drugoligašu Pisi Jan Mlakar, prvokategornik na EP, ki je obsedel na klopi in ima v nogah le pol ure v pokalu. Izmed četverice, ki jo je Kek odpisal za EP, je vratar Vidovšek v odlični formi. Miha Zajc je napovedal slovo od reprezentance. Branilec Žan Zaletel je prvokategornik v Viborgu, ki pa je v danskem prvenstvu še brez zmage. Luka Zahovič je na Poljskem po prestopu iz Pogona Szczecin v Gornik Zabrze v dobri strelski formi (dva gola, ena asistenca).

Priporočamo