Nogometaši Olimpije in Maribora so s porazoma na derbijih na domačem igrišču s Koprom in Celjem poskrbeli, da je med vodilno peterico v slovenski ligi le tri točke razlike. Olimpija je v štirih dneh doživela dva boleča poraza, ki sta sploh prva v sezoni. Če je po porazu s Heidenhaimom v konferenčni ligi požela pohvale za dobro predstavo, je po spodrsljaju proti Kopru pod plazom upravičenih kritik.

Konec medenih mesecev za trenerja Sancheza

Da je Olimpija doživela prvi poraz v slovenskem prvenstvu, je najprej krivo vodstvo kluba na čelu s predsednikom Adamom Deliusom. Nemški nepremičninski poslovnež varčuje na vsakem koraku, čeprav je Olimpija letos v evropski ligi že doslej zaslužila pet milijonov evrov iz blagajne Uefa. Namesto, da bi ekipa na tekmo v Heidenhaim odpotovala s posebnim letalom (letališče v Stuttgartu je od prizorišča tekme oddaljeno 80 kilometrov), je za prevoz za 600 kilometrov dolgo pot morala uporabiti avtobus, kar je vplivalo na utrujenost igralcev.

7 zmag in le en poraz je izkupiček Alberta Riera v vlogi trenerja Olimpije in Celja na tekmah proti Mariboru.

»Proti Kopru je bilo težko, zlasti po tako dolgi poti nazaj. Z avtobusom smo se vozili 12 ur,« je potarnal trener Victor Sanchez, ki tudi mora prevzeti svoj del odgovornosti. S kar šestimi novimi igralci v primerjavi z evropsko tekmo je preveč posegel v začetno enajsterico, kar se je poznalo na neuigranosti, medtem ko so bili prvokategorniki na klopi. Očitno je podcenil moč Kopra, ki ga je presenetil s kar tremi napadalci, bliskovitimi prehodi v napad in trdno obrambo, saj v Celju odpisani vratar Metod Jurhar kar na osmih tekmah od enajstih v ligi ni prejel gola. Za Sancheza so medeni meseci v Ljubljani končani, prava kakovost trenerja pa se pokaže ob krizah in med reprezentančnim premorom ga čaka veliko dela. Svoj del odgovornosti morajo prevzeti tudi igralci, ki se sicer upravičeno izgovarjajo na katastrofalno slabo igrišče, zato je bilo veliko napak. Očitno so podcenili tekmeca, predvsem Španec Blanco je na krilu igral privatno tekmo, Portugalec Diogo Pinto pa je enajstmetrovko izvajal tako slabo, da je vzročni primer za učbenike, kako tega nogometaš ne sme narediti.

Koper, ki je za derbije z Olimpijo posebej motiviran, kar pa očitno ne ve tujska legija v Stožicah, je iz tekme v tekmo boljši. »Zmaga je prigarana in zaslužena. V prvem polčasu smo želeli presenetiti Olimpijo, saj smo igrali bolj odprto in si priigrali kar nekaj priložnosti. V drugem delu je bilo prisotne več nervoze, emocij in želje po ohranitvi rezultata. To je bila borba na težkem igrišču, na katerem smo se borili za vsak meter površine,« je bil navdušen trener Kopra Oliver Bogatinov, ki ima za cilj nastop v Evropi.

Celje prvi favorit za prvaka

Glede na trenutno podobo in igralsko zasedbo je Celje, potem ko je v 19 dneh dvakrat premagalo Maribor, prvi favorit za naslov državnega prvaka. Če so Celjani razočarali na evropski tekmi v Guimaresu, so navdušili v Ljudskem vrtu, kjer so se pobrali po zaostanku 0:1 in kaotično slabem vstopu v tekmo. »Ne želim, da kdo misli, da smo zmagali le zaradi rdečega kartona, ki ga je prejel Maribor. Povsem smo prevladovali in našemu ritmu je tekmec težko sledil. Čutimo, da smo močni,« je povedal trener Celja Albert Riera, ki je nočna mora za Maribor. V vlogi trenerja ima sedem zmag in le en poraz. Trener Maribora Ante Šimundža meni, da so premagali sami sebe in je pod vse večjim pritiskom turških investitorjev. Maribor ima težave na derbijih, saj ni premagal nobenega izmed tekmecev za vrh lestvice, za nameček pa bo po vdoru navijačev na igrišče znova kaznovan. 

Priporočamo