Slovenska nogometna reprezentanca po uspešnem nastopu na evropskem prvenstvu v Nemčiji, s katerim je povzročila pravo evforijo, saj jo je na štirih tekmah v Stuttgartu, Münchnu, Kölnu in Frankfurtu s tribun spodbujalo 60.000 Slovencev in Slovenk, z ligo narodov začenja novo poglavje. S predstavami v Nemčiji si je tudi sama dvignila letvico. Načrt selektorja Matjaža Keka je, da Slovenija skozi ligo narodov izboljša svojo igro, da bo pripravljena za kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2026 v ZDA, Kanadi in Mehiki. Navijače zanima, ali bo Slovenija še naprej igrala po dosedanjem sistemu 4-4-2 z nizkim obrambnim blokom in hitrimi prehodi v napad, kar je postalo vzor za konkurenčnost manjših reprezentanc, ali bo postala bolj napadalna. Slovenci imajo vse več reprezentančnih tekem v nogah, kar pomeni uigranost na višji ravni, zato je logično, da tudi igra lahko postane boljša. Ker je moč Slovenije v veliko teka in izjemni agresivnosti, bi lahko igrala z večjo posestjo žoge in kontinuiranim napadanjem.

»Avstrija in Kazahstan sta kakovostna tekmeca in za zmagi bomo morali biti na visoki ravni. Naš cilj je, da osvojimo prvo mesto v skupini. Če bomo delali to, kar smo v preteklosti, bomo dosegli želeni rezultat.«

Vanja Drkušić, branilec Slovenije

 

Za gostovanje Avstrije prodanih že 14.000 vstopnic

»Na evropskem prvenstvu smo potrdili, da se lahko kosamo z najboljšimi reprezentancami. Ker smo si naredili ime, je logično, da bodo zdaj od nas v ligi narodov pričakovali več. Pripravljeni smo na izziv in bomo opravili svoje delo tako, kot se od nas pričakuje,« je odločen centralni branilec Vanja Drkušić pred tekmama z Avstrijo v petek in s Kazahstanom v ponedeljek v Stožicah (obakrat začetek ob 20.45). »Tekmeca sta kakovostna in za zmagi bomo morali biti na visoki ravni. Naš cilj je, da osvojimo prvo mesto v skupini. Če bomo delali to, kar smo v preteklosti, bomo dosegli želeni rezultat,« je dodal Drkušić, ki je za novi klub Crveno zvezdo odigral le 45 minut, nato pa je bil na gostovanju v Leskovcu pri Radničkem zamenjan po prvem polčasu, saj je tik ob njem eksplodiral topovski udar, ki so ga vrgli gledalci, in nekaj ur ni dobro slišal. »Ker se tudi skozi ligo narodov uvrstiš na svetovno prvenstvo, mora biti pristop enak kot v kvalifikacijah. Če bi lahko izbiral tekmeca, ne bi izbral Kazahstana, medtem ko sta Norveška in Avstrija vrhunska nasprotnika z zvezdniki, kar bo dober test za nas. Na igrišču bomo naredili vse, da bodo navijači v petek in ponedeljek Stožice zapuščali veseli,« napoveduje napadalec Andraž Šporar, ki se veseli lepega nogometnega večera, saj je bilo do včeraj za tekmo z Avstrijo prodanih že 14.000 vstopnic.

13 izmed 24 reprezentantov Avstrije igra v nemški bundesligi, kjer imajo v svojih klubih vidne vloge. Soigralca edinega slovenskega reprezentanta v Nemčiji Benjamina Šeška sta v Leipzigu vezista Chris Baumgartner in Nicolas Seiwald.

7​ tekem zapored je Avstrija prejela vsaj en zadetek.

Selektor išče zamenjavo za Karničnika

Kek ima zahtevno nalogo, da najde zamenjave za poškodovane, bolne ali tiste, ki so v slabi formi in nimajo igralnih minut. Desni bočni branilec Žan Karničnik, na evropskem prvenstvu strelec gola proti Srbiji in najboljši igralec tekme, ima poškodovano koleno. Bojeviti 29-letni Korošec po nastopu na evropskem prvenstvu ni imel pravega počitka, ampak je po sili razmer poškodovan igral za Celje v evropskih kvalifikacijah. Dokončno se je moral ustaviti po prvem polčasu na nedeljski prvoligaški tekmi na koprski Bonifiki in naj bi bil po nekaterih informacijah odsoten šest tednov. Desni bočni branilec po osnovni nogometni izobrazbi je Petar Stojanović, ki pa je v sistemu igre Slovenije veliko bolj koristen v zvezni vrsti. Kapetan Jan Oblak je imel težave s poškodbo vse poletje, a branil za Atletico Madrid na uvodnih dveh tekmah španskega prvenstva. Zaradi trebušne viroze je izpustil sobotno gostovanje v Bilbauu pri Athleticu, in če ne bo nared, sta kandidata za številko ena Matevž Vidovšek in Igor Vekić. V boljši formi je Korošec Vidovšek, ki ima veliko zaslug za izjemen niz neporaženosti Olimpije na 13 tekmah, na katerih je devetkrat mrežo ohranil nedotaknjeno. Vekić sicer brani na Danskem za Velje, ki pa je izgubil vseh sedem tekem v ligi, na katerih je prejel 17 golov. Vekić ima pri Keku veliko kredita, saj je bil najboljši igralec Slovenije, ki je januarja v Houstonu na pripravljalni tekmi premagala ZDA z 1:0. 

Za Lovrića je rojstna Avstrija favorit skupine

Tekma z Avstrijo bo posebej čustvena za slovenskega reprezentanta Sandija Lovrića, ki je bil rojen v Linzu. Za reprezentančne selekcije Avstrije do 16, 17, 18, 19 in 21 let je odigral 55 tekem ter dosegel 19 golov. Njegovi soigralci so bili sedanji avstrijski reprezentanti Christoph Baumgartner, Stefan Posch, Konrad Laimer, Maximilian Wöber, Patrick Pentz in Alexander Schlager. Lovrić se je leta 2020 odločil, da zaigra za Slovenijo, za katero je zbral 35 nastopov. V pogovoru za avstrijsko agencijo APA je dejal, da vidi Avstrijce kot favorite ne le proti Sloveniji, ampak tudi proti Norveški, drugi kandidatki za prvo mesto v skupini. »Haaland je dober, a gledano kot ekipa je Avstrija nedvomno favorit. Slovenija želi narediti napredek kot ekipa,« je dejal 26-letni Sandi Lovrić, ki je član italijanskega Udineseja.

Priporočamo