Slovenska nogometna reprezentanca po sijajnih predstavah na evropskem prvenstvu ni doživela velikih sprememb. Reprezentančno se je upokojil le rezervni vratar Vid Belec (njegovo mesto je zapolnil Matevž Vidovšek iz Olimpije), ne pa še veterana 36-letni Josip Iličić in 35-letni Jasmin Kurtić. V primerjavi z reprezentanco, ki je nastopila v Nemčiji, na treningu Gorenjskem ni bilo Benjamina Verbiča in Miha Blažiča, saj morata urediti svoj klubski status, ter Nina Žuglja, ki se vrača po poškodbi. Nova obraza sta Dejan Petrovič (Rijeka) in Kenan Bajrić (Slovan Bratislava), ki sta v preteklosti že bila člana reprezentance. Vabilo sta prejela, ker se je Adrian Zeljković vrnil v reprezentanco do 21 let, Žan Karničnik pa se je poškodoval.

Slovenija želi nadaljevati tam, kjer je končala EP

Načrt selektorja Matjaža Keka je, da Slovenija nadaljuje tam, kjer je končala evropsko prvenstvo. »Zelo hitro je minilo vse lepo, zdaj moramo graditi naprej od tam, kjer smo končali. Sklenili smo v pozitivnem vzdušju in z dobrim rezultatom, vendar ne tako spektakularno in dobro, da bi bili lahko vzvišeni in bahati. Predvsem ne smemo pozabiti na temelje, ki sta delovno in pozitivno vzdušje. V novo tekmovanje, ki je za nas velik izziv, vstopamo zelo motivirani. Prepričan sem, da se tega zavedajo tudi igralci, saj so pred nami novi časi in novi izzivi,« pravi selektor Matjaž Kek, ki je imel pred prvim treningom na Brdu pri Kranju ob igrišču kar pet minut dolg govor 23 reprezentantom.

Slovenija bo igrala v ligi B narodov, v kateri si je v prejšnjem ciklusu zagotovila obstanek v konkurenci Srbije, Norveške in Švedske, potem ko je bila sredi tekmovanja junija 2022 po blamaži v Beogradu (1:4) že odpisana, Kek pa tik pred odstavitvijo. Letošnji tekmeci v skupini tri lige B bodo stari znanci Avstrija, Norveška in Kazahstan. Avstrija je blestela na letošnjem evropskem prvenstvu, saj je v predtekmovalni skupini osvojila prvo mesto pred Francijo, Nizozemsko in Poljsko, nato pa v osmini finala izpadla proti Turčiji. Ima izjemne posameznike in več kot polovica jih igra v nemški bundesligi. Na gostovanje v Ljubljani se pripravlja v Porečah ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem, v petek v Stožicah in v ponedeljek v Oslu proti Norveški bo zelo oslabljena. Nastop sta odpovedala osrednja branilca Kevin Danso in Philipp Lienhart, ki imata v avstrijski reprezentanci tako pomembno vlogo kot v slovenski Jaka Bijol in Vanja Drkušić. Danso se je dogovarjal za prestop iz Lensa v Romo, a so mu na zdravniškem pregledu v Rimu odkrili srčno napako, zato je moral v Francijo na dodatne preglede, Lienhart pa pričakuje rojstvo prvega otroka.

5 ​tekem je slovenska reprezentanca že brez zmage. Nazadnje je v začetku junija na pripravljalni tekmi premagala Armenijo (2:1), nato pa remizirala z Bolgarijo (1:1), Dansko (1:1), Srbijo (1:1), Anglijo (0:0) in po enajstmetrovkah izgubila s Portugalsko.

Brez sprememb v strokovnem štabu

Norveška je vedno atraktivna z najboljšim napadalcem na svetu Erlingom Haalandom, ki je novo sezono v Angliji začel s sedmimi goli na uvodnih treh tekmah. V minuli ligi narodov je Slovenija z Norveško remizirala v Oslu (0:0) in jo premagala v Stožicah (2:1). Kazahstan je reprezentanca v vzponu in je bila najhujši tekmec Slovenije v boju za drugo mesto v skupini v kvalifikacijah za EP v Nemčiji. Obe tekmi sta bili dramatični, končali pa sta se z zmago Slovenije z 2:1.

»Upam, da bo vzdušje v Stožicah takšno, kot smo ga vajeni z zadnjih tekem. Ta ekipa ima še veliko prostora za napredek. Upam, da je bilo evropsko prvenstvo le zalet sedanje generacije. Kako bodo tekmeci v ligi narodov gledali Slovenijo, je odvisno od nas. Ne moremo živeti od slave na Euru, pozitivnega vzdušja in pragmatične podobe na igrišču, ki sicer postaja kar moderna. Če bomo le pomislili, da ne bo treba iti na glavo, bomo hitro kaznovani. Kdor ne bo kazal vneme, odnosa in motiva, ne bo zraven,« je poudaril Kek. V strokovnem štabu zaenkrat ni naredil večjih sprememb, poslovil se je le fizioterapevt Blažo Marojević. 

liga narodov

   

Priporočamo