Potem ko so se sredi julija veselili četrtega naslova evropskega prvaka, se Španiji nasmiha še zlato odličje na olimpijskih igrah v Parizu. Izbranci selektorja Santija Denie so v polfinalu odpravili Maroko z 2:1, potem ko so v drugem polčasu prišli do preobrata. A v finalu jih ne čaka lahko delo. Nasproti jim bodo stali gostitelji Francozi, ki so bili v drugem polfinalu po podaljšku s 3:1 boljši od Egipta.

Po letu 1992 zlato znova v evropske roke

Junak Francije je bil v Lyonu napadalec Crystal Palaca Jean-Philippe Mateta, eden od treh igralcev v moštvu selektorja Thierryja Henryja, ki so lahko po pravilih na olimpijskih igrah starejši od 23 let. Navijači na tribunah so trepetali, potem ko je Egipt povedel v 62. minuti. Njihovi ljubljenci so pritiskali in kar trikrat zatresli okvir gola, nato pa je za navdušenje v 83. minuti poskrbel Mateta. V podaljšku je Francija še bolj pritisnila in prišla do dveh golov, na roko pa jim je šel tudi rdeči karton, ki ga je v 92. minuti prejel Omar Fayed.

Od olimpijskih iger leta 1992, ko je bila najboljša Španija, bo zlato odličje v nogometu znova v rokah evropske reprezentance. S tem se bo končalo obdobje dominacije reprezentanc iz Latinske Amerike. Vmes so namreč zmago na olimpijskih igrah po dvakrat slavile Argentina in Brazilija ter enkrat Mehika. Nekdanjemu odličnemu napadalcu Thierryju Henryju se ponuja priložnost, da še dodatno obogati lastno vitrino z lovorikami. V karieri nogometaša je s Francijo osvojil tako svetovno kot evropsko prvenstvo, zdaj lahko temu doda olimpijsko zlato, ki bi hkrati pomenilo prvi odmevni uspeh v njegovi mladi trenerski karieri. Francija je sicer olimpijski nogometni turnir že osvojila, in sicer leta 1984 v Los Angelesu, davnega leta 1900 pa bila srebrna.

»Naša pot še ni končana! Zdaj je prišel čas za zlato. Polfinalni obračun ni bil lahek, saj je Egipt odlična ekipa. Ustvarili smo si veliko priložnosti, na koncu pa vseeno unovčili našo kakovost. Zdaj se moramo dobro spočiti za Španijo. So država, ki v nogometu osvaja vse, tudi v mlajših kategorijah in celo v ženskem nogometu. Ne glede na to pa se jih ne bojimo in gremo po zmago,« je odločen francoski selektor Thierry Henry.

Španija do rekordnega petega finala

Tako kot Francija je tudi Španija, kot že omenjeno, okusila osvojitev zlata v nogometu na igrah pod petimi krogi, trikrat pa je bila srebrna (1920, 2000, 2020). V 85. minuti je rekordni peti finale svoji državi zagotovil rezervist Juanlu Sanchez. »Vse se je odvijalo tako hitro, da sprva sploh nisem dojemal, kaj se je zgodilo. A ko zabiješ gol za reprezentanco in ji s tem zagotoviš preboj v finale, je to nekaj izjemnega,« je čustva, ki jih je občutil, pojasnil Juanlu Sanchez, sicer nogometaš Seville. Asistenco pri golu je vpisal Fermin Lopez, ki je pred tem poskrbel za izenačenje. »Moj prvi gol je spremenil potek dogajanja. Odigrali smo dobro tekmo in se zasluženo prebili v finale. Zdaj nam ne preostane drugega, kot da odločno krenemo po zlato,« je povedal nogometaš Barcelone. 

Naša pot še ni končana! Zdaj je prišel čas za zlato. Polfinalni obračun ni bil lahek, saj je Egipt odlična ekipa. Ustvarili smo si veliko priložnosti, na koncu pa vseeno unovčili našo kakovost. Zdaj se moramo dobro spočiti za Španijo. So država, ki v nogometu osvaja vse, tudi v mlajših kategorijah in celo v ženskem nogometu. Ne glede na to pa se jih ne bojimo in gremo po zmago.

Thierry Henry, selektor Francije

Priporočamo