Ob robu prepričljive zmage ljubljanske Olimpije nad reškimi nogometaši in uvrstitve v skupinski del konferenčne lige je četrtkov nogometni spektakel v Stožicah zaznamovalo razgrajanje gostujočih navijačev, ki so poskrbeli za polurno prekinitev tekme, med katero so jih policisti pospremili s tribun, s tem pa naredili veliko sramoto celotnemu hrvaškemu nogometu, kar so poudarili tudi tamkajšnji mediji.

Izgredi na nogometni tekmi Olimpija - Rijeka

Foto: Nik Erik Neubauer

Po besedah inšpektorja Klemna Izde z ljubljanske policijske uprave so hrvaški navijači »uporabljali tudi močnejšo pirotehniko, na igrišče metali bakle, lomili stole, jih metali proti policistom in jih zažigali«. Med varovanjem tekme se je poškodovalo osem policistov, ki so pred tem posredovali tudi pri krožišču Tomačevo, kjer so preprečili fizični obračun med navijaškima skupinama in pridržali hrvaškega navijača, ki ga čaka kazenska ovadba, ker je med potjo na policijsko postajo razbil notranjost policijske marice.

Izgredi na tekmi Olimpija - Rijeka

Foto: Nik Erik Neubauer

Včerajšnje razgrajanje reških navijačev med tekmo je dodatno razvnelo tudi domačo navijaško skupino Green Dragons, ki pa so jo domači nogometaši precej uspešno brzdali.

Policisti preiskavo še nadaljujejo, kot kaže, pa bo kazen doletela tudi ljubljanski nogometni klub. »Organizator ni izvedel vseh ukrepov, ki so mu bili določeni v dovoljenju za izvedbo prireditve. Prav tako je pristojni inšpektorat ugotovil, da je manjkala kar tretjina v dovoljenju določenega števila varnostnikov,« je razkril Izda.

Izgredi na tekmi Olimpija - Rijeka

Foto: Nik Erik Neubauer

Izgredi na tekmi Olimpija - Rijeka

Foto: Nik Erik Neubauer

Česa vsega organizator tekme ni napravil, kot bi moral, na policiji še niso mogli natančno pojasniti, je pa jasno, da organizatorju ni uspelo preprečiti vnosa (velikih količin) pirotehničnih sredstev na stadion. Ali je bilo za to krivo zgolj dejstvo, da je bilo varnostnikov premalo, ali pa tudi varnostne službe svojih nalog niso opravile dovolj dobro, bo pokazala nadaljnja preiskava.

Prašnikar je za rigorozne ukrepe

Po nedeljskem večnem derbiju med Mariborom in Olimpijo, na katerem so mariborski navijači v Olimpijinega nogometaša Raula Florucza tik pred izvajanjem enajstmetrovke vrgli polno pločevinko in prav tako poskrbeli za daljšo prekinitev, je bila četrtkova tekma že druga v nekaj dnevih, ki jo je zaznamovalo navijaško razgrajanje.

Izgredi na tekmi Olimpija - Rijeka

Foto: Nik Erik Neubauer

 

Dogajanje v Stožicah je z ogorčenjem spremljal nekdanji nogometni trener in selektor slovenske reprezentance Bojan Prašnikar. »Prihajamo do stanja, ko ljudje ne spoštujejo več normalnih zadev v družbi in razmišljajo, da je vse mogoče. Vse bolj postaja normalen vandalizem, tudi v športu. Tudi v drugih sferah kršimo vse normalne zadeve, posledice pa so vojne v Gazi, Ukrajini in še kje. Vsak dela, kar želi, do deviacij pa pride, ker ni pravega usmerjanja v družbi. A dejstvo je, da bo treba začeti spoštovati vse norme. V državah, kjer je vzpostavljen normalen red in se spoštuje življenjske norme, je tudi obvladovanje deviacij lažje.«

Izgredi na tekmi Olimpija - Rijeka

Foto: Nik Erik Neubauer

V uspešni karieri je danes 71-letni Prašnikar deloval tudi v Nemčiji v Cottbusu, kjer podobnih stvari, ko smo jim bila priča na tekmi med Olimpijo in Rijeko, ni videl. »V Nemčiji se je vedelo, kakšne so posledice raznih razhajanj, stvari so bile postavljene zelo rigorozno. Samo na tak način je mogoče vzdrževati red. Pravila so postavljena in se jih mora spoštovati, sicer pridejo posledice. Pri nas pa vedno puščamo neke izhode, težave pa se nato le večajo,« razmišlja Prašnikar.

Nogometna tekma v Stožicah

Eno osebo so zaradi kršitve javnega reda in miru in neupoštevanja ukazov policistov pridržali. Foto: PU Ljubljana

Ob tem se poraja tudi vprašanje, ali bi morali že klubi, ki v veliki večini s svojimi navijači sodelujejo, do njih postopati ostreje. »Normalno je, da obstaja skupna pot med oblastjo, klubi in navijači. A morajo obstajati pravila, ki se jih je treba držati in jih je treba stalno ponavljati. To je dolgotrajen proces. Da se enkrat izpad kaznuje, nato pa spet ne, ni rešitev. Normativi morajo biti in držati se jih morajo vsi. Na koncu koncev niso nikoli navijači tisti, ki zmagujejo, temveč ekipa na igrišču. A je ob sinhronem gibanju obeh precej lažje. To je treba doseči in takšna povezava dejansko drži šport pokonci.«

Nogometna tekma v Stožicah

Spremstvo navijačev v Stožice Foto: PU Ljubljana

Najlažje je plačati kazen

O huliganskih izpadih v nogometu je pred časom, ko je na tekmi med Muro in Mariborom odvrženo eksplozivno telo navijačev Maribora poškodovalo pet nogometašev, člana strokovnega štaba Mure in otroka, ki je opravljal delo pobiralca žog, za Dnevnik spregovorila tudi profesorica sociologije športa na Fakulteti za šport Mojca Doupona.

»Nogomet je najbolj popularen šport na svetu, zato se prav v njem oblikujejo navijaške skupine. Nekatere so bolj huligansko usmerjene kot druge. Verjamem, da imajo člani navijaških skupin v prvi vrsti radi nogomet, a problem nastane, ker se znotraj njih znajdejo tudi ljudje z negotovo prihodnostjo. Ti se v prvi vrsti identificirajo ravno prek navijaških skupin, zato so v množici pripravljeni storiti več, kot če bi bili sami. Pri početju niso realni in se ne zavedajo posledic, zlasti če so pod vplivom droge ali alkohola.«

Nekdanja direktorica direktorata za šport v vladi Janeza Janše vidi rešitev v vzgoji navijaških skupin. »To je v prvi vrstni naloga klubov in nogometnih zvez. Težko se je znebiti občutka, da klubi raje plačajo kazen za izgrede, kot da bi denar vlagali v izobraževanje. Pri vsaki navijaški skupini se dobro ve, kdo je njen vodja oziroma ali jih je morda več. Prek njih bi se dalo storiti marsikaj, da ne bi prihajalo do izgredov. V Angliji so praktično izkoreninili huliganstvo. To so storili z identifikacijo vstopnic, do katerih ljudje s kriminalno preteklostjo ali izpadi na športnih prireditvah ne morejo priti. Takšen ukrep bi na ravni države zahteval precej več ljudi, ki bi preverjali posameznike, zato bi bil dražji,« je razmišljala Mojca Doupona.

Prepovedi izrekajo relativno redko

Po vsakih večjih izgredih na športnih dogodkih se praviloma odpre tudi debata, ali Slovenija potrebuje samostojen zakon o navijačih. A vse doslej ga nismo dobili, smo pa na podlagi predloga poslancev, pod katerega je bil takrat prvopodpisan Peter Vilfan, nekdanji slovenski košarkar in televizijski komentator, pred dobrim desetletjem pa tudi poslanec, zakonodajo vseeno spremenili.

Zakon o nalogah in pooblastilih policije že več kot desetletje omogoča podlago, po kateri lahko policija ukrepa proti huliganom. Tako lahko denimo policisti navijaškim skupinam, ki kršijo javni red in mir že pred odhodom (ali na poti) na tekmo, prepovejo obisk športnega dogodka, policisti pa lahko nasilnim navijačem celo za dve leti prepovejo udeležbo na športnih prireditvah. Lani so izrekli 29 takšnih prepovedi. 

Priporočamo