Ko je Slovenija dopotovala v Oslo, je Nogometna zveza Slovenije (NZS) tudi uradno potrdila, da so dosegli sporazum o prekinitvi sodelovanja z Boštjanom Cesarjem, pomočnikom v članski reprezentanci A. Cesar je po neuradnih informacijah po pogovoru v Carigradu sprejel ponudbo turškega investitorja Acuna Ilicalija za vodenje Maribora, kjer naj bi mu pomagala nekdanja reprezentančna soigralca Bojan Jokić in Aleksandar Radosavljević.

Kek je presenetil s Petrovičem

Slovenski selektor Matjaž Kek je ves današnji dan v deževnem, vetrovnem in mrzlem Oslu razmišljal, kako sestaviti začetno enajsterico. Kadrovske težave na desnem boku, kjer sta manjkala poškodovana Karničnik in Brekalo, je rešil z zamenjavo vlog. Levi bočni branilec Janža se je preselil na desno stran, medtem ko je njegovo mesto zasedel levičar Balkovec. Zaradi težav s poškodbo Mlakarja je mesto v zvezni vrsti na levem krilu nekoliko presenetljivo zasedel igralec Rijeke Petrovič.

Na stavnicah je bila v vlogi favoritinje Norveška, ki je takšno držo zavzela tudi na igrišču. Slovence je takoj spravila v podrejen položaj, ki pa so takšnega scenarija že vajeni. Obrambni blok gostov je ob silovitem naletu Norvežanov zdržal le sedem minut. Če prvi zvezdnik tekme Haaland v drugi minuti sprehoda mimo slovenske obrambe ni končal z golom, je bil uspešen v sedmi. Oblak je še ubranil strel 19-letnega Nusa, soigralca Šeška v Leipzigu, odbito žogo pa je nato povsem osamljeni Haaland med nogama slovenskega kapetana poslal v mrežo, saj je bila obramba gostov preveč neodločna. Po prejetem golu so Slovenci do 20. minute težko organizirali napade, saj so imeli težave z zadrževanjem žoge. Nato so vendarle vzpostavili ravnotežje in vse bolj pogumno pogledovali proti norveškemu golu. Z dvema obrambama je ob strelih Šeška in Gnezda Čerina zablestel 34-letni vratar Seville Nyland. Poskusi Petroviča, Šporarja in Šeška so bili premalo natančni, da bi Slovenija izid do odmora izenačila.

Haaland je postal najboljši strelec Norveške v zgodovini

Slovenija je znova slabo vstopila v drugi polčas. Obramba je nekajkrat zaspala, kar so Norvežani kaznovali v 52. minuti, ko je robustni napadalec Sorloth, soigralec Oblaka v Atleticu Madrid, darilo osmoljenca Drkušića spremenil v vodstvo z 2:0. Slovenska igra je zaradi napak povsem razpadla in norveške priložnosti so se kar vrstile. Haaland je s svojim drugim golom na tekmi in 34. v norveškem dresu postal najboljši strelec v zgodovini reprezentance. Nič ni bilo od trdne obrambe, ki je Slovenijo krasila na evropskem prvenstvu.

Skupina B3, izida 3. kroga: Norveška – Slovenija 3:0 (1:0), Avstrija – Kazahstan 4:0 (1:0), vrstni red: Norveška 7, Avstrija in Slovenija po 4, Kazahstan 1. ​Naslednji tekmi, 4. krog, 13. oktober: 15.00: Kazahstan – Slovenija, 20.45: Avstrija – Norveška. 

Norveška – Slovenija 3:0 (1:0)

Strelca:1:0 Haaland (7), 2:0 Sorloth (52), 3:0 Haaland (62). Stadion Ullevaal, gledalcev 20.000, sodnik: Lukjancukas (Litva), rumena kartona: Berg; Stojanović.

Norveška: Nyland, Ajer, Hanche-Olsen, Ostigard (od 46. Pedersen), Wolfe, Ryerson (od 82. Vetlesen), Berge, Thorsby (of 75. Berg), Sorloth (od 75. Larsen), Nusa (od 75. Donnum), Haaland, selektor: Solbakken.

Slovenija: Oblak, Janža, Drkušić, Bijol, Balkovec (od 57. Balkovec), Stojanović, Gnezda Čerin (od 79. Iličić), Elšnik, Petrovič (od 73. Kurtić), Šporar (od 57. Celar), Šeško (od 79. Kramar), selektor: Kek.

Igralec tekme: Erling Haaland (Norveška).

Streli v okvir gola: 14:2, streli mimo gola: 5:7, blokirani streli: 5:2, prosti streli: 11:5, koti: 4:4, prepovedani položaji: 1:1, obrambe vratarjev: 2:11, prekrški: 5:11, število podaj: 487:415, število natančnih podaj: 410:326, posest žoge (v odstotkih): 53:47.

Priporočamo