»Vsak začetek novega ciklusa prinaša tudi vprašanja. Najboljše odgovore dobiš na igrišču. Že vse dni, ko smo tukaj, me veseli zrelost, pozitivno razmišljanje igralcev, zavedanje svoje kakovosti in spoštljivost do tekmeca. Obenem se zavedajo, da je še veliko prostora za razvoj in napredek. Zelo sem zadovoljen z reakcijo igralcev po vseh pozitivnih odzivih in pozitivni klimi glede statusa nogometa v slovenskem športu. Zdijo se mi še zrelejši, a na stari slavi ni možno živeti,« je vidno zadovoljni selektor Matjaž Kek poročal o stanju v slovenski reprezentanci na današnjem druženju z mediji na Brdu pri Kranju, na katerem je bilo zgolj pet novinarjev. Precej večje zanimanje za uvodno tekmo Slovenije v četrti izvedbi lige narodov z Avstrijo je med navijači. Danes je bilo za sosedski derbi prodanih več kot 14.000 vstopnic, kar pomeni, da bodo Stožice polne. Med navijači očitno še vlada evforija, ki jo je sprožil nastop na evropskem prvenstvu.

***

Timi Max Elšnik, reprezentant Slovenije: »Napadamo prvo mesto v skupini, nikogar se ne bojimo, saj igramo doma. Z bojevitostjo in energijo moramo stopiti na igrišče ter tekmecu od prve minute pokazati, da smo tukaj, da vzamemo tri točke.«

Govorica telesa kaže samozavest

V slovenski reprezentanci so vse oči uprte v kapetana Jana Oblaka, ki je po nekajdnevnih težavah z virozo začel z aktivnostmi po prilagojenem programu in danes prvič treniral z ekipo. Odločitev o nastopu bo znana jutri pred tekmo. Odpadel je Žan Karničnik, a Kek upa, da se bo vrnil prej, kot je bila prvotna napoved. Pri rehabilitaciji poškodovanega kolena bo pomembno sodelovanje s klubom Celje, da ga ne bi izgubili za dlje časa. Kek skriva, kdo bo igral na desnem boku zaigral namesto Karničnika. Če bo ocenil, da Stojanovića bolj potrebuje v zvezni vrsti, bo na boku zaigral eden izmed centralnih branilcev (Brekalo, Drkušić, Bajrić). »Vse to odpira možnost komu drugemu. Velikokrat smo se že prilagodili. Imam popolno zaupanje v morebitne menjave, saj so si fantje z odnosom tudi zaslužili,« je bil jasen Kek.

Čeprav so bili treningi slovenske reprezentance za medije odprti le uvodnih 15 minut, je bilo iz govorice telesa igralcev vidno, da jim je uspešen nastop na evropskem prvenstvu dvignil samozavest. Zrasla je ambicioznost, saj odkrito govorijo o prvem mestu v skupini, čeprav sta tekmeca Avstrija in Norveška na čelu slovitim Erlingom Haalandom. Pričakujejo, da se bodo tekmeci Slovenije zdaj lotili z več spoštovanja. »Avstrija je najbolj kakovostna reprezentanca v skupini. Pričakujem trdo in dobro tekmo z odličnim vzdušjem, saj se po lepem poletju vračamo domov v Stožice. Vsi smo v pozitivnem pričakovanju otvoritvene tekme v ligi narodov,« je v imenu slačilnice spregovoril vezist Timi Max Elšnik in se spomnil, da je bila prejšnja izvedba lige narodov trenutek, ko se je slovenska zgodba obrnila v pravljico. Po slabem začetku so dobili zalet, da so se uvrstili na evropsko prvenstvo. Vsi slovenski reprezentanti so si enotni, da je bila Avstrija odlična na evropskem prvenstvu.

»Njihov zaščitni znak je presing, saj so po izgubljeni žogi zelo agresivni in igrajo neposredno proti golu. Naš odgovor mora biti enaka mera teka in agresivnosti. Če smo v teh elementih enakovredni, lahko uveljavimo našo kakovost, ko napadamo zmago. V kolikor zatajimo, imamo težave tudi proti manjšim reprezentancam. Napadamo prvo mesto v skupini, nikogar se ne bojimo, saj igramo doma. Z bojevitostjo in energijo moramo stopiti na igrišče ter tekmecu od prve minute pokazati, da smo tukaj, da v vzamemo tri točke,« je bil bil jasen Elšnik, ki je s prestopom v Crveno zvezdo naredil nov korak naprej v karieri. V Beogradu je zelo zadovoljen in upa, da bo skozi kakovostnejše treninge in tekmece napredoval, kar bo koristilo tudi reprezentanci.

22. mesto zaseda Avstrija na lestvici Fifa, medtem ko je Slovenija 30 mest nižje.

Avstrija je primer dobre prakse

Avstrija je primer dobre prakse, saj ima vzpostavljen sistem dela in organizacijo, ki ji daje posebno moč in prinaša rezultate. Reprezentanti igrajo v najboljših evropskih klubih, od tega več kot polovica v Nemčiji, eden pa je bil tudi v slovenski ligi. Napadalec Arnel Jakupović si je vabilo prislužil z dobrimi igrami v dresu Maribora, kar mu je konec avgusta tudi prineslo prestop v Osijek. Nemec na klopi Avstrije Ralf Ragnick ima velike težave s poškodbami v obrambi. Že dlje časa manjka prvi zvezdnik David Alaba (Real Madrid), nastop pa so odpovedali tudi stebri obrambe Gernot Trauner (Feyenoord), Kevin Danso (Lens) in Philipp Lienhart (Freiburg).

»Imajo težave v zadnji liniji, a ostala je njihova moč v zvezni vrsti in napadalnem delu z Arnautovićem. Moč Avstrije je v ekipnem duhu. Z idejo in organizacijo, ki jo imajo, lahko lažje nadomestijo odsotne. Pričakujem kakovostno in agresivno Avstrijo,« je težave tekmeca komentiral Kek, ki bo z zanimanjem spremljal novice iz Angersa, kjer bo reprezentanca do 21 let jutri ob 18.30 igrala s Francijo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo prihodnje leto na Slovaškem. Varovanci Milenka Ačimovića, med katerimi so tudi kandidati za reprezentanco A, s tekmo več in 12 točkami vodijo v skupini pred Francijo (9), Avstrijo (8), BiH (3) in Ciprom (2). 

Novost so medligaške tekme
za napredovanje

Sistem tekmovanja v ligi narodov, kjer bo zgolj v ligi B igrala tudi velesila Anglija, je nekoliko spremenjen. Vse zadnjeuvrščene reprezentance bodo izpadle v ligo nižje, napredovale pa bodo zmagovalke v ligah B, C in D. Novost so medligaške tekme za napredovanje oziroma izpadanje med ligami. V tem »playoffu« bodo marca 2025 tretjeuvrščene ekipe lige A igrale proti drugouvrščenim ekipam lige B, tretjeuvrščene ekipe lige B pa proti drugouvrščenim ekipam lige C. To pomeni, da bi Slovenija, ki bo igrala v ligi B, v primeru osvojitve drugega mesta v skupini igrala tekmo za napredovanje v ligo A, v primeru tretjega mesta pa tekmo za obstanek v ligi B. Liga narodov je pomembna tudi za kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Iz Evrope, kjer bodo kvalifikacije v letu 2025, se bo na svetovno prvenstvo uvrstilo 12 zmagovalcev skupin, v dodatne kvalifikacije pa bo šlo 12 drugouvrščenih reprezentanc in še štiri najboljše iz lige narodov, ki v kvalifikacijah ne bodo končale na prvem ali drugem mestu v skupini.

Priporočamo