Uefina nogometna liga narodov je vmesno tekmovanje med letošnjim evropskim prvenstvom v Nemčiji in kvalifikacijami za svetovno prvenstvo leta 2026 v ZDA, Kanadi in Mehiki, ki jih bodo v Evropi odigrali v letu 2025. Dosežki v ligi narodov bodo pomembni za določitev bobnov za žreb kvalifikacijskih skupin za svetovno prvenstvo.

Hrvaška, ki je z evropskega prvenstva odpotovala prej kot Slovenija, je ligo narodov začela s porazom proti Portugalski v Lizboni z 1:2 in zmago proti Poljski v Osijeku z 1:0. Junak zmage v osrčju Slavonije je bil Luka Modrić, ki je na predvečer svojega 39. rojstnega dne v 180. nastopu za reprezentanco dosegel izjemen zadetek s prostega strela, saj je žoga počistila pajčevino pod stičiščem prečke in vratnice. Od aktivnih igralcev imata več nastopov za reprezentanco le Portugalec Cristiano Ronaldo (214) in Argentinec Lionel Messi (187). »Nikdar nisem niti sanjal, da bom dosegel takšne številke. Srečen sem, da lahko pomagam reprezentanci. Ne vem, do kdaj bom zanjo igral. Pri moji starosti je težko kar koli napovedovati. Grem iz tekme v tekmo. Dokler se bom tako počutil in užival, bom tukaj. Sam bom vedel, kdaj bo treba oditi,« je povedal Luka Modrić, ki si je za rojstni dan zaželel le zdravja, za drugo bo poskrbel sam.

Croatia's Luka Modric waves supporters at the end of a Group B match between Croatia and Italy at the Euro 2024 soccer tournament in Leipzig, Germany, Monday, June 24, 2024. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Luka Modrić Foto: AP

Cristiano Ronaldo je vstopil v klub 900 golov. Proti Hrvaški je dosegel 900. in proti Škotski 901. gol v karieri, potem ko je v igro vstopil šele v drugem polčasu. »Samo jaz in ljudje okrog mene vedo, kako težko je bilo vsakodnevno delo, da sem fizično in psihično zdrav za doseganje ciljev, ki si jih zadam. Do rekordov prihajam spontano. Ne rušim rekordov, ampak me rekordi spremljajo. To je nov prelomni trenutek moje kariere. Imam že nove sanje, cilje in želje, da naredim nekaj spektakularnega,« je napovedal 39-letni Cristiano Ronaldo in tako nakazal, da želi v karieri doseči 1000 golov.

Anglija, ki je izpadla v ligo B, v kateri uspešno tekmuje tudi Slovenija, upravičuje vlogo favorita, saj je s po 2:0 premagala Irsko v gosteh in Finsko doma. Enaintridesetletni kapetan Anglije Harry Kane je pred tekmo s Finsko na Wembleyju, najbolj kultnem stadionu na svetu, prejel zlato kapo za stoti nastop v dresu Anglije. Osebni jubilej je kronal s kar dvema goloma proti Finski.

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo z Uzbekistanom uspešno zgodbo piše Slovenec Srečko Katanec, ki je v vlogi selektorja nepremagan zadnjih šest tekem (pet zmag in remi). V Aziji igrajo tretji del kvalifikacij, Uzbekistan pa vodi v skupini s šestimi točkami, potem ko je doma premagal Severno Korejo z 1:0 in v gosteh po preobratu Kirgizijo s 3:2, saj so gostitelji vodili z 1:0 in 2:1. Tekmeci v skupini so še Iran, Združeni arabski emirati in Katar. Na svetovno prvenstvo se bosta neposredno uvrstili prvi dve reprezentanci, tretja in četrta bosta igrali dodatne kvalifikacije. 

Priporočamo