Ljubljančana Boštjana Cesarja, novega trenerja Maribora, je 1500 gledalcev na stadionu Šiški, med katerimi sta bila tudi prijatelja in nekdanja sodelavca v slovenski reprezentanci Luka Brkljača (pripeljal se je z Reke) in Milivoje Novaković, pozdravili z aplavzom. Na igrišču smo videli taktičen boj Brava in oslabljenega Maribora (kaznovana brata Repas, bolni Krajnc) z malo lepimi akcijami in priložnostmi, saj je bila prva želja trenerjev Cesarja in Aleša Arnola, da ne prejmeta zadetka. Tako je tudi Iličić, ki se je občasno razburjal na soigralce, sprintal v obrambo in so ga grabili krči. Ko vse kazalo na remi, je tekmo v 84. minuti odločila poteza mojstra, saj je 36-letni rezervist Soudani zadel s strelom z roba kazenskega prostora. Cesar je tako z zmago debitiral v vlogi klubskega trenerja.

»Pred tekmo je bila pozitivna trema. Ker je Maribor velik klub, je pritisk logičen. Že pred golom smo imeli dve, tri priložnosti. Bili smo potrpežljivi in zasluženo zmagali. Vseskozi smo narekovali ritem, vmes smo tudi trpeli. Prve tri točke so majhno olajšanje, v prihodnosti bomo še boljši. Ker smo bili zdesetkani, sem ponosen na predstavo fantov,« je bil jedrnat Boštjan Cesar. Popolno ekipo je imel le na dveh treningih in kot nekdanji branilec je bil vesel, da niso prejeli zadetka.

21 golov so dosegli nogometaši na petih tekmah 12. kroga v prvi slovenski ligi

Bravo, ki je bil v podrejenem položaju (streli 17:11 za Maribor, v ovir gola 7:2), je bil najbližje zadetku v drugem polčasu, ko se je žoga po strelu Selana od Ostreca odbila v vratnico. To ni bila podoba Brava, kakršne smo vajeni s prejšnjih tekem, zelo se je poznala odsotnost bolnega driblerja Stankovića. »Pravičen izid bi bil remi. Preslabo smo izkoriščali prostor, ki ga je ponujal tekmec. V protinapadih smo površno izgubljali žoge. Čeprav smo doživeli drugi poraz zapored, smo bližje mestom, ki vodijo v Evropo kot repu lestvice, kateremu smo blizu po proračunu. Ostajamo mirni in razmišljamo o vsebini,« je povedal trener Brava Aleš Arnol, ki je v letošnji sezoni na štirih tekmah v Stožicah dosegel prav toliko zmag, na dveh v Šiški pa osvojili le točko.

Olimpija v drugem polčasu v peš ritmu

Olimpija je z zmago proti Nafti zadržala vodilni položaj na lestvici, a z igro v Lendavi ni navdušila. Za uspeh na naslednjih tekmah, ko bodo tekmeci kakovostnejši, bo morala pokazati več. Ko so Ljubljančani povedli že v osmi minut z golom Španca Blanca, so očitno menili, da jih čaka lahko delo, a so se ušteli. V prvem polčasu so bili gostje boljši, v drugem so igrali v peš ritmu (v okvir gola nekdanjega vratarja Olimpije Mauricia niso sprožili niti enega strel) in Nafta je bila nevarnejša, a se je z dvema obrambama izkazal vratar Vidovšek. Olimpija je na šestih gostovanjih ligi prejela le en zadetek. »V naši odlični predstavi je manjkal le gol,« je bil jedrnat trener Nafte Jozsef Bozsik.

Ljubljančani so razloge za slabšo predstavo iskali v tem, da morajo ujeti ritem po reprezentančnem premoru. »Tekmeci so nas bolje spoznali in zdaj proti nam igrajo drugače, nekateri tudi s petimi v obrambi. Prvi polčas smo opravili z odliko, saj smo hitro dosegli gol in imeli še nekaj priložnosti. Manjkal je drugi zadetek, s katerim bi si olajšali delo. V drugem delu je tekmec začutil priložnost, zato nam je bilo težje,« je povedal trener Olimpije Victor Sanchez, ki je zadovoljen, da je 18 golov doseglo kar devet različnih igralcev. A težava je učinkovitost, saj je Olimpija v Lendavi iz 12 strelov dosegla le en zadetek, kar je povezano z (ne)kakovostjo igralcev, profesionalnostjo, nogometno inteligenco, zbranostjo in natančnostjo. Ljubljančani so misli že usmerili v četrtek, ko jih ob 21. uri v Stožcah čaka tekma drugega kroga evropske konferenčne liga z Laskom iz Linza.

Tekma v Celju je bila pravi vrtiljak preobratov, golov in čustev. Mura je premagala samo sebe. Celje je bilo pred 1400 gledalci na stadionu Z'dežele na robu poraza. Prekmurci so na začetku drugega polčasa z goloma Vizingerja vodili z 2:0 in imeli sijajno priložnost za tretji zadetek. Celje je v zadnje pol ure uprizorilo popoln preobrat in četrti gol doseglo celo z igralcem manj, ko je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen Zec. »Ta ekipa ima značaj. Zmagali bi lahko tudi na lažji način. Če bi izkoristili tri priložnosti z začetka tekme, bi tekma izgledala povsem drugače. Prva stvar je, da izboljšamo igro v obrambi, saj smo v ligi prejeli že 18 zadetkov, kar je veliko preveč,« je menil trener Celja Albert Riera, ki ga v četrtek ob 18.45 čaka doma tekma konferenčne lige z Bašakšehirjem iz Turčije. Mura je po dveh remijih doživela dva poraza zapored, kar povzroča nezadovoljstvo med navijači v Prekmurju. Trener Oskar Drobne, ki je po tekmi vidno razburjen hodil proti slačilnici, je povedal: »Vedeli smo, kje so Celjani ranljivi in to smo v prvem polčasu dobro izkoriščali. Imeli smo priložnost, da jih s tretjim golom ponižamo. Doseženi trije goli v gosteh so grenko zadoščenje, a naša težava je drugje. Na tretji tekmi zapored nismo naredili prekrška za rumeni karton. Naša naloga ni, da delamo na igri, ampak agresivnosti, ki pa se je ne moreš naučiti. To pomeni, da bomo morali pozimi narediti velike reze v ekipi. Ne sme se nam dogajati, da pri 2:0 ne naredilo čvrstega prekrška in pokažemo željo po zmagi. Če bo bomo le lepi in ne bo agresivnosti, bomo izgubljali tekme.«

Koper prejel toliko golov kot prej na 11 tekmah

Toliko golov (štiri), kot je Koper prejel na prvih 11 tekmah v slovenski ligi, mu jih je zabilo Primorje na primorskem derbiju na Bonifiki. Polom Kopra je še večje presenečenje, saj je v prejšnjem krogu v Ljubljani premagal vodilno Olimpijo. Očitno so po uspehu v prestolnici padli v cono udobja. »Nismo imeli svojega dne. Veliko prepoceni smo prejeli gole. Vsak ima pravico do slabega dne. V 11 krogih smo pokazali veliko kakovosti. Če se bomo iz te tekme kaj naučili, bo to dobra popotnica nadaljevanje prvenstva,« je bil miren trener Kopra Oliver Bogatinov. Junak zmage Primorja je bil 26-letni napadalec iz BiH Semir Smajlagić z dvema goloma: »Lep večer za Primorje. Pomembni sta le dve stvari, da smo osvojili tri točke in nadaljujemo s takšnimi predstavami.« Radomlje so na občinskem derbiju ponižale Domžale, ki so sicer povedle, nato pa prejele štiri zadetke.

Izidi 12. kroga: Celje – Mura 4:3 (Kvesić 63, Kučys 69, Vuklišević 75, Matko 80; Vizinger 8, 48, Maroša 86/11), Nafta – Olimpija 0:1 (0:1, Blanco 8), Koper – Primorje 3:4 (1:3, Petriško 27, Mantondo 82, Jurić 93; Smajlagić 6, 42, Babin 9, Petek 46), Bravo – Maribor 0:1 (0:0, Soudanin 84), Domžale – Radomlje 1:4 (1:3, Šturm 10; Kukovec 23, 60, Davidović 31, Malenšek 38/11 m).

     

 

Priporočamo